Corona en huisdieren: Het belang van structuur

Het verplicht thuiszijn, thuis werken, je eigen tijd in mogen delen… het is werkelijkheid voor velen op dit moment. En dat valt niet mee. Van bijna het één op het andere moment werden alle vaste gewoontes omgegooid en moesten we opnieuw ons ritme zien te vinden.

Nieuws Marleen van Baal
20-05-2020

Voor sommigen is dat snel gelukt, anderen vinden het lastig om zonder handvatten van werk of school zelf een ritme te vinden. Ook voor onze huisdieren is dat zo: sommigen passen zich zonder problemen aan, anderen worden er onrustig van.

Omdat we niet weten hoe lang deze Coronamaatregelen nog nodig zijn, is het zinvol om te kijken hoe je het voor de huisdieren zo makkelijk mogelijk kan maken met oog voor de toekomst waarin we ons oude ritme weer oppakken. Het belangrijkste hulpmiddel hiervoor is structuur. Structuur in de verzorging, een herkenbaar ritme in de dagelijkse gang van zaken.

Tips om een ritme te houden tijdens corona: 

  • Had jij vaste etenstijden? Houd deze dan aan.
  • Ging je op bepaalde tijden wandelen? Doe dit dan nu ook.
  • Had je bepaalde verzorgingsrituelen? Houd die dan aan.
  • Ging jouw hond mee met de uitlaatservice? Huur deze dan regelmatig in.

Ik hoor je vragen “Waarom zou ik dit doen?” en dat begrijp ik goed. Het lijkt onzinnig; je bent toch de heel dag thuis. Het lijkt onlogisch; als je thuis bent hoef je toch geen uitlaatservice in te huren? Waarom zou je?

Gewoontedieren

Het antwoord zit in de behoefte van dieren aan voorspelbaarheid en het vasthouden aan gewoontes en rituelen. Hoe meer het helder en duidelijk is wat zij kunnen verwachten, hoe meer rust het hen geeft. Daarbij kun je nu wel alles anders doen, maar wat als we weer naar werk en school mogen? Dan zullen de huisdieren opeens weer in het oude regime belanden. Ook voor hen zal dat een grote ommezwaai zijn. En waar wij kunnen begrijpen wat er gebeurt, is dat voor dieren enorm moeilijk.

Vandaar de titel van deze blog: Het belang van structuur. Structuur geeft houvast, herkenning en voorspelbaarheid. Zaken waar dieren zich prettig bij voelen in het dagelijks leven. En natuurlijk mag je best eens wat dagen anders dan anders doen, dat doe je normaalgesproken ook in het weekend of tijdens een vakantie. Maar pak de structuur gewoon zo snel mogelijk weer op. Het geeft je dier rust én het maakt de overstap straks, als alles weer terug gaat naar het oude, veel minder groot voor jouw maatje.

Meer nieuws gerelateerd aan de coronacrisis.

Marleen schrijft ook blogs over hersenwerken met honden en katten.

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.