Kat herplaatsen vanwege allergie

Je geniet van de gezelligheid van je kat in huis en ook je huisgenoten zijn helemaal dol op hem. Toch blijk je zelf of iemand anders in huis allergisch te zijn voor katten. Vreemd, want eerder hadden jullie dit niet gemerkt. Helaas is het zo dat een allergie zomaar kan ontstaan bij mensen. Je probeert je huis extra schoon te houden en hebt zelfs medicatie geprobeerd. Niks lijkt te helpen. Je overweegt om je kat te herplaatsen door je allergie.


pillenpotje met medicijnen tegen kattenallergie

Allergie voor je kat herkennen

Als je last hebt van allergie, kunnen verschillende symptomen verschijnen. Je kunt last hebben van:

  • Klachten aan je neus: jeuk, loopneus, niezen of dichte neus
  • Problemen met ogen: tranen, irritatie, wrijven of branderig gevoel
  • Last van de huid: schilfers, gevoelige huid of jeuk
  • Aangetaste longen: kuchen, kortademigheid of piepen tijdens ademhalen

Wat kun je doen als je allergisch bent voor katten?

Als je vermoed dat je allergisch bent voor je kat, kun je dit laten testen bij je huisarts. Dit gebeurt via een huidtest of bloedafname. De allergenen die de allergische reactie veroorzaken, wil je zo veel mogelijk vermijden. Je kunt de diagnose ‘allergie’ testen door de kat misschien wat vaker naar buiten te laten of geen toegang meer te geven tot bepaalde ruimtes in huis.

Je huisarts kan in eerste instantie ook medicijnen voorschrijven. Met het juiste middel kun je voorkomen dat de allergische reactie ontstaat of je kunt het onderdrukken als deze opkomt. Soms lijkt het ook dat mensen wennen aan een allergeen. Dit wordt ‘spontane desensibilisatie’ genoemd. Sommige baasjes verklaren dat ze minder last hebben van de eigen kat dan van andere katten. Of dat altijd echt zo is, is moeilijk te bewijzen.

Kat ter adoptie aanbieden vanwege allergische reacties

Jij en je huisgenoten kunnen zelf het beste inschatten of met de kattenallergie te leven valt en of de medicatie werkt. Dit betekent wel dat de kat nog steeds deel van het huishouden uitmaakt. Blijkt de kat in huis houden bijna onmogelijk? Dan kan het zijn dat je toch op zoek gaat naar een nieuw baasje voor je kat. Op Verhuisdieren maak je eenvoudig een profiel aan voor je kat en kun je ontdekken welke potentiele baasjes matchen met je huisdier.

Kat herplaatsen

Is het echt kattenallergie?

Voordat je de dokter bezoekt, is het een goed idee of er meer factoren in en om het huis veranderd zijn. Je denk misschien allergisch te zijn voor je kat, maar er kan ook iets anders spelen. Je kunt bijvoorbeeld heftig reageren op een ander allergeen dat niet direct met de kat te maken heeft. De combinatie van allergenen kan er ook voor zorgen dat je net iets heftiger reageert op je kat. Ook kun je last hebben van een virale luchtweginfectie. Je slijmvliezen zijn dan vaak gevoeliger voor allergische prikkels.

Grijze naaktkat kijkt recht in de camera

Bestaan hypoallergene katten?

Mensen die allergisch zijn, overwegen soms de aanschaf van een kat die hypoallergeen zou zijn. Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) is dit niet de beste oplossing. Rassen als naaktkatten (Sphinx), Siberische katten en Bengalen worden vaak als hypoallergeen betiteld. Helaas is nog niet veel onderzoek gedaan naar hypoallergene katten. De onderzoeken die wel uitgevoerd zijn, waren op kleine schaal. Het vermoeden bestaat dat hypoallergene katten nog steeds allergenen bij zich dragen, mogelijk wel in mindere mate.

Kat herplaatsen via Verhuisdieren

Je hebt besloten om toch een nieuw baasje te zoeken voor je kat. Op Verhuisdieren maak je eenvoudig een profiel aan en ontdek je de nieuwe matches voor je kat. Je kunt een adoptievergoeding vragen, kort iets vertellen over je kat en de wensen die hij heeft. Zoals een tuin of een ander huisdier in het huishouden. Heb je een match gevonden, dan kun je kennismaken met het nieuwe baasje en kijken of je kat positief reageert op het bezoek. Als jij er ook een goed gevoel bij hebt, kun je spreken van een succesmatch.

Kat herplaatsen

 

Via Verhuisdieren zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar

Verhuisdieren.nl is een Erkend Goed Doel

  • Verschillende manieren om te doneren
  • Veel giften zijn aftrekbaar bij de belasting
  • Zet een leuke actie op touw; wij helpen!

Via Stichting Verhuisdieren herplaats je verantwoord je hond of kat; een diervriendelijk alternatief voor het dierenasiel.

Wij hebben een ANBI keurmerk. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen

Staat je vraag er niet tussen? Mail ons: support@verhuisdieren.nl

icon-arrow-left Created with Sketch.