Waar blijft mijn dier na mijn overlijden?

Voor kinderen is vaak wel iets geregeld, waar zij naar toe moeten, mochten beide ouders niet meer voor ze kunnen zorgen. Maar heb jij al iets geregeld voor je huisdieren, mocht jou iets gebeuren...?


Een dier is voor de wet helaas nog altijd een product en wordt dus gezien als een bezit als jij komt te overlijden. Dat betekent dat als jij niets hebt vastgelegd, je dier automatisch naar jouw erfgenamen gaat. Dit kunnen bijvoorbeeld je kinderen of familie zijn. 

Zij mogen dan beslissen wat er met je hond of kat gebeurt. Natuurlijk kunnen zij goed voor je kat of hond zorgen, maar misschien verkopen ze je dier wel of brengen ze hem naar het asiel. Als je geen erfgenamen hebt, is de kans heel groot dat je dier in het asiel belandt

Wat gebeurt er met je hond na je overlijden?

Als je niet wilt dat je dier in het asiel belandt of bij iemand terechtkomt die mogelijk niet goed voor je dier zorgt, dan moet je in een testament of codicil vastleggen wie jouw hond of kat 'erft'. Doe je dat in een testament dan moet dat via de notaris en dat kost geld. Via een codicil kun je dat zelf regelen en dat is gratis. 

Mocht je ziek zijn en weten dat je einde nadert, dan kun je ook zelf al op zoek gaan naar een best passend baasje voor jouw hond, kat of konijn. Dat kan natuurlijk familie of een bekende zijn. Zorg dan wel dat diegene op de hoogte is dat je je dier aan hem of haar wilt nalaten en dat hij of zij daar ook akkoord mee is. Het mooiste is natuurlijk als de erfgenaam ook iets weet over het dier, zoals bepaalde gewoontes, favoriet eten en routines. Dat maakt de overgang voor je dier ook iets minder heftig. 

Profiel via Verhuisdieren

Maar als je geen geschikte bekende of familie in je kring hebt, kun je ook via Verhuisdieren al een mooi (oppas-)profiel aanmaken waarin je uitlegt hoe de situatie is. Op deze manier bepaal je zelf waar je dier naar toe gaat na je overlijden. Vaak is met het nieuwe baasje ook wel de afspraak te maken dat het dier bijvoorbeeld bij je blijft tot het echt niet meer gaat of tot het moment dat je overlijdt. 

Rust

Het geeft veel rust als je weet dat je dier goed terechtkomt, mocht jou iets ergs overkomen. Zorg dus dat je iets geregeld hebt voor je huisdieren! 

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar