Paardentip - voer verstoppen

DOOR ARLENE JANSEN - PAARDENGEDRAGSDESKUNDIGE

Verstop het voer van je paard tussen het hooi en stro. Paarden zijn gemaakt om van de grond te eten. Het gebit en de hele bouw van het paard is hierop afgesteld.

Blog Paardenexpert Arlene
14-11-2012


Het verteringssysteem van het hedendaagse paard is nauwelijks anders dan het verteringssysteem van zijn wilde voorouder. Het kunnen uitvoeren van foerageergedrag is behalve functioneel ook een behoefte van het paard, welke een welzijnsrisico oplevert indien hieraan niet voldaan wordt. Bij voorkeur is een paard 60% van zijn tijd per dag bezig met eten.

Krachtvoer, wortels of ander voer wordt meestal uit een voerbak gegeven en is door het paard in enkele minuten opgegeten. Daarnaast hangt de voerbak meestal op borsthoogte van het paard waardoor het paard met een hogere hoofd- en halshouding eet.


Veel paarden in Nederland staan een groot gedeelte van de dag op stal. Het is helaas niet voor iedereen mogelijk het paard de hele dag in de wei te hebben met gezelschap van soortgenoten. Eenmaal op stal is er voor het paard minder te doen. Om er voor te zorgen dat hij zo lang mogelijk bezig is met eten geef je je paard ruim voldoende ruwvoer. Dit is niet alleen goed voor zijn welzijn, maar ook noodzakelijk voor een gezonde spijsvertering. Maar ook het geven van krachtvoer of ander voer kan je langer laten duren.

Je kunt het eten van krachtvoer of bijvoorbeeld wortels een stuk interessanter maken door je paard vanaf de grond te voeren en het voer te verstoppen of strooien tussen het (schone!) hooi en/of stro. Verstop het voer op verschillende plekken in zijn stal zodat hij echt moet zoeken. Het paard is langer bezig, eet rustiger en doet dit in een natuurlijke houding! Je zult merken dat het paard eerst even moet wennen aan het idee en uit gewoonte eerst in zijn voerbak gaat kijken. Maar na een paar keer herhalen zal je zien dat je paard gaat zoeken naar de plekken waar je het voer hebt verstopt. Zo kan je de tijd die je paard bezig is met het eten van krachtvoer tot wel 4 x zo lang uitrekken.

Heb je een vraag of wil je advies van Arlene over het gedrag van je paard?
KLIK DAN HIER

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.