Hoe herken ik een goede stichting voor de adoptie van een hond?

Er zijn veel Nederlandse stichtingen die dieren uit het buitenland redden en voor hen een gouden mand zoeken. Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een goede of verkeerde stichting?


Veel van deze stichtingen maken gebruik van Verhuisdieren om voor hun dieren dat perfecte baasje te vinden. Verhuisdieren matcht hun dier aan een baasje dat een leuke hond of kat zoekt. Verhuisdieren doet er alles aan om alleen samen te werken met stichtingen die het dierenwelzijn op nummer één hebben staan, maar er blijft ook altijd een stukje verantwoordelijkheid bij de adoptant zelf liggen.

Daarom helpen wij jullie wel graag om een stichting te kunnen beoordelen.

Hoe herken je een goede stichting?

Let op de volgende zaken:

  • Zit het dier bij een gastgezin? - Waar het kan wennen aan onze cultuur, tijd krijgt om bij te komen van de reis en zodat het gastgezin een eerlijk profiel kan schetsen van de hond of kat
  • Houdt de stichting een intake? - Waarbij er ook een hoop vragen op jou als adoptant worden afgevuurd; het welzijn dan de hond of kat moet bij de stichting op bovenaan staan
  • Doet de stichting een huisbezoek? - Zodat zij kan zien waar het dier terechtkomt?
  • Hoe ziet de locatie eruit waar je de hond of kat ophaalt? – Is het er schoon, is het een fijne huiselijke omgeving, zitten er veel andere dieren?
  • Heeft het dier een gezondheidscertificaat? – Check dit en maak afspraken als achteraf blijkt dat de hond of kat toch iets mankeert; wie is daar dan verantwoordelijk voor?
  • Biedt de stichting nazorg? – Blijft de stichting betrokken bij de adoptie en biedt de stichting hulp bij (gedrags-)problemen?
  • Kan de stichting aantonen waar het dier vandaan komt en helpt de stichting bijvoorbeeld lokaal met castratieprojecten?

Zijn er een of meerdere punten die niet in de haak zijn, wees dan alert. Net als bij illegale broodfok: kom je in een situatie waarin de dieren er niet goed verzorgd bij zitten, of dat je een onderbuikgevoel hebt dat het niet klopt, LOOP WEG. Hoe moeilijk ook, maar als je een dier meeneemt, houd je de verkeerde handel in stand. Maak liever melding bij 144/NVWA en laat een review achter op Verhuisdieren over die bewuste stichting.

Nadere uitleg

Helaas is dat niet in een oogopslag te zien of je met een goede of foute stichting van doen hebt. En we leggen graag uit hoe dat komt.

De Nederlandse Voedsel en WarenAutoriteit (NVWA) heeft bepaalde regels opgesteld waaraan een stichting die honden en katten importeert moet voldoen. Een officiële stichting heeft daarom een Kamer van Koophandel-nummer nodig en een zogenoemd UBN-nummer. Als een stichting die twee nummers heeft, weet je als gebruiker dat ze zich in elk geval aan de door de Nederlandse overheid gestelde regels houdt.

Betekent dat dan ook dat het een goede stichting is? Jammer genoeg niet altijd. De ervaring van Verhuisdieren is dat sommige stichtingen die zich wél aan de regels van de NVWA houden, niet altijd het beste met de dieren voor hebben. Soms is de handel in de dieren belangrijker dan of de hond of kat wel geschikt is om geadopteerd te worden.

Als een stichting of gastgezin deze nummers niet heeft, zijn zij dan per definitie illegaal bezig? Nee, niet per se. En het wil ook niet zeggen dat zij geen goed werk verrichten. Sommige ‘stichtingen’ (want dat zijn het dan officieel niet) of gastgezinnen importeren honden en katten op een dusdanig kleine schaal dat het voor hen niet haalbaar is om aan alle eisen van de NVWA te voldoen; het kost simpelweg te veel geld. Maar zij kunnen het dierenwelzijn misschien wél op nummer één hebben staan. Overigens, als een ‘stichting’ helemaal geen geregistreerde gegevens heeft, betekent dat dus ook dat ze op geen enkele manier gecontroleerd worden. Houd dit in het achterhoofd!

Conclusie

Een UBN-nummer en een KvK-nummer zeggen dus niet altijd iets. Je zult dus altijd op je eigen intuïtie en waarneming af moeten gaan. Helaas zullen er altijd mensen in dieren blijven handelen met de verkeerde intentie, namelijk geld verdienen. Zolang er vraag naar honden en katten blijf, zal dierenhandel bestaan.

Alleen samen kunnen we ons best blijven doen om deze mensen geen ruimte te geven om hun foutieve handel voort te zetten en de stichtingen die de dieren op één zetten juist te stimuleren. Daarom heeft Verhuisdieren een eigen reviewsysteem. Door een review achter te laten over je ervaring met een stichting zal het kaf zich van het koren scheiden. En kunnen andere gebruikers aan de hand van die reviews zien of ze met een goede of iets minder goede stichting van doen hebben.

Het moge duidelijk zijn dat als een stichting meerdere slechte reviews krijgt, Verhuisdieren een eigen onderzoek instelt en bij verdachte situaties deze stichting van haar platform weert.

Gratis magazine

Heb jij een hond uit het buitenland en wil je meer weten over waarom jouw hond bepaald gedrag vertoont en wat jij kunt doen om hem daarbij te ondersteunen, download dan nu ons gratis 76 pagina's tellende magazine De Buitenlandse Hond.

Download hier het magazine

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar