Paardentip - ondeugende paarden?

DOOR ARLENE JANSEN - PAARDENGEDRAGSDESKUNDIGE


 

Vaak wordt ongewenst gedrag van paarden gelabeld door eigenaren als ‘ondeugend’. Het woordenboek meldt dat dit woord betekent dat iemand iets doet, wat niet mag maar niet zo heel erg is. Het woord impliceert dus dat het opzettelijk wangedrag is en dat diegene die het uitvoert kennis heeft dat dit niet mag. Maar klopt deze anamnese bij een paard?

Blog Paardenexpert Arlene
14-09-2013

Er zijn veel gedragingen die we liever niet zien; het paard weigert te springen over een hindernis, hij schopt tegen de staldeur, trapt naar de hoefsmid, knaagt aan het hout van de stal, bijt in uw jas, gaat de trailer niet in of gaat niet van het erf af. Als we de anamnese ‘ondeugend’ aanhouden in deze situaties, zou dit dus impliceren dat het paard weet dat deze gedragingen ongewenst zijn. En dat het paard kennis heeft van onze gedachten en weet wat wij van hem verwachten. Hij is dus met opzet opstandig of ongehoorzaam. Het is dan ook een logisch gevolg dat we hem straffen voor dit gedrag, want hij weet immers dat dit niet mag. Maar wat nu als het paard helemaal niet weet dat dit niet mag?

Weet uw paard dat hij een dressuurpaard is?
Als u denkt dat uw paard opzettelijk ongehoorzaam is, neemt u tevens aan dat het paard het verschil weet tussen wat wij denken dat goed en fout is, begrijpt dat hij moet gehoorzamen aan de mens en dus begrijpt wat wij van hem willen. Maar klopt dit wel?
Weet een paard dat hij in de trailer moet om naar wedstrijd te gaan? Weet hij dat hij niet aan het hout mag knagen van de stal omdat u het dan moet vervangen? Weet hij dat hij niet moet trappen tegen de staldeur omdat dit irritant lawaai maakt en de deur en zijn voet misschien stuk gaat? Weet hij dat hij niet aan het halstertouw moet gaan hangen omdat dan het halster misschien kappot gaat en hij zich kan blesseren? Of sterker nog… weet uw paard dat hij ‘dressuurpaard’ is?
De training van paarden zou wel heel eenvoudig zijn als het paard weet wat er verwacht wordt. We zouden hem een video kunnen laten zien van de Olympisch kampioen en hij zou het kunnen nadoen. Als paarden werkelijk zo denken – dan zou er toch weinig probleemgedrag zijn? Alleen de echte ‘luie’, ‘stoute’, ‘ondeugende’ en ongehoorzame paarden zouden nog steeds niet doen wat we willen.
Maar waarom gaat het paard de trailer nog steeds niet in ondanks dat hij geslagen wordt met zwepen, geduwd en geschopt? Als we uitgaan van het ‘stoute’ paard dan lijkt de straf rechtmatig en zal het paard wel heel stout zijn. Maar als dit niet klopt zal hij de ‘straf’ voor het vertoonde gedrag ook niet begrijpen, met alle gevolgen van dien.

We willen graag dat ons paard netjes naast ons loopt aan het halster. Paarden worden niet zo geboren, maar moeten dat leren. Als het paard ons omver loopt en niet stilstaat, is het een menselijke reactie om te denken dat het paard ‘dominant’, geen ‘respect’ heeft of dat hij ‘stout’ is. Maar in werkelijkheid heeft hij niet geleerd netjes naast u te lopen. De denkwijze dat het paard niet correct heeft geleerd naast u te lopen spoort ons aan hem dit te leren. De denkwijze dat het paard stout is spoort ons aan het paard te straffen omdat hij weet dat hij iets doet wat niet mag.

“There are no naughty horses, just confused ones”
De bekende Australische specialist op het gebied van leren en paarden Dr. Andrew McLean heeft een mooie uitspraak die de denkwijze van paarden onderbouwt. Hij stelt dat stoute paarden niet bestaan, alleen paarden die verward zijn.
Deze denkwijze kan heel veel problemen tussen mens en paard oplossen. Door ons te realiseren dat zij niet weten wat wij van ze willen, maar dat ze dit moeten leren.

Paarden springen niet uit zichzelf graag over hindernissen – anders waren ze allang naar het naburige weiland gesprongen met meer gras. Het paard stelt zich niet aan als hij schrikt – een echte schrikreactie is net als bij u een reflex waarover u weinig controle heeft.

Het ongewenste gedrag is aangeleerd, het gewenste gedrag is niet geleerd of er zijn andere oorzaken. Mijn tip is dan ook om bij elk ongewenst gedrag van uw paard te bedenken dat hij dit niet express doet om u te pesten.

Heb je een vraag of wil je advies van Arlene over het gedrag van je paard?
KLIK DAN HIER

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.