Jay! Yoga hond

Wist je dat de manier waarop een hond leeft, stiekem heel dichtbij de filosofie van yoga staat? Leven in het hier en nu. Niet oordelen, maar wel leren van je fouten. Yoga-deskundige Daphne Koken laat ons de verrassende overeenkomsten zien.

Yoga voor de dieren Daphne Koken
03-10-2017

"Ik heb Jay nu zo’n 9 maanden. En we zijn dikke vrienden! Hij is een super lief, vrolijk hondje, kan heel hard rennen, houdt van spelen met andere honden en is een beetje bang voor mensen ‘met iets geks’, zoals een muts of een helm, of een knaloranje werkoutfit van de planstoenendienst. Hij luistert best aardig, maar is ook heerlijk eigenwijs.

We hebben samen best al wat meegemaakt: na 5 dagen samen raakte ik hem al een dag kwijt, dankzij mijn lieve, maar te enthousiaste buurman die hem liet ontsnappen; dat was dikke stress!

En we hebben samen een roadtrip gemaakt van twee maanden, waarbij we allerlei avonturen hebben beleefd. Zo vonden we samen een klein poesje langs de kant van de weg. Ze was aangereden. Heel zielig. We hebben haar een week lang opgenomen in onze “mini-roedel” en gaven haar de naam Joly voordat we haar moesten laten inslapen. Jay heeft een week lang voor haar gezorgd! Liet haar tegen zich aanslapen, likte haar schoon en toen ik de keuze moest maken om haar te laten gaan, was Jay daar om mij te troosten. Hij zat voor me met zijn kop naar beneden en legde zijn poot op mijn schoot. Hij voelde aan dat ik verdrietig was en ik vermoed dat hij het zelf ook geen leuk verhaal vond.

Yoga hond

Ik voel me dus heel bevoorrecht met een hond als Jay. Een bijzondere, sensitieve hond die zich aanpast aan de energie van de plek en de mensen om hem heen. Als ik hem meeneem naar de yoga studio’s waar ik les geef, gaat hij rustig op zijn schapenvachtje liggen en laat hij zich de hele les niet horen. Maar als we handstands en gekke dingen doen op het strand, doet hij natuurlijk vrolijk met ons mee.

Jay leeft dus heel erg in het moment. Hij IS gewoon en denkt daar niet over na. Dat is heel erg yoga. Leven in het hier en nu, in het moment. Niet in je hoofd, denkend aan het verleden of de toekomst, maar één zijn met waar je bent, waar je staat.

Wat dat betreft kunnen we veel leren van dieren en honden in het bijzonder. Honden zijn heel direct, ze oordelen niet, maar gaan op hun intuïtie af: wat voelt goed, wat voelt als een bedreiging? Daar reageren ze op. Kort en bondig. Daarbij zijn ze absoluut niet haatdragend. Als een moment van stress voorbij is, schudden ze letterlijk de stress van zich af en gaat het leven weer door. Geen gedraal of gepruttel.

Natuurlijk leren ze wel van hun ervaringen. Als ze hun neus stoten, kijken ze de volgende keer wel uit. Maar wederom zonder oordelen en zonder verwachtingen.

Nieuwsgierig

Honden staan nieuwsgierig in het het leven. Nieuwsgierigheid is wat mij betreft de belangrijkste eigenschap als je yoga wil beoefenen, want als je nieuwsgierig bent oordeel je niet, maar sta je open voor nieuwe zienswijzen, open om te leren. Dit maakt het leven een stuk aangenamer, interessanter en leuker. Het is de basis van yoga: open staan voor verbinding met het hier en nu. Verbinding met jezelf, de natuur en de wereld om je heen.

Als we zelf deze verbinding kunnen ervaren, voelen we meer compassie voor onszelf en de mensen en dieren om ons heen. We kunnen leren van onze dieren en iets terug doen voor ze. Daar waar dieren ‘gewoon’ zijn, kunnen wij ‘bewust’ zijn. En keuzes maken die toevoegen aan een leukere wereld. Zo kunnen we onze dieren ondersteunen en goed voor ze zorgen. Zonder oordelen of verwachtingen, vanuit nieuwsgierigheid en met compassie."

Yoga speciaal voor dierendag
 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.