Nalaten via een testament
Je kunt zelf bepalen hoe en wat je nalaat aan familie, vrienden en goede doelen die je graag steunt. Mocht je dit laatste wensen dan is het goed om het op te nemen in een testament. Het opstellen van een testament kan vrij eenvoudig online of je kunt hiervoor een notaris bezoeken.
Wat is een testament?
Een testament is een officieel document dat wordt opgesteld door een notaris. Hierin staat wat er gebeurt met je bezittingen wanneer je overlijdt. Je kunt nalaten in de vorm van geld, spullen, schulden en dieren. De mensen aan wie je nalaat, worden erfgenamen genoemd. Je hoeft niet heel vermogend te zijn om een testament op te laten stellen. Het testament zorgt er vooral voor dat je nalatenschap naar wens verdeeld wordt. Om een testament op te stellen moet je 16 jaar of ouder zijn.
Wat is een executeur?
In je testament bepaal je de executeur, ook wel de ‘executeur testamentair’ genoemd. Dit is de persoon die je nalatenschap zal afwikkelen. Je bepaalt niet alleen wie dat is, maar ook wat hij of zij doet. Taken van een executeur kunnen zijn: verdelen erfenis, belasting afwikkelen en eventuele schulden aflossen. Het is een goed idee om de executeur in te lichten dat hij of zij in je testament opgenomen wordt.
Wat als ik geen testament heb?
De wet bepaalt standaard wat er met je nalatenschap gebeurt. Als je hier zelf invloed op wilt uitoefenen, heb je een testament nodig. De notaris legt dit document vast en geeft je extra advies waar je aan kunt denken. Er zijn verschillende soorten testamenten: langstlevende testament, tweetrapstestament en vruchtgebruiktestament. Je notaris helpt bij het kiezen van de juiste vorm. Je kunt een testament tijdens je leven tussentijds wijzigen.
Wat doet een notaris?
Een notaris legt alle wensen vast in een notariële akte: het testament. De notaris licht toe wat gevolgen zijn van je wensen en vertaalt dit in juridische bepalingen. Je ontvangt een eerste, voorlopige versie van je testament. Om deze definitief te maken, laat je de akte passeren. De notaris controleert of u de gevolgen van het testament begrijpt en laat tekenen. Het testament is dan officieel geldig. De notaris laat vervolgens het testament inschrijven in het Centraal Testamentenregister. Je ontvang een kopie en het origineel wordt bij de notaris in een kluis bewaard.
Gegevens Verhuisdieren voor de notaris
Als je Verhuisdieren wilt opnemen in je testament, kun je de volgende gegevens delen:
Stichting Verhuisdieren.nl
Coen de Koninglaan 33, 1135 CM Edam
KvK-nummer 34346976
Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn
Steun de stichting
- Ontvang notificaties van nieuwe matches
- Bekijk contactgegevens van matches
- Support onze stichting voor 1 jaar