Gedragsproblemen hond

Een hond is een individu met een eigen karakter. Soms zijn dat karaktereigenschappen die niet zo goed passen in jouw thuissituatie. Zoals een hond die veel blaft en jij woont in een flat. Of een hond die zenuwachtig wordt van kleine kinderen en jij hebt er twee. Op zulke momenten gaan wij gedrag van een hond ervaren als gedragsprobleem. Welke gedragsproblemen zijn er eigenlijk allemaal en kun je daar iets aan doen?


Vind de oplossing voor de gedragsproblemen van je hond

Als je hond gedragsproblemen heeft, kun je ons gratis magazine aanvragen over gedragsproblemen bij honden. Dit magazine staat vol met tips en oplossingen van onze gedragsexperts.

Magazine bekijken

Hond blaft veel

Een hond kan om meerdere redenen blaffen; uit opwinding, angst of waaksheid. Als een hond een keertje blaft is dat helemaal niet erg. Als hij bijna de hele dag blaft, wordt het vervelend. Je buren hebben er last van en jijzelf kan er ook behoorlijk geïrriteerd van raken. 

Allereerst is het zaak om uit te vinden waarom je hond blaft en wat de aanleiding is. Pas dan kun je aan de slag om het blaffen te verminderen. Soms kan dat met een paar eenvoudige aanpassingen, soms is het nodig een hondengedragsdeskundige in te schakelen. 

Overmatig blaffen is heel vaak af te leren als je je hond begrijpt. Op de Huisdierenschool hebben we een hele mooie cursus Hondentaal, dit is de eerste stap om je hond te helpen.

Cursus Hondentaal

Hond is niet zindelijk

Als een hond in huis plast of poept, dan heeft hij nog niet geleerd dat het wenselijk is dat hij zijn behoeften buiten doet, zoals een hond uit het buitenland bijvoorbeeld. Maar het kan ook zijn dat de hond iets mankeert. Een hond plast of poept niet in huis om jou te pesten. Hij weet gewoon niet hoe het moet of hij is ziek of angstig. 

Als je een hond uit het buitenland hebt, heeft hij waarschijnlijk altijd buiten geleefd en mogelijk in een asiel gezeten. Deze hond moet simpelweg nog zindelijk leren zijn. 

Als je een oudere hond hebt die ineens onzindelijk is, is het belangrijk dat je een medische oorzaak uit laat sluiten door de dierenarts.

Is je hond onzindelijk omdat hij vanuit angst niet naar buiten durft, dan is het aan te raden contact op te nemen met een hondengedragsdeskundige. Met de juiste aanpak en begeleiding komt het echt weer goed.

Hond heeft verlatingsangst

Verlatingsangst bij je hond is een lastig probleem. Honden vinden het van nature niet fijn om alleen gelaten te worden door hun roedelgenoten (jij dus!) en alleen-zijn gaat dus in tegen hun natuur. Daarom moet alleen-zijn ook altijd rustig en zorgvuldig worden opgebouwd. Is dit niet gelukt, of heb je een hond die extra gevoelig of angstig is, dan kan alleen thuis blijven al snel een probleem worden. 

Verlatingsangst is heel vaak op te lossen, maar eenvoudig is het niet. Het vergt inzet, geduld en tijd van jou als baasje. Maar een goede hondengedragskundige kan je hierin goed ondersteunen en samen kan de verlatingsangst meestal worden verminderd. 

Op de Huisdierenschool staat een uitgebreide online cursus waarin je stap voor stap wordt begeleid om je hond van zijn verlatingsangst af te helpen.

Cursus Verlatingsangst

Hond trekt aan de riem

hond aan de riem

Je loopt de deur uit en je hond sleurt je direct de straat door. Niet een heel ontspannen begin van de wandeling. Een hond die trekt aan de riem, kan een wandeling heel vermoeiend maken. Terwijl het juist een fijn moment zou moeten zijn. 

Ook bij dit gedragsprobleem is het belangrijk eerst te achterhalen wat de reden is van het trekken. Is hij opgewonden en wil hij er graag opuit? Heeft de hond nog niet geleerd aan de riem te wandelen (buitenlandse hond)? Is je hond misschien bang voor iets en wil hij het liefst weg?

Pas als je de oorzaak hebt, kun je aan de slag met de oplossing. Vaak is een eenmalig consult met een hondengedragsdeskundige of een paar lessen op een hondenschool al voldoende om dit probleem op te lossen.

In ons eerste magazine over De Buitenlandse staat een artikel over wat je kunt doen als je hond aan de lijn trekt. Ook prima advies voor een Nederlandse hond.

