Lang leve de seniordieren!

Is het raar als je oude dieren leuker vindt dan pups of kittens? Uiteraard vind ik pups en kittens geweldig, maar ze kunnen het bij mij niet winnen van de rust en charme van onze seniordieren. Jonge dieren moeten de hele wereld nog ontdekken, alles leren en doorkrijgen dat zij níet het middelpunt van het universum zijn.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
20-07-2019

Het begeleiden van jonge dieren is een geweldig traject om te ervaren, maar het kost ook veel tijd, geduld, energie en incasseringsvermogen. Als je een kitten, en zeker als je een pup in huis haalt, moet je dit goed aanpakken; ik adviseer altijd om minimaal vijf weken vrij te zijn als je een pup aanschaft om hem rustig te laten wennen. Wees er op voorbereid dat het interieur van je huis en je persoonlijke spullen kunnen sneuvelen in deze jonge fase van je nieuwe maatje. Tijdens zijn ontdekkingstocht zal hij geregeld zijn tanden ergens (meubilair, schoenen, kleding, gordijnen) inzetten…

Oudere dieren kennen hun plaats

Oudere dieren hebben de wereld al ontdekt, weten wat ze wel en niet leuk vinden en zijn meer op hun baasjes gericht. Deze balans, rust en wijsheid stralen ze uit en zij zullen meer genieten van de kleine dingen.

Hersenwerk voor senior

De bewegingsbehoefte en het uithoudingsvermogen neemt met de leeftijd geleidelijk af; er wordt meer geslapen en het zicht en gehoor gaat wat achteruit. Dit betekent niet dat oudere dieren niet meer willen of kunnen spelen. Hersenwerk vinden ze geweldig en het kitten of het pupje dat nog in elk dier zit, is te activeren door met beleid de juiste knoppen in te drukken. Welke knopjes dat zijn bij jouw dier, kom je vanzelf achter naar mate jullie band sterker wordt!

Met massages en de nodig kambeurten laat je je dier genieten van de aandacht, hou je je dier gezond en ontdek je sneller oneffenheden of mankementen.

Ouder dier is voorspelbaar in gedrag

Ik vind oudere dieren mooi in balans en dankbaar, ze zijn voorspelbaarder in hun gedrag en duidelijk in hun communicatie. Oudere dieren die het een periode slecht gehad hebben, genieten nog meer van van het feit dat ze het nu goed hebben en zullen deze dankbaarheid ook tonen aan hun baasje.

Jonge hond of senior hond?

Gijs is de inmiddels 15 jaar oude jack russell van Piet.

 

Overweeg eens bij een volgend huisdier om een senior een kans te geven. Je huis en spullen worden gespaard, het kost voor jezelf minder inspanning. Er hoeft alleen vertrouwen gewonnen te worden en geleerd te worden elkaar te begrijpen.

Als je al veel rust en wijsheid bezit, dan kan je dit aanbieden aan nieuw leven. Ikzelf haal rust en wijsheid op vier pootjes graag in huis en leer van hen die-het-al-snappen.

@piethellemans.nl

Stel je vraag aan Piet

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video‘s waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video‘sAbonneren