Featured

Stichting: Gastgezinnen zijn hard nodig!

door Bianca Slot – Stichting vertelt – 11-04-2018

Stichtingen zijn soms naarstig op zoek naar gastgezinnen voor honden die zij in opvang hebben. Zo ook stichting Happy Dog Maspalomas. Voor drie kanjers is een huiselijke omgeving in afwachting tot hun definitieve adoptie een absolute must! Bianca Slot legt uit waarom deze honden alleen kans maken met hulp van gastgezinnen.

"Soms zoeken we voor een hond dat ene speciale opvanggezin dat nét iets meer kan bieden aan speciale aandacht en (her)opvoeding. Dat nét iets meer verstand heeft van kleine gedragsproblemen of specifieke kennis heeft van een bepaald hondenras om een hond datgene te kunnen bieden wat hij/zij nodig heeft om goed te kunnen aarden en zich verder te ontwikkelen. 

Momenteel hebben wij drie honden in een bevriend pension in Landhorst zitten, waar naast de dagelijkse behoeftes ook aandacht is voor het gedrag van de honden. We zijn ontzettend blij met het fijne contact wat we met de beheerders Thijs en Tom hebben. Zij twijfelden geen moment om onze drie kanjers op te nemen. Wat scheelde dat een hoop stress zeg, de honden meteen onder dak en van daaruit verder kijken naar wat ze nodig hebben. Onderzoeken wat het beste plekje voor elke hond zou kunnen zijn, een goed profiel opmaken. 

Gastgezin gezocht

Maar hoe goed Thijs en Tom ook voor onze dieren zorgen, we merken dat deze drie honden toch nog een beetje extra aandacht nodig hebben en dat kan alleen bij een gastgezin dat zich ook echt dagelijks bezighoudt met de dieren.

Lindsey: Staffordmixje, ongecompliceerd hondje, wel erg druk en een echte spring-in-'t-veld, maar heel vriendelijk, waar we omwille van tijdsdruk noodgedwongen voor opvang in een pension hebben moeten kiezen. Lindsey zit erg hoog in haar energie, waardoor ze wat opdringerig kan overkomen. Wat Lindsey nodig heeft is een opvanggezin wat haar moe kan maken, lichamelijk en geestelijk, waardoor ze rust kan vinden, lange wandelingen gecombineerd met hersenwerk, waardoor ze in balans kan komen. Gezien haar ras zoeken we wel een opvanggezin met ervaring om een consequente opvoeding te kunnen voortzetten. 

Foster honden

Lindsey (l) en Prada hebben eerst een verblijf bij een gastgezin nodig voor ze definitief geadopteerd kunnen worden.

 

Prada: Stafford/Sharpeimix, heeft wat moeite met sommige mannen en met de basiscommando's. Prada houdt zich wat meer op de achtergrond, trekt zich wat eerder terug, maar is verder erg mellow. Prada komt samen met Lindsey uit hetzelfde gezin waar tijdsdruk voor herplaatsing wel een dingetje werd, vandaar de noodgreep om beide honden in het pension te plaatsen. Ook gezien haar ras en benodigde opvoeding is een ervaren opvanggezin met kennis van het ras wel fijn. 

En dan hebben we nog Vago. Voor Vago is ook nog de opvanggezin nodig.

Opvang voor honden gezocht

Ook Vago heeft de stabiliteit en rust van een gastgezin nodig.

 

Vago: Bardinomix, qua karakter nog wat onzeker, waardoor hij bij het adoptiegezin onvoorspelbaar gedrag begon te vertonen. Helaas liep de adoptie hierdoor spaak; het gezin vond het niet meer verantwoord om hem langer in huis te houden. Inmiddels laat hij in het pension zien dat hij gebaat is bij rust en regelmaat en vindt hij het fijn om met andere honden te kunnen dollen. Wij verwachten dan ook dat Vago met de juiste consequente liefdevolle opvoeding en vooral aandacht voor zijn nog te ontwikkelen vaardigheden in een huiselijke situatie prima opgevangen zou kunnen worden. Voor Vago zoeken we dan ook een ervaren opvanggezin die hem deze begeleiding kan geven en die hem op een positieve manier kan laten 'werken' en tot een zelfverzekerde hond kan laten opbloeien.

Naast deze drie honden hebben we zo nu en dan hondjes die het net wat zwaarder hebben dan anderen, denk dan bijvoorbeeld aan onverwachte uitvallen door bijvoorbeeld angst/onzekerheid, of wat we soms bij herplaatsers zien, het gebrek aan opvoeding of een foutieve aanpak, maar ook het verstijven van angst (freezegedrag), wat bij sommige honden zeer lastig te doorbreken is.  

Ervaring met honden

Binnen onze poule aan opvanggezinnen kunnen we niet altijd de juiste match maken. Juist voor deze honden waar een stukje extra begeleiding wel wenselijk is, zoeken we ervaren gezinnen die net wat meer kennis van en ervaring met hondengedrag hebben om patronen te doorbreken, en een instabiele hond weer stabiel te maken.

We zoeken dus gezinnen die weten dat we uit moeten kunnen gaan van het ergste, daarop voorbereid kunnen zijn en mee aan de slag kunnen/durven/willen gaan, niet altijd vooraf wetende of de geschetste situatie daadwerkelijk is hoe de hond zich zal profileren in een nieuwe leefomgeving, maar waarbij een terugval wel mogelijk zou kunnen zijn.

Uiteraard is er begeleiding van Happy Dog Maspalomas en indien nodig met ondersteuning van onze vaste gedragscoach die ons en de gezinnen met raad en daad bijstaat waar nodig. U staat er dus nooit alleen voor! Heeft u ruimte in uw hart en genoeg liefde en zorg? Meld u dan aan als gastgezin! 

ANBI logo

Verhuisdieren.nl is een Erkend Goed Doel

Wij hebben een ANBI keurmerk. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen van een ANBI stichting? Klik hier