Gedragsproblemen kat

Een kat doet graag waar hij zin in heeft. Dat is iets wat je mensen vaker hoort zeggen. Een groot deel van het gedrag van je kat is bepaald door het karakter. Daarnaast kan je kat gedrag gaan vertonen dat bepaald wordt door omstandigheden. Stress, verveling en gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat je kat ongewenst gedrag gaat vertonen. In dat geval spreek je van gedragsproblemen bij je kat. Wij geven je een aantal voorbeelden van deze problemen in gedrag.


Kat naast plant in vensterbank

Vind de oplossing voor de gedragsproblemen van je kat

Heeft je kat gedragsproblemen? Je kunt ons gratis magazine aanvragen over gedragsproblemen bij katten. Dit magazine staat vol met tips en oplossingen van onze gedragsexperts.

Magazine aanvragen

Kat plast in huis

Je kat laat overal plasjes in huis achter. Op de bank, op de deurmat of misschien zelfs op je bed. Niet fijn voor jou, maar ook niet voor je kat. Probeer eerst na te gaan of het om sproeien of plassen gaat. Bij plassen gaat je kat hurken en bij sproeien staat je kat rechtop en sproeit de urine naar achteren. De oorzaken van de problemen kunnen erg uiteenlopen.

Een kattengedragsdeskundige kan helpen om de oorzaak vast te stellen en een oplossing voor het probleem te vinden. De kattenbak kan te klein zijn of niet vaak genoeg verschoond worden, stress speelt een rol of wellicht heeft het gedrag een medische oorzaak.

Veel baasjes denken dat het plassen in huis door je kat een uiting van boosheid of jaloezie is. Dit is echt een misvatting.

Kat sproeit in huis

Zowel poezen als katers kunnen sproeigedrag vertonen. Een kat sproeit terwijl hij staat. Vaak tilt hij daarbij zijn staart omhoog. Soms trappelt de kat hierbij met de achterpoten. Dit komt vaak terecht op een verticaal vlak als een deur, gordijn of zitbank. Het gaat soms om druppels of echt de hoeveelheid van een plas. Bij ongecastreerde katten is sproeien een manier om geur af te zetten om zijn territorium te markeren. Bij gecastreerde katten kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het gedragsprobleem. Het kan een medische oorzaak hebben of er speelt iets in de omgeving van je kat.

Kun je geen medische oorzaak achterhalen met je dierenarts? Bespreek het gedragsprobleem dan eens met een kattengedragsdeskundige of lees onze blogposts.

Kat wil niet eten

Een kat kan vrij kieskeurig zijn als het gaat om zijn eten. Textuur en geur van de voeding zijn belangrijk en het is goed om brokjes af te wisselen met natvoer. Als je kat ineens minder of niet eet, kunnen er allerlei oorzaken zijn. Misschien is er medisch iets niet in orde of ervaart je kat extra stress. Is er bijvoorbeeld een nieuw huisdier in huis bij gekomen of wordt hij geplaagd door een buurtkat? Een dierenarts kan eerst uitsluiten of het gedragsprobleem wordt veroorzaakt door een medische aandoening. Is dat niet het geval, dan kun je overwegen het advies in te winnen van een kattengedragsdeskundige.

Het is belangrijk dat je kat in ieder geval een eigen plekje heeft om te eten. Katten zijn solitaire dieren en voedselconcurrentie wil je zo veel mogelijk voorkomen! Ook als katten samen in een huis leven en goed met elkaar omgaan, kan alleen eten een behoefte van je kat zijn.

Kat bijt

Bijt je kat jou of je kinderen? Je kat wil daar iets mee zeggen. Hij wil vaak dat je stopt met iets wat hij niet fijn vindt. Ook kan er iets anders aan de hand zijn voor je kat. Denk aan:

  • te lang of op een verkeerde plek aaien of helemaal niet geaaid willen worden
  • in spel opgaan en bijten als onderdeel van het spelletje zien
  • angst of in het nauw gedreven voelen, vaak gecombineerd met blazen
  • pijn
  • stress

Je dierenarts kan onderzoeken of je kat pijn heeft. Pak je kat ook liever niet op bij pijn en stress. Een gedragsdeskundige kan ook onderzoeken waar het gedragsprobleem bijten vandaan komt.

Kat miauwt veel

Vroeg in de ochtend of zelfs ’s nachts maakt je kat een miauwend geluid. Je kunt dit niet goed gebruiken voor je eigen nachtrust. Toch is die miauw vaak wel voor jou bedoeld. Katten maken dit geluid namelijk niet snel onderling en gebruiken miauwen als signaal naar hun baasje.

De ene kat miauwt van nature meer dan de andere. Als het miauwen ineens toeneemt kan het zijn dat je kat stress ervaart of rouwt bij bijvoorbeeld het overlijden van een andere kat. Het kan ook zijn dat je kat zich verveelt of pijn ervaart.

Boos worden of straffen zal nooit helpen om het gedrag af te leren. Een gedragsdeskundige kan je vertellen hoe je het gedrag het beste kunt benaderen.

Kat krabt aan meubels of behang

Krabben is natuurlijk gedrag voor je kat. Het is een manier om zijn nagels te onderhouden en tijdens het krabben geeft hij geur af via de voetzooltjes. Dit doet je kat vaak op plekken die belangrijk voor hem zijn. Door het afgeven van de geur voelt je kat zich veilig.

Als je kat krabt aan je meubels of behang is dat voor jou als baasje niet fijn. Je kunt je kat afleiden door een krabpaal aan te schaffen. Kies een goede plek voor de krabpaal die makkelijk te bereiken is. Bijvoorbeeld in de buurt van zijn favoriete slaapplekje of naast een deur. Als je meerdere katten hebt, wil je zorgen voor meerdere plekken waar ze kunnen krabben.

Wil je kat niet wennen aan de krabpaal of blijft hij toch je bank en stoelen vernielen? Bespreek dan met een gedragsdeskundige hoe zijn gedragsprobleem te verhelpen is.

kat likt aan pootje

Kat likt zichzelf kaal

Katten likken zichzelf om te wassen. Toch kan het zijn dat je kat overmatig likt, zelfs tot aan kale plekken in de vacht aan toe. Als baasje heb je dit gedrag niet altijd door en ineens ontdek je een kale plek. Je kat kan last hebben van stress, maar ook vlooien of allergieën kunnen een rol spelen.

Het is bijna niet mogelijk om algemene tips te geven als een kat overmatig zichzelf likt. Wel is het belangrijk om te veel likken als baasje serieus te nemen. Je wilt de onderliggende oorzaak van het probleem achterhalen en een dierenarts kan hierbij helpen. 

Kat eet oneetbare dingen (pica)

Katten eten soms de meest vreemde objecten en materialen. Dit wordt pica genoemd. Ook jouw kat kan dit gedrag vertonen en bijvoorbeeld een voorkeur hebben voor plastic, rubber, karton of hout. Ook het veelvuldig kauwen of sabbelen aan objecten valt onder pica.  

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van pica en deze is lastig vast te stellen door wetenschappers. Verveling, te vroeg weggehaald zijn bij de moederkat, niet naar buiten kunnen… alles is bedacht al lijkt het hier niet direct in te zitten.

Wel kan pica gevaarlijk zijn voor je kat. Touwtjes kunnen bijvoorbeeld problemen veroorzaken in de darmen en het inslikken van objecten kan voor verstopping zorgen bij je kat. Bespreek het gedragsprobleem met een deskundige en zoek samen naar een oplossing om het gedrag te veranderen.

Kat herplaatsen

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar