Gun een vis een langer leven...

Vissen zijn de meest gehouden huisdieren in Nederland, maar liefst 18 miljoen is de schatting! Helaas worden veel vissen slecht verzorgd waardoor ze problemen hebben en vroegtijdig doodgaan. Wist je bijvoorbeeld dat een goudvis wel 28 jaar kan worden? Maar in een kom in de vensterbank halen ze dat niet. 

Dierenarts Piet Piet Hellemans
23-08-2017

Daarom hier basisverzorgtips om een goudvis een gezonder leven te bieden:

  • Een vissenkom is geen geschikt verblijf
  • Elk aquarium heeft waterbeweging nodig, het liefst een filter
  • Een aquarium (of vijver) mag geen direct zonlicht krijgen of dicht bij een verwarming staan
  • Vissen passen zich niet aan aan de grootte van hun aquarium
  • Een aquarium moet altijd breder en dieper zijn, dan dat het hoog is; een zuil-aquarium is niet geschikt voor vissen
  • Vissen voelen wel degelijk pijn
  • Vissen hebben een goed geheugen en zijn zelfs te trainen
  • Voer nooit meer dan wat de vissen in enkele minuten kunnen opeten
  • De meeste vissen zijn sociale dieren en kunnen niet alleen gehouden worden
  • 20-30% van het water moet elke week ververst worden, nooit in één keer al het water verversen

Elk huisdier geeft verantwoordelijkheid en een zorgplicht voor het baasje en kan je dus niet iemand cadeau doen. Niet zonder overleg met het aankomende baasje, in elk geval. Helaas worden vissen nog vaak cadeau gedaan bij een afscheidsfeestjes of - zonder dat iemand er voor verantwoordelijk is - op een kantoor gezet. 

Sterke dieren 

(Goud)vissen zijn erg sterke dieren, die heel veel onbedoelde slechte zorg kunnen hebben, maar heel weinig van hen worden ouder dan een paar jaar. Met name goudvissen zijn helaas een wegwerpproduct geworden en worden met miljoenen gekweekt in China en Israël, terwijl met de juiste verzorging deze dieren dus 28 jaar kunnen worden!

Vissen nemen via hun mondslijmvlies en huid stoffen op uit het water, en scheiden afvalstoffen uit in het water. Dus bij een slechte waterkwaliteit nemen ze hun eigen afvalstoffen weer op. Vissen houden is met name de waterkwaliteit waarborgen en het zo stabiel en goed mogelijk houden van het water. Een goede waterkwaliteit is een voorwaarde voor gezonde vissen. 

De temperatuur moet stabiel zijn, het zuurstofgehalte hoog en de afvalstoffen laag. Vissen stoppen uiteindelijk wel met groeien in een te klein aquarium, maar dat komt door vergiftiging met hun eigen afvalstoffen en niet dat ze stoppen met groeien omdat het aquarium te klein is.

Algen

Algen in een aquarium of vijver groeien op afvalstoffen van de vissen, rottend visvoer en (zon)licht. Er zijn bestrijdingsmiddelen tegen algen verkrijgbaar maar beter is het om het water vaker te verversen, zonlicht in het systeem voorkomen of minder lang per dag een lamp aan te hebben.

Denk dus goed na voordat je aan vissen begint, je wordt namelijk meteen een watermanager met verantwoordelijkheden. En als je het goed doet kun je 28 jaar van goudvissen genieten!

 

         Mail je vraag         

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's