Featured

Paardentip - snoep verstandig

door Paardenexpert Arlene – Blog – 08-03-2013

 DOOR ARLENE JANSEN - PAARDENGEDRAGSDESKUNDIGESommige mensen beweren dat graasdieren - zoals paarden - niet willen werken voor voer zoals roofdieren dat doen. Zij menen dit omdat het paard - als graasdier - niet hoeft te ‘werken’ voor zijn voer, zijn voer groeit immers gewoon onder zijn neus. Echter bewijst het paard zelf het tegendeel. Sommige paarden willen het voer zo graag dat ze schooieren of zelfs bijten. Hoe kan dit?

Het schooieren is aangeleerd
Elk paard heeft zijn eigen voorkeur – de een is gek op wortels en andere op appels of zelfs bananen. Het belonen van gedrag met voer noemen we een (primaire) bekrachtiger. Hiermee wordt bedoeld dat het gedrag - dat vlak voor het verkrijgen van de beloning wordt uitgevoerd - in de toekomst zal toenemen. Hoe lekkerder het paard het voer vindt – hoe sterker de bekrachtiging werkt. Dit principe wordt door veel trainers gebruikt om dieren iets te leren. Denk maar aan dolfijnen die salto’s maken – dit wordt stap-voor-stap geleerd met gebruik van voer (vis) als beloning. Maar ook paarden zijn uitstekend trainbaar met voer en kunnen snel oefeningen aanleren met het gebruik van voer.

Wij moeten dus heel alert zijn welk gedrag het paard vlak voor het verkrijgen van het voer vertoont. Stel; u heeft voer in uw jaszak en u wilt het paard wat voer geven. Het paard heeft het voer geroken en draait zijn hoofd en beweegt deze richting uw jaszak – daarna krijgt het een brokje. Als het paard de keer hierna opnieuw zijn hoofd richting uw jaszak beweegt en een brokje krijgt heeft het paard vaak al wat geleerd. Voor u het weet zit het paard met zijn neus in iedereen zijn jaszak om lekkers te verkrijgen.

Als het paard eenmaal heeft geleerd heeft dat het ‘schooieren’ wat oplevert kan het gedrag zelfs erger worden als het de ene keer wel mag en de andere keer niet. Het paard heeft al geleerd dat bijvoorbeeld het duwen met zijn neus bij de jaszak voer op kan leveren. Indien hij dit doet en er komt niet meteen voer – kan hij harder/meer gaan duwen met zijn neus. Het was immers de vorige keer ook gelukt. Dus als wij het gedrag dat geïnitieerd wordt door het paard – in de verwachting dat er voer aanwezig is - ‘vraaggedrag’ noemen. Is het verstandig indien dit ‘vraaggedrag’ ongewenst is dit niet te belonen met voer. Zo kunnen we voorkomen dat we ons paard per ongeluk ongewenst gedrag aanleren.

Kunnen we het ook weer afleren
Maar stel nu dat een paard al schooiert en bijt, kunnen we dan voer als bekrachtiger gebruiken om het probleemgedrag op te lossen? Ja, dat kan! Echter is het dan heel belangrijk dat u precies weet hoe een paard leert – een professionele gedragstherapeut kan u hierbij helpen.

Heb je een vraag of wil je advies van Arlene over het gedrag van je paard?
KLIK DAN HIER

ANBI logo

Verhuisdieren.nl is een Erkend Goed Doel

Wij hebben een ANBI keurmerk. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen van een ANBI stichting? Klik hier