Featured

Paardentip - lekker rollen

door Paardenexpert Arlene – Blog – 22-08-2012

DOOR ARLENE JANSEN - PAARDENGEDRAGSDESKUNDIGE

Veel paarden willen graag rollen direct nadat ze gewassen zijn, dit is normaal gedrag voor het paard. Als je het paard laat rollen in zand zal je merken dat het paard snel weer droog is. Ook na een stevige poetsbeurt zijn er veel paarden die als ‘dank’ zichzelf direct weer ‘vies’ maken zodra ze weer in de wei of paddock staan.

Doe je paard een ‘plezier’ en laat hem lekker rollen na het wassen.
 

Rollen is een natuurlijke behoefte van het paard. Het paard heeft veel goede redenen om te rollen. Zo kan hij o.a. versnelt opdrogen als hij nat is, insecten verwijderen, jeuk stillen, zijn lichaamsgeur aanpassen, zijn vacht verzorgen (losse haren weg) en zich bedekken in stof/zand (beschermt o.a. tegen insecten).

De meeste paarden rollen het liefst in het zand. Je zult zien dat als je paard een paar dagen niet kan rollen hij vaker rolt als hij de gelegenheid krijgt (de motivatie is opgelopen). Indien je je paard dagelijks de gelegenheid geeft lekker te kunnen rollen in het zand, zal de kans kleiner zijn dat hij in zijn box gaat rollen (en daarbij vast kan komen te liggen tegen de wand). Het rollen is zonder deken natuurlijk het ‘lekkerst’ maar indien het niet anders kan (erg koud of nat) kan het paard ook met een deken rollen.

Veel paarden zullen eerder gaan rollen als andere paarden dat ook doen. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat er voldoende ruimte is en dan de paarden het goed met elkaar kunnen vinden.

Vooral na het wassen is de behoefte om te rollen bij veel paarden groot. Indien je dit niet wilt en hem op stal zet heb je kans dat het paard nog steeds wil rollen en dit op stal doet, waarbij je het risico loopt dat hij ‘vast’ komt te liggen of zich verwond. Ook tijdens het wandelen kan het soms lastig zijn het paard overeind te houden als hij een grote behoefte heeft om te rollen. Door hem te corrigeren kan het paard leren dat dit niet mag, maar de behoefte neem je niet weg. Doe je paard een ‘plezier’ en laat hem lekker rollen in het (schone) zand na het wassen. Indien het echt niet anders kan (hij moet heel schoon zijn voor een wedstrijd of keuring?) droog je paard dan heel goed opdat de behoefte om te rollen minder wordt. Dit kan je doen met een zweetmes en bijvoorbeeld een handdoek, maar ook het droogwrijven met schoon stro werkt goed en vinden veel paarden prettig.

Heb je een vraag of wil je advies van Arlene over het gedrag van je paard?
KLIK DAN HIER

ANBI logo

Verhuisdieren.nl is een Erkend Goed Doel

Wij hebben een ANBI keurmerk. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen van een ANBI stichting? Klik hier