Paardentip - de winterdip bijna voorbij

Opvallend is de toename van gedrags- en gezondheidsklachten van paarden in de winter. Hoe kan dit toch? Gelukkig is het winterseizoen bijna ten einde en kunnen veel paarden binnenkort de wei op.

DOOR ARLENE JANSEN - PAARDENGEDRAGSDESKUNDIGE

Veel mensen die hun paard zomers op het land hebben en ’s winter in stal herkennen het wel. De winterdip. Het paard komt moeilijk door zijn vacht, is doffer, heeft soms dikke benen en hoest. Veel paarden zijn anders in de winter dan in de zomer. Het ene paard wordt hyperactief en het andere paard is lusteloos. Het rijden gaat minder, gedragsproblemen steken de kop op en zelfs het poetsen vind je paard niet meer fijn.

Blog Paardenexpert Arlene
30-03-2014

Kan een paard wennen aan het langdurig verblijf op stal?
Vaak hebben jonge paarden het meeste (zichtbare) last van het verblijf op stal. Zij zijn opgegroeid in een weiland en hebben nog nooit langdurig op stal gestaan. Deze jonge paarden zijn vaak onrustig gedrag op stal. Ze hinniken, schrapen, schoppen of lopen rondjes door de stal. Maar al snel leren ze - dat hun gedrag geen effect heeft - de deur gaat niet open. Het paard leert dat wat hij ook doet - hij kan de situatie niet beïnvloeden. Het onrustige gedrag stopt omdat het geen effect heef, maar dat is iets anders dan ‘wennen’. De behoefte aan bijvoorbeeld voldoende ruwvoer, beweging en sociaal contact blijft. 


Tot enkele weken na het opstallen van vertonen veel jonge paarden afwijkend gedrag, bij een meer dan de helft uit zich dat binnen 12 weken al in het hebben ontwikkeld van een stereotypie (weven, luchtzuigen , tongspelen etc) (Visser et al., 2008). Dit gedrag blijft bij een percentage dieren en bij andere dieren verdwijnt het weer, het gedrag is echter niet vergeten. Een paard dat op jonge leeftijd een stereotypie heeft ontwikkeld kan in een nieuwe stressvolle situatie sneller terugvallen in dit gedrag.


Een langdurig tekort aan - voor het paard belangrijke behoefte - zoals ruwvoer, beweging en sociaal contact kan chronisch stress veroorzaken. Deze chronische stress geeft allerlei gezondheids- en gedragsklachten en verhoogd risico op stereotypie (stalondeugden ). Dit geldt voor alle paarden van jong tot oud van elk ras en elke fokrichting.Staat jouw paard graag op in zijn box?
Om zeker te weten wat je paard wil kan je hem een keuze geven. Opvallend is dat bij de hit-actief en paddock paradise stallen (concepten waarbij het paard 24-uur per dag buiten staat met soortgenoten en stal of schuilgelegenheid) de paarden heel weinig in de ‘stal’ staan. Alleen bij langdurige regen of harde wind gaan de paarden schuilen. 
Als je je paard laat kiezen tussen een paddock zonder soortgenoten, water en eten snap ik dat hij best graag zijn box weer ingaat. Ook paarden die elke dag uit de wei worden gehaald, ’ avonds op stal worden gezet en krachtvoer krijgen zullen snel bij het hek staan te wachten op het verwachtte tijdstip om aandacht+krachtvoer te krijgen. Echter is dit niet een bewijs dat het paard graag op stal staat. 


Wil je echt weten wat je paard wil? Dan zal je hem een eerlijke keus moeten geven. Wat zou jouw paard kiezen alleen in de box met water en ruwvoer of in grote ruimte (wei of grote loopstal) met soortgenoten water en ruwvoer? 


Wat kun je doen?

Denk vanuit je paard. Een paard slaapt niet ’s nachts zoals wij. Dus de klok tikt gewoon door. Dus ook ’s nachts wil je paard bewegen, eten en sociaal contact. Het is niet voor niets dat de overheid een aanbeveling heeft gedaan om je paard minimaal 4 uur vrije beweging per dag te geven. Dat betekent dat hij nog steeds 20 uur per dag in stal staat. Mijn voorkeur gaat uit naar minimaal 6 uur buiten de stal. Je kan dan bijvoorbeeld 2 uur bezig zijn met trainen en verzorgen en 4 uur je paard samen met andere paarden naar buiten. 
Er zijn gelukkig steeds meer stallen die paarden een meer ‘paardwaardig’ bestaan aanbieden en het voor de eigenaar makkelijker maken. Steeds meer bedrijven kiezen voor groepsstallen of bieden hun klanten overdag grote paddocks voor de paarden. Ook de hit-actief stallen en paddock paradise concepten verspreiden zich door Nederland.

In een andere blog zal ik tips geven hoe je het verblijf op stal kan verbeteren.

Heb je een vraag of wil je advies van Arlene over het gedrag van je paard?
KLIK DAN HIER

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.