Paard weer terug op stal

Eergisteren is de herfst begonnen. Voor veel paarden in Nederland eindigt het weideseizoen en komen zij weer langer op stal gecombineerd met een aantal uren in de paddock. Wat doen paarden indien ze vrij leven en zelf kiezen? En wat kun je doen om het welzijn van je stalpaard te waarborgen?

Blog Arlene Jansen
23-09-2017

TIP 1 Geleidelijke overgang van de wei naar stal/paddock

Veel mensen bouwen het weideseizoen rustig op, maar bouwen het niet geleidelijk af. Om een abrupte voerovergang te voorkomen kan je afwisselend aan je paard meer hooi of voordroogkuil gaan geven. In het najaar kunnen plotselinge voerovergangen koliek, diarree of andere gezondheidsklachten veroorzaken. Daarnaast kan een rustige overgang het paard helpen beter te adapteren aan het langere verblijf op stal in combinatie met een paddock.

TIP 2 Zorg dat je paard minimaal elke 5 uur kan eten – ook ’s nachts

Paarden zijn van nature het grootste deel van de dag bezig met eten. Gedragsproblemen en gezondheidsproblemen (maagzweer!) liggen op de loer als je paard niet kan voldoen aan de behoefte om te eten. Let ook op de nacht, een paard slaapt gemiddeld maar circa 3 uur per etmaal, dus ook ’s nachts wil je paard kunnen eten. 

“Indien je paard op stal regelmatig langere periode met het hoofd en de hals laag en de oren naar achter in de hoek van de stal staat kan dit een teken van een depressie zijn.”

TIP 3 – Minimaal 4 uur paddock o.i.d. per dag (excl. training)

In de wei bewegen de paarden voortdurend, in een grote wei lopen paarden tot zo’n 7 km per dag. Op stal blijft hier natuurlijk weinig van over, bouw daarom de weidegang geleidelijk af en zorg ervoor dat je paard elke dag voldoende naar buiten komt. Als gedragstherapeut voor paarden adviseer ik net als de Dierenbescherming minimaal 4 uur vrije beweging buiten de box (exclusief training) – maar bij voorkeur natuurlijk langer.

Paard weer terug op stal

Een slimme oplossing voor het verblijf op stal. De paarden eten met het hoofd buiten de box, ze kunnen tijdens het eten elkaar en de omgeving goed zien en eten in een natuurlijke houding (in een dichte box kijkt het paard tegen de wand als het hooi eet).

TIP 4 – Voldoende (gewenst) sociaal contact

Paarden zijn zeer sociale dieren, maar kiezen van nature hun sociale partners zelf, logischerwijs kunnen wij (mensen) niet verwachten dat alle paarden zomaar samen kunnen worden gezet. Indien er voldoende keus, een grote afwisselende ruimte (bv paddock paradise) en een goed introductiebeleid is, kunnen paarden die elkaar niet leuk vinden elkaar vermijden en zijn er vaak voldoende andere paarden die zij wel leuk vinden. Dit wordt anders als je deze paarden in een kleinere paddock plaatst waar ze elkaar niet kunnen vermijden. Voorkom dat je paard de hele stalperiode naast een niet gewenste buurman hoeft te staan of met paarden in de paddock staat die hij/zij niet leuk vindt of waar het angstig of agressief van wordt. Paarden die samen staan bewegen meer en kunnen normaal gedrag vertonen. Streef er naar dat ook jou paard in de herfst ‘vrienden’ heeft en normaal sociaal gedrag kan vertonen. In de wei kan je al goed zien welke paarden elkaar leuk vinden, ze staan vaker bij elkaar en kriebelen elkaar.

TIP 5 – De box zo optimaal mogelijk

Je kunt het stalverblijf veraangenamen door te zorgen dat je stal voldoende groot is (minimaal 10m2 voor paarden groter dan 1.56m), zodat je paard rond kan lopen en goed kan liggen. Paarden vinden het fijn naar buiten te kunnen kijken; een luik naar buiten biedt frisse lucht en uitzicht. Natuurlijk staat jouw paard niet graag in zijn eigen urine en mest, zorg daarom voor frisse dikke onderlaag in je stal met bij voorkeur stro, maar ook zaagsel of vlas is prima mits er voldoende te eten is voor je paard. Het is voor je paard prettig als hij zijn buren kan aanraken en in de gaten kan houden, een halve tussenwand, open tralies of een groot contactluik biedt hier uitkomst.

Achtergrond: in de natuur zou een paard:
- langer en meer voeding eten
- minder rusten
- geleidelijke meer gevarieerder dieet in de herfst

Paarden die vrij leven in de natuur besteden gemiddeld genomen in de zomer minder tijd aan eten (ca 13 uur per dag), eten minder en rusten meer dan in de andere seizoenen. Planten bevatten in de herfst minder energie en waardoor de paarden meer moeten eten om voldoende energie binnen te krijgen. In de herfst loopt hierdoor de eettijd op (ca 16 uur per dag) en rusten de paarden minder. Paarden eten bij voorkeur grassoorten, maar gaan in de herfst geleidelijk ook meer andere planten eten, zoals struiken, takken en boombast.
Gevolg voor onze paarden van zomer naar herfst:
- korter en minder voeding eten
- meer rusten
- abrupte overgang van gras naar hooi/voordroogkuil 

Veel paarden in Nederland staan van gemiddeld van half april tot half september in de wei afhankelijk van het weer. De opbouw naar de wei start meestal opbouwend, maar bij de eerste flinke regenperiode in het najaar eindigt het weideseizoen vaak abrupt. Veel paarden komen dan lang op stal te staan en gaan dagelijks enkele uren met of zonder soortgenoten in een paddock of stapmolen. Het dieet verandert abrupt naar gras hooi/voordroogkuil. Natuurlijk hebben veel mensen andere systemen (zoals een paddock-paradise) ontwikkeld waarbij paarden het hele jaar door langer naar buiten kunnen met soortgenoten. 

 

        Mail je vraag          

Het is soms best lastig in het najaar je paard voldoende welzijn te bieden, voor advies en overleg over jouw persoonlijke situatie kun je gebruik maken van het telefonisch adviesgesprek van Tinley Gedragstherapie voor Dieren (hier zijn kosten aan verbonden). Achtergrond informatie kun je ook lezen op de website van paardenwelzijnscheck.

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.