Etiquette voor wandelen met je hond

Misschien is het jou ook opgevallen; er lijken wel steeds meer honden op straat te wandelen. Dat klopt ook wel, want er zijn steeds meer mensen die een hond in huis nemen of hebben genomen. Nu het drukker wordt, is het wel belangrijk dat je weet wat de (ongeschreven) regels zijn voor het wandelen met je hond.

Hondenexpert Nienke Oort en Eline Teygeler
03-07-2021

Je hond wel of niet laten loslopen

Je laat je hond alleen loslopen in de daarvoor bestemde gebieden. Als jij je hond los laat lopen in de bebouwde kom, waar dat niet is toegestaan, ben jij als eigenaar altijd in overtreding.

In losloopgebieden is het een ander verhaal. Want ook daar zie je wel eens iemand lopen met z’n hond aan de lijn. Moet je jouw hond dan ook aanlijnen?

  • Roep je hond in elk geval bij je en vraag de andere eigenaar of het nodig is om jouw hond aan te lijnen. De andere hond kan geblesseerd zijn, net nieuw bij z'n baasje zijn of jachtinstinct hebben en daarom niet los kunnen lopen.
  • Is jouw hond niet sociaal of zelfs agressief naar andere honden? Ga dan niet aangelijnd met je hond in een losloopgebied lopen.
  • Kan jouw hond speels, maar tegelijkertijd lomp op andere honden afrennen, hou hem dan bij de aangelijnde hond weg.
  • Soms is het ook voor een hond die niet los kan, wel zaak dat hij in contact blijft komen met soortgenoten. Ook een aangelijnde hond is welkom in een losloopgebied.
  • 'Maar hij doet niets'. Een veel gehoorde uitspraak van een hondeneigenaar. Echter, als jouw hond al kijkt naar de andere hond of hem nadert, gebeurt er in hondenland, al héél veel...

Honden aangelijnd contact met elkaar laten maken

Is het verstandig je hond aangelijnd kennis te laten maken met andere honden? Soms wel, soms ook helemaal niet.

  • Ken je eigen hond. Is jouw hond volledig comfortabel aan de lijn en weet je vrijwel zeker dat hij op een vriendelijke manier kennis maakt, dan is er niets aan de hand.
  • Vraag altijd aan de andere eigenaar of zijn hond het ook oké vindt. Er zijn veel honden die liever geen contact maken als ze zijn aangelijnd.
  • Is jouw hond onvoorspelbaar en is hij de ene keer vriendelijker dan de andere keer, dan kun je beter voorzichtig zijn. De riem beperkt je hond in zijn bewegingsvrijheid en dit kan een snauw of zelfs agressie in de hand werken.
  • Kan jouw hond niet loslopen, maar wil je toch dat hij contact maakt met soortgenoten? Overweeg dan een lange lijn te gebruiken. Zo komt er geen spanning op de lijn, kan je hond relaxed kennismaken en kun jij ingrijpen indien nodig.
  • Zie je een hond met een geel lintje of hesje, geef de hond dan ruimte.

Spel of...?

Honden die loslopen hebben ook de vrijheid om lekker met elkaar te spelen... als zij daar behoefte aan hebben. Niet elke hond vindt het fijn om te spelen met soortgenoten. Daarom is het belangrijk dat je weet wanneer jij als baasje moet ingrijpen.

  • Hoe is de rolwisseling tussen de honden? Wie gaat er achter wie aan en wisselt dat af en toe? Zijn er pauzes in het spel? Wordt er een speelboog (hond strekt voorpoten voor zich uit en houdt z’n kont in de lucht) gemaakt; dan is er sprake van een fijne speelmodus.
  • Zie je dat jouw hond constant wegrent en de ander er druk achteraan blijft rennen en draait het spel niet om, dan is het tijd om je hond bij je te roepen en datzelfde van de andere eigenaar te vragen. Er is geen gelijkwaardig spel meer gaande.
  • Zie je dat een hond z’n staart laag heeft, wegrent, schuilt bij z’n eigenaar, piept of snauwt in het spel? Roep je hond dan bij je. De andere hond is duidelijk angstig of niet op z’n gemak.  

Stop ‘speelgedrag’ voor het te intens wordt of als er sprake is van een jaagspel. Denk niet: ze zoeken het samen maar uit. De angstige underdog wordt alleen maar angstiger in zijn contact met soortgenoten en de jaaghond alleen maar feller in zijn spel.

Gespannen eigenaar of hond in training

Passeer je een gespannen eigenaar, die bijvoorbeeld bang is dat zijn of haar hond uitvalt, of iemand die druk aan het trainen is met zijn hond, geef ze de ruimte en stoor zo min mogelijk.

  • Moeten jullie elkaar op een redelijke smalle weg passeren, vraag jouw hond dan even naast je te gaan zitten en laat het koppel in alle rust passeren
  • Heb je de kans, loop dan met een boog om het koppel heen en verstoor de training zo min mogelijk.

Laatste tips:

  • Communiceer met de andere eigenaar in plaats van een vooroordeel te hebben. Vraag bijvoorbeeld waarom de hond aangelijnd in een losloopgebied loopt.
  • Probeer geen vooroordeel te hebben. Vraag liever waarom een eigenaar handelt zoals hij of zij handelt.
  • Laten we vooral genieten van onze lieve en gezellige viervoeters en elkaar vooral respecteren.