Geef je oudere hond een seniorencheck

Bij mensen vertonen meestal het hart en de hersenen de als eerste organen slijtage en kwalen bij veroudering, bij honden en katten zijn dat de nieren. Ouderdom is geen ziekte vind ik, er zijn altijd één of meerdere organen die minder goed functioneren en die kunnen ondersteunt worden.

Dierenarts Piet Dierenarts Piet
09-09-2015

Bij grote honden (>25 kg) treedt slijtage van de nieren meestal pas op bij een jaar of 8, bij kleine honden (<25 kg) vanaf 10 jaar, bij raskatten vanaf 10 jaar en bij niet-ras-katten vanaf 12 jaar.

Nieren checken

De nieren zijn belangrijk voor het uitscheiden van afvalstoffen en de vloeistof- en zoutbalans van het lichaam. Dieren met minder goed werkende nieren zullen vaak meer water drinken, minder eetlust hebben, regelmatig overgeven, gewicht verliezen en soms zwalken. Helaas herstellen aangetaste nieren niet, wat je kwijt bent aan nierfunctie komt niet meer terug, ondanks een nier dieet of nier-ondersteunende medicatie. Daarom is het verstandig om al, voordat er klachten ontstaan de aftakelende nieren te ondersteunen, hierdoor kan men de aftakeling afremmen en zullen de dieren minder snel echte nierlijders worden.

Dit kan vrij simpel met een bloedonderzoek bij je dierenarts, ook wel eens de "seniorencheck" genoemd, hier wordt dan nierfunctie, lever-enzymen, suiker en hematocriet gecontroleerd in het bloed. Als je dier op een leeftijd is dat er mindere nierfunctie kan ontstaan, dan is het verstandig om jaarlijks deze bloedcontrole uit te laten voeren. Nierlijden kan ook op jongere leeftijd ontstaan, dus als jouw dier last van bovengenoemde symptomen heeft, dan is het ook verstandig om de nierfunctie te laten controleren.

Indien de nieren minder goed werken, is het zaak deze te ondersteunen. Dit kan met een nier dieet, hier zitten minder eiwitten in waardoor er minder afvalstoffen hoeven uitgescheiden te worden door de nieren. En met ACE-remmers wordt de bloeddruk wat naar beneden gebracht waardoor dat deel van de nieren wat nog goed werkt, ondersteunt wordt.

         Mail je vraag          

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.