Trailerlaadproblemen

Oorzaak, oplossingen en hulp zoeken 

Voor veel mensen is een trailer onmisbaar om op wedstrijd, in het bos of bij de dierenarts te komen. Het niet kunnen reizen met de trailer kan vervelend maar ook levensbedreigend zijn als je paard bijvoorbeeld hulp nodig heeft in een paardenkliniek.

Blog Arlene Jansen
10-05-2017

Hieronder geef ik een aantal tips om problemen met trailers te voorkomen.

 1. Zoek altijd eerst naar OORZAAK van het probleemgedrag.
  Het klink heel logisch, maar toch wordt het vaak overgeslagen. Is het trailerlaadprobleem geleidelijk of ineens ontstaan? Wat is er veranderd waardoor je paard in de problemen is gekomen? Soms is een camera in de trailer hulpvol om informatie te winnen over het gedrag van je paard.
   
 2. Omstandigheden AANPASSEN
  Zo kan je paard een trailerlaadprobleem hebben ontwikkeld sinds je wedstrijden rijdt, sinds je een andere trailer hebt of sinds je verhuisd bent. Je kunt thuis je paard opnieuw leren laden, maar als er omstandigheden zijn die het probleemgedrag beïnvloeden en deze niet worden aangepast, kan je paard weer terugvallen in het probleemgedrag zodra je weer gaat reizen. Zo kan het ene paard geholpen zijn met een grotere trailer. Het andere met training en ondersteuning om de wedstrijdstress te verminderen en tijdelijk een ander reisdoel. Weer een ander paard moet eerst leren even alleen te kunnen zijn voor het weer kan reizen met de trailer of gezelschap krijgen op de trailer.
   
 3. (opnieuw) LEREN laden en reizen
  Indien je gelijk aan de slag gaat om het paard in de trailer te krijgen, maar je eigenlijk niet weet waar het probleem voor het paard is, kan de training onnodig stressvol of minder succesvol zijn. Zo kan de training voor een paard dat de trailer uitrent zodra je de stang dicht wilt maken er heel anders uitzien dan een paard dat moeite heeft met het lopen over de klep. Soms zijn dingen makkelijker te leren zijn buiten de trailer, zoals het lopen over een plank of het stilstaan met een stang achter het paard. Stap voor stap kan je het paard leren opnieuw te laden. Pas als het laden helemaal goed gaat kan je weer gaan oefenen met reizen. 

Trailerlaadproblemen

 

 1. LEERWIJZE passend bij probleem
  De meeste trainers gebruiken het wijken voor druk (leerprincipe negatieve bekrachtiging) om het paard te motiveren de trailer in te gaan. Alle methodes waarbij buiten de trailer ‘druk’ wordt opgebouwd en deze druk wordt weggehaald zodra het paard voorwaarts gaat richting de trailer, vallen onder dit leerprincipe. Dit geldt ook voor het voor-en achterwaarts zetten voor de trailer, rondjes draaien bij de trailer of het gebruik van hekken, meerdere mensen of lijnen.
  Indien je paard problemen heeft ontwikkeld door stress en/of angst heeft hij een sterke motivatie om de trailer te vermijden. Voor veel paarden is het prettig en effectief om de training te starten met ‘positieve bekrachtiging’ om de associatie met de trailer te veranderen. Er zijn steeds meer trainers die ook werken met ‘positieve bekrachtiging’ - vaak is dit een clicker met een voedselbeloning – een prettige en effectieve leermethode om problemen te verhelpen.

  Klik voor een voorbeeldfilmpje van effectieve leermethoden hier.
   
 2. Ga bij voorkeur ZELF (met professionele HULP) aan de slag
  Om problemen in de toekomst te voorkomen is het natuurlijk het beste als je zelf leert hoe je moet trainen. De ervaring leert dat indien je het paard uitbesteed en iemand anders het probleem oplost – en je zelf onvoldoende leert hoe je problemen op kan lossen - de kans op terugval groot is.
   
 3. Voorkom ANGST EN STRESS tijdens het trainen
  Steigeren, bijten, slaan, bevriezen (niets meer doen), vluchten, zweten, mesten en bijvoorbeeld schrapen zijn gedragingen die een paard kan laten zien doordat het gestrest of angstig is. Angst en stress hebben een negatieve invloed op het leervermogen en zijn geen onderdeel van moderne training. Pas op met goedbedoelde hulp van mensen jou willen helpen door je paard met geweld de trailer dwingen. Vaak zorgen de bijbehorende stress, angst en zelfs pijn voor nieuwe trauma’s rondom het trailerladen waardoor je probleem alleen maar groter wordt.
   
 4. Maatwerk in plaats van methode
  Omdat elk paard, elke eigenaar en situatie anders is, is ook elke oplossing net anders. Kies je voor een methode zonder te weten waarom je paard de trailer niet ingaat en welke factoren een rol spelen kan de training minder effectief zijn.
  Net als bij bokken of steigeren kunnen er veel oorzaken zijn die probleemgedrag bij de trailer veroorzaken en verdient elk paard een oplossing die past bij het probleem.
   
 5. Besteed TIJD aan het oefenen
  Om een springparcours of een dressuurproef succesvol te doorlopen ben je vaak jarenlang dagelijks aan het oefenen. Ook trailerladen en reizen kan je paard leren en dat kost tijd, zeker als er sprake van angst. De ervaring leert dat het de trailerlaadtraining tijdrovend is maar ook een leuke bezigheid voor paard en eigenaar kan zijn die hun band kan versterken.
   
 6. WACHT NIET TE LANG met het vragen om hulp al er een probleem is
  Komt jou paard drijfnat van de trailer of ben je steeds lang bezig met laden, wacht dan niet te lang met het zoeken naar hulp. Elke keer dat het probleem zich voordoet leert je paard iets waardoor het gedrag steeds dieper verankerd raakt in het brein. Hoe eerder je professionele hulp zoekt hoe beter en sneller je probleem is op te lossen.
   
 7. Algemene tips
  Op deze website kan je algemene tips en adviezen nalezen over paarden met angst, de link gaat naar de pagina over paarden die angstig zijn voor de trailer.
   

         Mail je vraag         

 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.