Online magazine DBH gratis aanvragen

Hond is agressief

Wanneer is een hond agressief? Als hij zijn lip optrekt? Als hij blaft? Als hij bijt? En waarom doet hij dat dan? Agressie komt bij hond heel vaak naar voren als een gevolg van angst. Een hond waarschuwt eerst, door bijvoorbeeld zijn hoofd weg te draaien, weg te lopen, langs de bek te likken; allemaal signalen van ongemak. Helpen die niet, dan gaat er een lip omhoog gevolgd door een mogelijke grom. Heeft zelfs dit geen effect dan zou het kunnen gebeuren dat de hond uitvalt en misschien zelfs bijt. 

Agressie bij honden is heel onwenselijk, zeker in een gezinssituatie. Wij raden dan ook aan om in dergelijke gevallen altijd een hondengedragsdeskundige in te schakelen. 

In ons tweede magazine over De Buitenlandse Hond kan je een heel dossier lezen over uitvalgedrag. Ook prima advies voor een Nederlandse hond.

Online magazine DBH gratis aanvragen

hond kijkt weg van klein kindDeze hond kijkt al weg van dit kindje, waarmee hij een eerste signaal afgeeft dat hij de situatie ongemakkelijk vindt. Als ouder behoor je hier al in te grijpen en het kindje weg te halen. Uit veiligheid voor het kind, maar ook voor het welzijn van de hond!

Hond luistert niet/is ongehoorzaam

Hoe oud is je hond? Ergens tussen de 8 maanden en 2 jaar oud? Welkom in de puberteit! Honden in de puberteit hebben - net als kinderen - soms bananen in hun oren. De ene hond beleeft deze periode veel heftiger dan de andere. Deze fase vraagt om zeer consequent gedrag van jou als baasje. Door duidelijk te zijn en vaste grenzen mee te geven, loods je je hond door deze fase heen.

Is je hond al ouder en luistert hij nog steeds niet, dan is er iets anders aan de hand. Mogelijk ziet de hond jou niet als roedelleider en heeft hij de indruk dat hij zelf kan bepalen wat er gebeurt. Leiderschap nemen is dan belangrijk. Leiderschap betekent niet hard en heel streng zijn, wel duidelijk en consequent communiceren met je hond. 

Een training op een goede hondenschool of een privéles van een hondengedragsdeskundige kunnen jullie op het juiste pad brengen.

Hond is angstig of onzeker

Een bange hond kan niets leren. Ga maar bij jezelf na: als jij panisch bent voor spinnen en iemand probeert jou de tafel van 24 te leren terwijl er een grote spin over je arm loopt, lukt dat niet. Honden kunnen angstig zijn voor zaken die wij niet begrijpen. Soms is het ook lastig om precies te achterhalen waar je hond nu precies bang voor of onzeker over is. 

Doel is dus de angst bij je hond te verminderen. Wegnemen lukt zeker niet altijd. Angst is een heftige emotie die diepgeworteld kan zitten. Dit kan dan ook een langdurig en intensief traject zijn dan je eigenlijk alleen met een goede hondengedragsdeskundige kunt aanvliegen.

hond ligt op bed

Hond bijt

Daar kunnen we kort over zijn; dat is niet oké. Een hond mag niet bijten, tenzij hij in zich echt in een heel benauwde positie bevindt. Als een hond 'snapt' of bijt is er wel degelijk iets aan de hand. Is het één keer gebeurd en denk je achteraf; ik snap wel waarom, dan is er nog geen nood aan de man.

Maar zie je dat je hond vaker de neiging heeft om uit te vallen, 'snappen' of te bijten, dan is het toch echt verstandig een hondengedragsdeskundige in te schakelen en uit te zoeken waarom je hond dit gedrag vertoont.

Hond springt tegen mensen op

Honden hebben van nature de neiging om iemand die ze lief vinden in het gezicht te likken. Dat is hondentaal voor: 'ik vind jou lief'. Een pup likt ook regelmatig aan de bek van de moederhond en wil dat ook doen bij zijn nieuwe baasje. Een pup springt altijd naar het gezicht. Hij zal dus moeten leren dat dat in mensentaal niet zo werkt. 

Als een pup op de juiste wijze wordt aangeleerd dat opspringen tot niets lijdt; geen likken, geen aandacht, geen beloning, dan zal hij dat gedrag opgeven. Beloon je de pup als hij netjes op de grond zit met een fijne aai en een klein spelmoment, dan leert hij dat zitten hem veel meer oplevert. 

Is je hond al ouder en vertoont hij nog steeds opspringgedrag? Dan is het aan te raden om even samen op training te gaan. Dit gedrag is vrij simpel op te lossen als je als baasje maar consequent bent.

 

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar

Volg jij ons al?