Featured

Paardentip - hoe houd ik mijn paard waterdicht?

door Paardenexpert Arlene – Blog – 10-07-2012

DOOR ARLENE JANSEN - PAARDENGEDRAGSDESKUNDIGE

De vacht van het paard is waterafstotend door een vetlaagje, waardoor de onderlaag van de vacht en de huid van het paard droog blijven tijdens een regenbui. Wist je dat ezels dit niet hebben en als het ware ‘lek’ zijn. Hun vacht is niet waterdicht en zij kunnen in tegenstelling tot paarden dan ook door-en-door nat en koud worden in een regenbui.

Poets en was je paard of pony niet TE veel als hij in de wei staat.

Het vetlaagje van het paard kan je door veel borstelen aan tasten, dit beperkt de natuurlijke werking van de vacht die het paard beschermt tegen de regen. Dus vooral paarden die in de wei staan zonder deken, wil je niet TE veel poetsen. Uiteraard kan je wel het zand en de vieze plekken weghalen, zeker als je gaat rijden. Dit om irritatie, schuur- en/of drukplekken op de plekken van het hoofdstel en zadel te voorkomen.

Ook het wassen van je paard met ontvettende shampoo kan de waterafstotende werking van de vacht aan tasten, gebruik bij voorkeur een (paarden)shampoo die niet ontvet. Indien het paard veel gezweet heeft is kan dit met water worden verwijderd. Veel paarden vinden het niet prettig met ijskoud water te worden gewassen. Ze draaien, schrapen en zijn onrustig. Meestal gaat het een stuk makkelijker gaat als het water lauw is.

Heb je een vraag of wil je advies van Arlene over het gedrag van je paard?
KLIK DAN HIER

ANBI logo

Verhuisdieren.nl is een Erkend Goed Doel

Wij hebben een ANBI keurmerk. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen van een ANBI stichting? Klik hier