Paardentip - paard is blij je te zien?

 DOOR ARLENE JANSEN - PAARDENGEDRAGSDESKUNDIGEVeel eigenaren vinden het prachtig als ze door hun paard herkend worden zodra ze op het stalterrein arriveren. Hun paard begint direct te hinniken als ze uw stem of zelfs al als ze het geluid van uw auto horen. Het paard wordt onrustig, draait rondjes door zijn stal, schraapt, stampt en gaat misschien plassen of mesten. Je bent als eigenaar helemaal in je nopjes dat je paard zo enthousiast reageert op je komst.

Blog Paardenexpert Arlene
04-06-2013

Maar wat gebeurt er nu voor het paard?
Dat ligt aan de dagbesteding het paard. Indien je paard het merendeel van de dag op stal staat kan het zijn dat je paard zich verveelt en dat je komst een van de hoogtepunten van de dag is.  Elk paard heeft behoefte aan het kunnen vertonen van natuurlijk gedrag. Sociaal contact, vrije beweging en bijna de hele dag kunnen eten (ruwvoer) staat onder andere op het verlanglijstje van het paard. In de vrije natuur besteden paarden besteden ca. 14 uur per etmaal gezamenlijk aan grazen. Ze grazen in blokken van twee tot drie uren, gescheiden door perioden van rust, beweging en sociale activiteit. De langste periode van vasten is ca.4 uur.

Verveling kan overmatige anticipatie veroorzaken
Elk paard reageert anders op tekortkomingen in zijn behoefte de een wordt lusteloos en de ander juist overactief. Vaak wordt dit gedrag van het paard toegeschreven aan zijn karakter.  Als het welzijn van het paard niet in orde is, kan het zijn dat bepaalde gedragingen geen karaktereigenschap zijn, maar een gevolg van een verminderd welzijn.

Zo kan een van de gevolgen van een verminderd welzijn een verhoogd anticipatiegedrag zijn. Hiermee wordt bedoeld dat het paard steeds sterker gaat reageren op dingen die voorspellen dat er iets gaat gebeuren, hij heeft immers niets anders te doen. Het geluid van de kruiwagen of schuurdeur kan voorspellen dat er een voerbeurt aan komt. Een paard kan goed verbanden leggen en kan zelfs het geluid van de auto van de eigenaar gaan herkennen. Als dit betekent dat het paard daarna, aandacht krijgt en zijn box uitgaat, is dit een belangrijk moment voor het paard. Zodra het paard de auto van de eigenaar hoort gaat hij anticiperen op dat wat komen gaat en dit levert stress op. Dit hoeft niet negatief te zijn, maar het is wel belangrijk dat je je bedenkt of dit gedrag zich voordoet omdat het paard je werkelijk zo leuk vindt of omdat het paard de rest van de dag niets te doen heeft.

Veel eigenaren die hun paard ’s winters in zijn box hebben staan en in de zomer in de wei zullen herkennen dat het gedrag van het paard in de wei wezenlijk anders is dan het paard in zijn box. Het kan zelfs zo zijn dat paard in de winter zijn eigenaar hinnikend begroet vanuit zijn box en hetzelfde paard in de zomer in de wei wegloopt zodra de eigenaar hem wil benaderen.

Wat kun je doen?
Je kunt zelf controleren of het gedrag bij je aankomst wordt versterkt door verveling. Vergelijk het gedrag op stal met het gedrag in de wei met soortgenoten. Is dit wezenlijk anders kun je hier al informatie uit halen. Tevens kun je in de winter kijken of het gedrag anders wordt als je de dagbesteding van het paard veranderd. Je kunt zorgen dat je paard meer vrije beweging krijgt, meer vrij sociaal contact met soortgenoten en meer ruwvoer om te kauwen.
Heeft je paard een boeiende dag, een actief sociaal leven met zijn soortgenoten, voldoende vrije beweging en kan hij bijna hele dag eten dan kan het zijn dat de begroeting minder enthousiast is dan voorheen. Dan mag je best trotst zijn, je hebt zijn welzijn verbeterd!

Heb je een vraag of wil je advies van Arlene over het gedrag van je paard?
KLIK DAN HIER

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's