Hond herplaatsen vanwege allergie
Je hebt aan alles gedacht voordat je aan een hond begon. Heb je genoeg tijd? De juiste omgeving? Voldoende financiële middelen? Het zijn allemaal vragen die je jezelf van tevoren gesteld hebt. En dan blijk je zelf – of iemand anders in je huishouden – allergisch te zijn voor je hond. Overdadig stofzuigen en je hond extra wassen, helpt niet. Maar wat kun je wel doen als je allergisch bent voor honden of is herplaatsen de enige oplossing?
Hoe herken je hondenallergie?
De volgende symptomen kunnen optreden als je allergisch bent voor honden of andere huisdieren. Niet iedereen heeft last van alle verschijnselen.
- Neusklachten: jeuk, niezen, snotteren, slijm of een verstopte neus
- Oogklachten: tranen, rode ogen, jeuk of branderig gevoel
- Huidklachten: jeuk, droge huid, schilfers of huidschilfers
- Longklachten: hoesten, kortademigheid of piepend ademhalen
Wat kun je doen als je allergisch bent voor honden?
Je huisarts kan vaststellen of je inderdaad allergisch bent voor je hond via een bloed- of huidtest. Blijk je inderdaad allergisch te zijn, dan is het belangrijk om allergenen (eiwitten die allergische reacties veroorzaken) zo veel mogelijk te mijden. Bedenk goed in welke ruimtes je je hond laat. Vermijd bijvoorbeeld je slaapkamer.
Ook kan medicatie een oplossing bieden. Medicijnen onderdrukken of voorkomen je allergische reactie. Je huisarts geeft je het beste advies welke medicijnen je kunt nemen. Er bestaat geen immuuntherapie (kuur met injecties) voor het verhelpen van je hondenallergie.
Hond ter adoptie aanbieden door allergie
De ene allergische reactie is heftiger dan de andere en medicatie werkt niet bij iedereen hetzelfde. Ook wil je dat je hond de aandacht blijft krijgen die hij verdient. In sommige gevallen kan het daarom beter zijn voor de hond en voor jou om toch op zoek te gaan naar een nieuw baasje. Via Verhuisdieren maak je eenvoudig een profiel aan en kun je op zoek gaan naar de beste match voor je hond.
Oorzaak hondenallergie
Als je moeder of vader allergisch is voor bepaalde dieren, is de kans groot dat jij ook aanleg hebt. Zijn je beide ouders bijvoorbeeld allergisch voor honden, dan is de kans 70% dat jij ook een allergie ontwikkeld. Het is nog onduidelijk in de medische wereld waarom wij allergieën ontwikkelen. Het is wel bekend dat je aanleg kan hebben. Infecties lijken een grote rol te spelen bij het beschermen tegen of het ontwikkelen van een allergie. Hierdoor kan het zijn dat je ineens last krijgt van klachten waar je eerder nooit last van had. Laat je huisarts vaststellen of het om een allergie gaat voordat je maatregelen neemt.
Is een hypoallergene hond een alternatief?
Er zijn veel online discussies te vinden of hypoallergene dieren een oplossing zijn voor mensen met een allergie. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) vermoedt dat een hypoallergene hond geen goed alternatief is. Uit eerder onderzoek bleek dat de hypoallergene rassen zoals poedels, labradoodles en airdale terriers niet minder allergenen aanmaken dan bijvoorbeeld labradors of kruisingen. Er is dus geen bewijs dat hypoallergene honden bestaan, volgens het LICG. Als je allergisch bent voor honden, lijkt een hypoallergene hond geen goed alternatief.
Herplaatsen via Verhuisdieren
Als je toch op zoek gaat naar een nieuw baasje, is Verhuisdieren de beste online oplossing. Je voorkomt zo asielplaatsing. Je matches worden zichtbaar en alleen serieus geïnteresseerden kunnen reageren na het betalen van een supportersbijdrage. Door deze bijdrage te vragen, weet je zeker dat iemand echt en oprecht geïnteresseerd is in jouw dier. Zodra de geschikte match gevonden is, kun je afspreken met het mogelijk nieuwe baasje van je hond.
Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn
Steun de stichting
- Ontvang notificaties van nieuwe matches
- Bekijk contactgegevens van matches
- Support onze stichting voor 1 jaar