Gezondheidscheck voor je hond

Wist je dat het in de wet is vastgelegd dat het jouw verantwoordelijkheid is om je dier vrij te houden van ongemak en pijn? Dat betekent dus dat je goed in de gaten moet houden of jouw hond gezond is en geen ongemak ervaart.


Pijn bij honden kan zich op manieren uiten waarbij jij niet direct de link legt naar pijn. Denk maar eens aan uitvalgedrag. Of veel slapen. Als eigenaar denk je dan misschien aan een gedragsprobleem, terwijl je hond pijn heeft en zich gewoon even niet anders kán gedragen. 

Als je weet waar je op moet letten, kun je als baasje sneller zien dat je hond even niet lekker in zijn vel zit, of dat hij echt iets mankeert. Het is niet zo moeilijk om zelf regelmatig een gezondheidscheck uit te voeren bij je hond.

Gezondheidscheck voor je hond via de Huisdierenschool

Onze ambassadeur en dierenarts Piet Hellemans geeft in deze online cursus op de Huisdierenschool heel nuttige tips hoe je eenvoudig zelf bij je hond een gezondheidscheck kunt uitvoeren. In de video's laat hij je precies zien hoe je bepaalde lichaamsdelen van je hond controleert.

De basis van een gezondheidscheck bij je hond

Wat is een gezonde kleur van de slijmvliezen van je hond? Wat kan het betekenen als je hond uit zijn bek stinkt? En wanneer kun je beter even naar de dierenarts gaan? Piet vertelt je welke lichaamsdelen je zelf kunt checken om te bepalen of je hond gezond is. 

Medische problemen signaleren bij je hond

Hoe herken je het als je hond echt iets mankeert of wanneer hij zich gewoon even niet lekker voelt? En wist je dat je aan de nagels kunt zien of je hond mogelijk iets aan zijn poten of bewegingsstelsel mankeert? Als een hond een keertje mank loopt hoeft dat niet direct ernstig te zijn, maar wanneer moet je nu eigenlijk wel echt naar de dierenarts om hem na te laten kijken? 

EHBO voor je hond

Het kan zo maar gebeuren dat je hond echt een ongelukje krijgt, een wond oploopt, iets giftigs binnenkrijgt of geprikt wordt door een insect. Weet jij dan wat je moet doen? Soms kan eerste hulp het leven van je hond redden! In deze laatste module geeft Piet handige tips bij spoedongelukken die je hond kunnen overkomen. 

Je leert:

  • het gebit van je hond te controleren
  • hoe je de hartslag van je hond meet
  • wanneer diarree zorgelijk wordt
  • hoe je kunt zien of je hond last heeft van artrose
  • en hoe je de nagels van je hond bijvoorbeeld knipt

Na het volgen van deze cursus, kun jij eerder zien of je hond mogelijk iets mankeert!

Naar de cursus

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar