Follow the leader

DOOR ARLENE JANSEN - PAARDENGEDRAGSDESKUNDIGE

Leiderschap is een term die veel gebruikt wordt door mensen die met paarden werken of paarden trainen.

Jij bepaalt waar het paard loopt, hoe snel hij gaat en waar hij heen gaat. Anders ziet het paard je niet als leider?  Want zo gaat het immers ook in de natuur toch, of toch niet?

 

Blog Paardenexpert Arlene
29-05-2016

Wetenschappers onderzochten het bestaan van leiderschap bij vrij levende  Preswalski paarden in relatie tot groepsverplaatsingen. De studie richtte zich op de drie meest voorkomende definities over ‘de leider’ binnen het concept leiderschap; a) het leidende paard vertrekt als eerste waarna de groep volgt. b) het leidende paard loopt voorop tijdens de groepsverplaatsing. c) het leidende paard veroorzaakt volggedrag bij de groepsleden.
 


De resultaten van dit onderzoek zijn opmerkelijk. Geen enkel paard verplaatste consequent als eerste, werd meer gevold door leden van de groep, of verplaatste zich consequent in voorste positie. Zowel de oudste merries als de hengsten waren niet meer betrokken bij de groepsverplaatsingen dan de andere groepsleden. In contradictie met het zeer populaire idee lijken leeftijd, geslacht en dominantie een zeer beperkte invloed te hebben op de coördinatie groepsverplaatsingen.

Gedrag is complex
Er zijn meer onderzoeken naar paarden en andere sociale dieren die aantonen dat groepsverplaatsingen meer plaatsvinden vanuit een collectieve beslissing waarbij de hiërarchisch positie van een individueel dier een minder grote rol speelt dan gedacht. Er is meer onderzoek (naar grotere aantallen paarden) nodig om dit vernieuwde inzicht verder te onderzoeken en ook in de toekomst zullen inzichten opnieuw veranderen.    

 
Zelf kijken of op excursie

Ga maar eens langdurig kijken bij een groep paarden of er een paard is dat bepaald waar iedereen heen gaat. Je zult zelf zien dat de groepsdynamiek complex is en wordt beïnvloed door veel interne en externe factoren. Je kunt ook meegaan op excursie met mij naar een natuurgebied waar semi-wilde paarden leven.

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.