Levensmaatjes Jeanet en poes Fleur; zowel uit als thuis

"Fleur heeft inmiddels het volste vertrouwen in mij en dat schend ik ook niet. Ze weet dat zij er ook mag zijn en dat dit haar thuis is. Ik leef niet met een poes in huis, nee, ik leef echt samen met de poes."

Succesmatches Maaike van Poelje
17-02-2023

Opgetogen vertelt Jeanet (71) het verhaal over hoe zij en poes Fleur elkaar vonden via Verhuisdieren. De aanloop naar hun succesmatch was niet per se vrolijk. Jeanet verloor in 2021 na drieëndertig jaar samenzijn haar vriendin en partner. Hun laatste poes was kort daarvoor gestorven: Jeanet bleef alleen achter. Na tien pittige maanden van rouw, zelfreflectie, opruiming en herordening van haar huis, was er weer ruimte. Ook was ze klaar voor een nieuw huisdier, een maatje dat ze volop de aandacht kon geven.

Succesmatch na zoekprofiel

´Via via hoorde ik over het platform Verhuisdieren, ik maakte een zoekprofiel aan. Ja hoor, na enkele dagen was het al raak. De beschrijving van Floor – zo heette ze toen nog – trok mijn aandacht. Ze werd samen met een andere poes, Luna, ter herplaatsing aangeboden, maar ze hoefden niet samen te blijven. De baasjes emigreerden naar Spanje en de poezen konden helaas niet mee. Ik ging voor Floor. We hadden het niet zo afgesproken, maar ik voelde al dat ik haar meteen mee zou nemen na de eerste ontmoeting. Dat gebeurde; er was een vriendin met me mee en na de kennismaking en de gezamenlijke lunch nam zij plaats op de achterbank samen met Floor. Ik heb trouwens nog steeds ontzettend leuk contact met de vorige baasjes, ik stuur ze regelmatig foto’s toe en die worden in Spanje met enthousiasme ontvangen!’

Floor werd omgedoopt tot Fleur, ‘dat vond ik wat fleuriger klinken!’ en na een korte gewenningsperiode begon zij zich al snel helemaal thuis te voelen bij Jeanet. Ze kwam uit haar schulpje en ging langzaam maar zeker op verkenning. Inmiddels is ze compleet bijgedraaid en gedraagt ze zich als de eigenaar van het huis. ‘Zelfs als er bezoek is, komt ze er tegenwoordig bij. Dat was eerder echt niet aan de orde!’

Kat kruipt uit haar schulp

Jeanet spreekt liefdevol en trots over Fleurs ontwikkeling. Wat ze onder andere zo leuk vindt aan haar is dat Fleur door middel van miauwen tegen haar praat en zo laat weten waar ze behoefte aan heeft. ´Ze weet precies wat ze wil en dat zegt ze me ook. Ik loop dan achter haar aan en vervolgens laat ze me zien wat het is: of ze wil naar boven, of naar de serre óf – en dat is meestal het geval – ze wil iets eten. Ze is trouwens ook meer gaan spelen dan voorheen. Ik heb een ander ritme dan de vorige baas; ik ben gepensioneerd en kan me veel met haar bezig houden. Maar ze slaapt ook veel hoor! Het is geen probleem wanneer ik een paar uur van huis ben, dan kiest ze één van de vele plekjes uit om te gaan liggen en daar is ze dan nog wanneer ik terugkom.’

Kat mee op reis

Tijdens langere uitjes neemt Jeanet Fleur steevast mee. Jeanet heeft verschillende soorten vervoersmiddelen voor Fleur; een kar om mee te wandelen die ook via een stang achter een fiets gekoppeld kan worden; een poezenrugzak en ook neemt ze Fleur mee in de camper. Het kostte haar aanvankelijk moeite om de campertripjes echt leuk te vinden, maar inmiddels beleeft Fleur ook daar plezier aan.

Ze is het letterlijke bewijs van de ‘kat uit de boom kijken’. ‘Soms kiest ze er oor om in haar karretje of rugzak te blijven zitten wanneer we op onbekend of druk terrein zijn, dat is dan haar veilige haven. Maar dat ze het fijn vindt om toch mee te kunnen, daar twijfel ik niet meer aan. Ze raakt steeds meer vertrouwd dat er niets aan de hand is, bovendien neem ik overal haar natje en droogje voor haar mee. Eén keertje ging het mis, tijdens een wandeling in een natuurgebied. Ze glipte uit haar hesje uit angst voor een langslopende hond die met haar wilde spelen. Ze rende de bosjes in om zich te verstoppen. Ik natuurlijk zoeken en roepen, de bosjes waren te dichtbegroeid om er zelf in te gaan. Op dat moment raakte ik wel een beetje in paniek; hoe lang zou ik daar moeten blijven wachten totdat dat ze weer tevoorschijn zou komen? We waren toen nog niet zo lang samen, ik had niet de zekerheid dat ze mij volledig vertrouwde. Kennelijk hoorde ze de bezorgdheid in mijn stem en wist ze zelf ook dat het menens was. Na ongeveer een kwartiertje kwam voor mij het verlossende moment: ergens uit de bosjes kwam een benauwd ‘miauw!’. Ik ging op het geluid af en met veel moeite kon ik bij haar komen. Oef, wat een opluchting! En wat slim van haar, om aan mij te communiceren waar ze zat.’

Jeanet benadrukt dat dit een honderd procent succesmatch is. Zelfs een tweehonderd procent zo blijkt, want ook de andere poes, Luna, werd op de valreep heel goed gematcht. ‘Zij zit nu bij een alleenstaande vrouw en is helemaal opgebloeid. Het blijkt dat zij veel beter uit de verf komt door de enige poes in huis te zijn, ze durft nu meer zichzelf te zijn. Haar huidige vrouwtje is heel gelukkig met haar. Ja, echt iedereen is blij geworden van deze matches.’

 

Ook op zoek naar zo'n leuke kat?

Maak dan snel een zoekprofiel aan op Verhuisdieren en kijk of jij misschien matcht met een superleuke kat die op zoek is naar een nieuw baasje. 

Bekijk alle katten