Wel of niet je hond castreren

Regelmatig krijg ik de vraag waarom castratie en sterilisatie bij honden van belang is en op welke leeftijd het het beste kan gebeuren. Deze vraag heeft een ander antwoord voor de reu dan voor de teef.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
29-09-2018

Castratie teefje

Bij teefjes verlaagt het vroeg (voor de leeftijd van 2 jaar) steriliseren de kans op ontstekingen en tumoren van de baarmoeder, eierstokken en melkklieren. Daarnaast zal een teefje niet ongewenst gedekt kunnen worden of schijnzwanger worden met alle gevolgen van dien.

De helft van de dierenartsen (inclusief mijzelf) heeft de voorkeur om dit voor de eerste loopsheid te doen, de andere helft doet dit liever na de eerste loopsheid. Voor beide opties is iets te zeggen. Het belangrijkste hierin is dat de ingreep gebeurt voor de leeftijd van twee jaar, om met name de kans op melkkliertumoren te verkleinen. Het steriliseren van teefjes is overigens eigenlijk castreren (verwijderen van de voortplantingsorganen), maar we noemen het in de volksmond ‘steriliseren’.

Tegenwoordig is het mogelijk om deze operatie laparoscopisch te doen, hierdoor herstellen de teefjes sneller na ingreep en zijn de operatiewondjes veel kleiner, het is echter vaak wel wat duurder.

Castratie reu

Het castreren van reuen geen significante medische voordelen. Het wordt met name om gedragsredenen uitgevoerd en is iets wat ik niet adviseer te doen voor een leeftijd van twee jaar. En zeker niet als de hond met zijn mannelijke hormonen in balans en gelukkig is.

Reutjes gaan vanaf 6-7 maanden puberen en kunnen wat machogedrag ontwikkelen, zoals vechten met andere reutjes, op andere honden gaan rijden en in huis markeren. Vaak groeien ze hier na een paar maanden overheen en komen ze in balans met hun mannelijke hormonen.

Het gedrag van reuen wordt overigens veel meer beïnvloed door goede opvoeding dan door de mannelijke hormonen. Mocht een reu ondanks een goede opvoeding uit balans zijn door zijn hormonen dan kan een chemische castratie uitgevoerd worden, om te kijken of de hond zonder zijn mannelijke hormonen beter in balans is. Deze chemische castratie is na bepaalde periode weer uitgewerkt. Als de hond dan weer uit balans raakt, kun je er altijd nog voor kiezen om de echte castratie uit te voeren.