Heb jij het goed geregeld voor je huisdier als je komt te overlijden?

We begrijpen: het is niet het fijnste onderwerp. Maar nadenken wat er met je huisdier gaat gebeuren mocht jij komen te overlijden, is heel belangrijk. Je moet er toch niet aan denken dat je harige vriend niet goed terechtkomt als jij er (onverwachts) niet meer bent? Marieke helpt met Kattenherplaatsing.nl elk jaar veel katten aan een nieuw thuis. Naast het begeleiden van baasjes bij het herplaatsen van hun katten, schrijft ze veel over kattengedrag, verzorging, voeding, huisvesting en kattenwelzijn op Kattenvoorlichting.nl. Zij maakt zich sterk voor het goed regelen van zaken voor je huisdier in geval van overlijden. In deze blog vertelt ze waar je aan moet denken en hoe je het goed regelt.

Stichting vertelt Chantal Antheunisse
03-09-2024

Goed geregeld na overlijden

"Voor alleenwonende baasjes, jong of oud, is het belangrijk om na te denken over de toekomst van hun huisdier na overlijden. Hoewel familie en vrienden soms kunnen helpen, is dit niet altijd vanzelfsprekend. Daarom is het superbelangrijk om dit goed te regelen. Dit zijn belangrijke punten: 

  • Testament of codicil: Voor je nabestaanden is het een grote steun als je vastlegt wat er met je huisdier moet gebeuren. Dit kun je officieel laten vastleggen in een testament bij de notaris, dat is wettelijk bindend en rechtsgeldig. Omdat het opstellen van een testament duur kan zijn, kun je ook kiezen voor een codicil. Onder bepaalde voorwaarden is ook een codicil rechtsgeldig. Je kunt hier een gratis huisdierentestament downloaden.

  • Opvang door een organisatie: Sommige grote dierenorganisaties beweren dat ze je huisdier zullen opvangen als je ze in je testament benoemt. Helaas blijkt dat dit in de praktijk geen garantie biedt. Nederlandse organisaties kampen al jaren met een tekort aan opvangplekken en gezinnen, waardoor je huisdier soms toch in een asiel terechtkomt. Terwijl veel baasjes dit graag willen voorkomen.

  • Instructies bij een ongeval voor de hulporganisaties: Stel je voor dat je onderweg een ongeluk krijgt en niemand kan informeren dat je huisdieren thuis op je wachten? Het is daarom belangrijk om altijd iets bij je te dragen met contactinformatie. Geef je contactpersonen ook de informatie over je huisdieren door, of bewaar het op een briefje in je portemonnee. Hierop kun je vermelden waar je instructies hebt achtergelaten voor de verzorging van je huisdieren. Denk aan voeding, bijzonderheden in gedrag, de dierenarts en eventuele medicatie. Plak ook een 'dier-in-huis'-sticker op je voordeur in geval van brand of andere calamiteiten.

  • Een dier in huur- of koopwoning: Heb je een huurwoning? Dan eindigt de huurovereenkomst aan het eind van de tweede maand na overlijden van de huurder. Hoewel sommige woningcorporaties vanwege woningnood sneller handelen, is het goed om de regels in je huurcontract te checken. Zoek een buur of oppas die tijdelijk voor je huisdier kan zorgen. Laat ze een profiel aanmaken bij Verhuisdieren en aangeven dat het om spoed gaat. Natuurlijk kunnen ze ook contact opnemen met Kattenherplaatsing.nl. Hopelijk kan er dan snel een nieuw plekje worden gevonden! Bij een eigen koopwoning is het belangrijk om afspraken op papier te zetten. Misschien mag je kat of hond bijvoorbeeld tijdelijk daar blijven wonen, ook als het verkocht is, totdat een ander huis gevonden is.

  • Alle informatie over jouw dier op papier: Zorg dat alle informatie over je dieren en hun bijzonderheden op papier staat. Voeg eventueel een korte tekst toe over wat voor thuis je jouw dier na je overlijden gunt. Zorg dat mensen toegang hebben tot deze informatie. Je kunt het aanmeldingsformulier van Kattenherplaatsing.nl voor herplaatsing als leidraad gebruiken.

  • Tijdelijke opvang: Bezoek alvast een katten- of hondenpension in de buurt. Zorg dat er geld beschikbaar is voor een tijdelijke opname in het pension, totdat er een nieuw thuis is gevonden. Als vrienden of familie bereid zijn tijdelijk voor je huisdier te zorgen, zorg dan dat je huisdier alvast gewend raakt aan die plek. Misschien kun je ze af en toe langsbrengen of uitnodigen om een band op te bouwen.

  • Stichting ´Laat Uw Huisdier Na´: Deze stichting kan een tijdelijke opvang regelen na overlijden. Neem contact op om de details en kosten te bespreken en laat dat goed vastleggen.

  • Laat je huisdier afscheid nemen: In onze blog 'Baasje van een huisdier overleden? Laat ze afscheid nemen. schreven we al hoe belangrijk het is om een dier afscheid te laten nemen. Geef ze dat moment. 

De liefde voor katten vereeuwigd 

Nog even terug naar Marieke. Haar liefde voor katten ontstond al op jonge leeftijd: "Toen ik elf jaar was, redde mijn familie een kitten, Kitt, van een boer die van plan was het nestje te verdrinken." Het katje had ernstige gedragsproblemen, omdat hij te vroeg bij zijn moeder was weggehaald. Dat wekte mijn fascinatie voor kattengedrag en ik begon elk boek te lezen dat ik kon vinden. Later kwamen er vier katten bij, die ik nog steeds mis. Ik heb ze laten vereeuwigen met een mooie tatoeage op mijn arm."

"Na jarenlang voor een kattenstichting te hebben gewerkt, besloot ik mijn eigen sociale onderneming te starten. Mijn missie is om katten en mensen te helpen. Bij mij kun je terecht voor gratis persoonlijk kattenadvies op maat, voorlichting, adoptie en herplaatsing van katten. Een belangrijk onderwerp is daarin iets regelen voor je dier als je komt te overlijden."

Kat adopteren van Kattenherplaatsing.nl

Naast het goed regelen na overlijden, zet Marieke zich dus dagelijks in voor de herplaatsing van katten. Door de zomervakantie en een enorme kittenexplosie in Nederland is de adoptie van volwassen katten nogal stilgevallen. Deze lieve katten wachten daarom al langere tijd op een nieuw thuis. Misschien mogen ze bij jou?

Soekie (2):

Soekie komt graag op schoot en is lekker speels. Ondanks een zorgvuldige en langdurige introductie blijkt ze helaas toch geen match te zijn met het oude hondje en de andere kat in huis. Ze zoekt nu een rustig thuis waar ze lekker veel aandacht krijgt. Ben jij Soekie’s match?

Zoekprofiel aanmaken