Huisdieren en corona (COVID-19)

In de media is er veel te doen rondom het coronavirus, ook wel bekend als COVID-19. Maar heeft het virus ook impact op je huisdier? En wat kun je doen als je zelf gediagnosticeerd bent met het virus?

 

Laatste update: 7 april 2020

Nieuws Redactie Verhuisdieren
17-03-2020

Kan mijn huisdier besmet worden met het nieuwe coronavirus?

Er zijn wereldwijd enkele gevallen van huisdieren die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, waaronder eind maart een kat in België. In al deze gevallen waren de eigenaren positief getest op het nieuwe coronavirus. De kans dat een huisdier besmet raakt en vervolgens een ander dier of mens besmet is verwaarloosbaar klein in vergelijking met besmetting van mens op mens, aldus het Rijksinstuuut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Kan een huisdier een ander dier of mens besmetten?

De kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet is verwaarloosbaar klein in vergelijkbaar met besmetting van mens op mens. Uit voorzorg adviseert het RIVM mensen die ziek zijn of klachten hebben, contact met huisdieren te vermijden. Aai of knuffel geen huisdieren en houd 1,5 meter afstand. Was ook regelmatig je handen met water en zeep.

Moet ik contact met huisdieren vermijden als coronapatiënt?

Als je ziek bent adviseert het RIVM contact met het huisdieren te vermijden. Laat de hond niet zelf uit en vraag iemand anders dat te doen.

Ik ben coronapatiënt. Wat moet ik doen als mijn huisdier ziek wordt?

Vermijd contact met je zieke huisdier. Houd het dier uit voorzorg binnen. Iemand die niet ziek is - of geen klachten heeft - mag een zieke hond kort uitlaten. Houd de hond op afstand van andere dieren.

De kans dat je huisdier besmet is met het virus is zeer klein. Ga niet met direct met een ziek dier naar de dierenarts, maar neem eerst telefonisch contact op. De verspreiding van het nieuwe coronavirus, zoals we die nu wereldwijd zien, komt door verspreiding tussen mensen.

Kan ik nog de hond uitlaten?

Als je geen klachten hebt (koorts, hoest of verkoudheidsklachten) kun je gewoon je hond uitlaten. Heb je wel klachten? Vraag dan iemand anders je hond uit te laten. Voor iedereen die honden uitlaat geldt: houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen en vermijd sociaal contact.


Raadpleeg voor de laatste updates de pagina van het RIVM.

Artikelbron: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden#Huisdieren 28 maart 2020

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.