Toelichting Verhuisdieren-regels

Stichting Verhuisdieren wil graag dat elk dier op een fijne en verantwoorde manier een perfect passend baasje vindt. Herplaatsen of verhuizen is al indrukwekkend genoeg voor honden en katten. Door bepaalde voorwaarden te stellen aan het gebruik van het online platform, hopen we de herplaatsing of adoptie van honden en katten zo diervriendelijk te laten verlopen als mogelijk is. We leggen graag uit waarom we bepaalde voorwaarden hanteren.


Zwerfhond in griekenland

Belang van het dier voorop

Bij Verhuisdieren staat het belang van het dier voorop en daarom stellen wij in enkele gevallen andere of afwijkende voorwaarden dan bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel en WarenAutoritiet (NVWA). Dieren die uit het buitenland komen, hebben vaak een rugzakje, hebben een enorm stressvol transport achter de rug en hebben geen idee waar ze in terechtkomen. Daarom wil Verhuisdieren dat elke kat of hond uit het buitenland ontvangen wordt in een huiselijke situatie, waar het dier de tijd krijgt (minimaal 1,5 week!) om bij te komen van dit hachelijke avontuur. Een verblijf in een kennel helpt daar niet bij.

Omdat pups en katten lang niet altijd baat bij een verblijf bij een gastgezin, heeft Verhuisdieren voor hen een uitzondering gemaakt en mogen zij wel rechtstreeks naar een adoptant. De stichting die het het dier naar Nederland haalt moet wel altijd een achtervang hebben om het dier weer op te kunnen vangen, mocht de adoptie niet slagen. 

De dieren in het buitenland mogen pas op Verhuisdieren geplaatst worden als ze binnen 1 maand kunnen reizen. Dit om te voorkomen dat adoptanten maanden moeten wachten en dat ons platform volstroomt met te kleine pups en kittens. We zijn tenslotten een website door tweedekansdieren.... 

Eerlijk profiel

Door een dier bij te laten komen bij een gastgezin in een huiselijke situatie, krijgt het de tijd om te ontspannen en alvast te wennen aan een leven in een huis. Iets dat voor veel dieren onbekend en soms zelfs eng is. Een verblijf in een huiselijke situatie vergroot de kans dat er een eerlijk profiel geschetst kan worden van de kat of hond. Bij het opmaken van een eerlijk profiel, is de kans op een succesvolle adoptie ook weer groter.

Voorwaarden gastgezin

Een gastgezin dat structureel opvangt voor een bepaalde stichting moet aan de regels van de Rijksdienst voor Ondernemen. Het gastgezin moet een UBN nummer aanvragen en een vakbekwaamheidsdiploma hebben. 

Als je eenmalig of hobbymatig (minder dan 20 dieren per jaar) opvangt, of met het doel 'Eerste optie op adoptie', hoef je niet aan deze voorwaarden te voldoen. 

Gezondheidsverklaring, chipregistratie en vaccinaties

Verhuisdieren staat achter stichtingen die (zwerf-)dieren redden van een zwaar straatleven, maar hamert op een verantwoorde wijze waarop dat gebeurt. De dieren moeten in verantwoorde aantallen en op een verantwoorde wijze naar Nederland komen, allen voorzien van een gezondheidsverklaring, de juiste entingen, traces en een chipregistratie. Alleen zo kan voorkomen worden dat dieren bijvoorbeeld op te jonge leeftijd (onder de 4 maanden) worden getransporteerd en dus niet volledig (of te vroeg!) geënt zijn. 

Verantwoorde aantallen

Met verantwoorde aantallen bedoelen wij dat een stichting/gastgezin de tijd en ruimte heeft om het dier te laten wennen en tot rust te laten komen. Ook mag er geen druk achter zitten om 'zo snel mogelijk' een geschikte baas te vinden. Er moet sprake zijn van een oprechte match. Dit voorkomt verdriet bij de nieuwe baas en een extra trauma bij het dier. Doel moet zijn om het dier één keer goed te herplaatsen. 

Vangnet

Een stichting/gastgezin moet wel een vangnet hebben voor die enkele keer dat een adoptie niet volgens plan verloopt. Het kan gebeuren dat een hond of kat niet past in het huishouden en het voor het dier beter is al hij teruggaat naar de stichting. De stichting is dan verplicht om het dier terug te nemen, verantwoordelijk op te vangen en opnieuw een verantwoordelijk adoptieporces op te starten. Dit geldt OOK voor dieren die rechtstreeks vanuit het buitenalnd geplaatst worden.

Wettelijke regels voor het importeren van dieren uit het buitenland

De Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit (NVWA) heeft regels opgesteld waaraan mensen die dieren importeren met het doel deze te herplaatsen, aan moeten voldoen. In het kort de belangrijkste op een rijtje:

Via onderstaande button kun je meer informatie vinden over de regels van de NVWA.

Regels NVWA voor importeren honden en katten

Via Verhuisdieren zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar

Verhuisdieren.nl is een Erkend Goed Doel

  • Verschillende manieren om te doneren
  • Veel giften zijn aftrekbaar bij de belasting
  • Zet een leuke actie op touw; wij helpen!

Via Stichting Verhuisdieren herplaats je verantwoord je hond of kat; een diervriendelijk alternatief voor het dierenasiel.

Wij hebben een ANBI keurmerk. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen

Staat je vraag er niet tussen? Mail ons: support@verhuisdieren.nl

icon-arrow-left Created with Sketch.