Hoe herken je broodfok?

Je bent op zoek naar een puppy en surft over het internet. Al snel stuit je op een advertentie met de meest schattige puppyfoto's. Maar ja, hoe weet je nu of diegene die deze pups aanbiedt geen (illegale) broodfokker is? Met name achter illegale broodfok gaat heel veel dierenleed schuil en daar wil je geen bijdrage aan leveren. Hoe herken je dan een hond uit de broodfokkerij? En hoe weet je of een fokker het beste voor heeft met zijn honden?


Wat is een broodfokker?

Er is een verschil tussen een erkende broodfokker en een illegale broodfokker. Een erkende broodfokker is aangesloten bij de Raad van Beheer (overkoepelende organisatie voor fokkers) en fokt op verantwoorde wijze pups. Maar hij verdient wel zijn geld met het fokken van dieren. Honden van erkende broodfokkers zijn vaak flink aan de prijs (meestal duurder dan €800,-) en hebben een officiele stamboom. Dit betekent overigens niet dat de dieren vrij zijn van erfelijke ziektes. Deze ziektes ontstaan door te kleine poel van ouderdieren.

Een goede broodfokker is open over deze mogelijke aandoeningen, kan altijd de ouderparen aan je voorstellen, fokt verantwoord (dus niet meer dan drie nestjes per teefje) en laat de pups opgroeien in een huiselijke situatie. Bij een goede fokker ben je welkom om het nest een aantal keer te bezoeken. Een goede fokker vraagt ook jou als toekomstig baasje het hemd van het lijf omdat hij/zij graag wil dat de honden op een goede plek terechtkomen. Pups van goede fokkers zijn vaak ook niet zo maar voor handen. Meestal werken zij met een wachtlijst. Hille Fieten, coördinator van het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren (ECGG), kan je er meer over vertellen.

Illegale broodfokkers

En dan heb je de illegale broodfokkerij. Broodfokhonden worden gehouden in zogenoemde puppyfabrieken. De moederhonden zien geen daglicht, worden in hokken geplaatst en dienen puur als fokmachines om zoveel mogelijk pups ter wereld te brengen. De pups hebben het uiterlijk van mooie rashonden, maar zijn dit niet. Het zijn zogenoemde look-a-like's, die worden aangeboden door een dierenhandelaar. Niet alleen gaat er veel dierenleed achter schuil, het levert jouw als baasje ook vaak ellende op. Grote kans dat je een doodzieke hond in huis haalt, die niet alleen veel verdriet veroorzaakt (omdat hij vaak ziek is en misschien wel vroegtijdig dood gaat), maar ook voor hoge dierenartsrekeningen zorgt. 

Hoe herken je een illegale broodfokker?

Er zijn een aantal signalen die alarmbellen moeten doen rinkelen. 

- De fokker wil de hond komen brengen - NIET DOEN. Ga de hond ophalen en kijk waar het dier gehuisvest is. Zie je een schuur op het terrein, vraag of je daar mag kijken. Grote kans dat daar nog honden zitten. 

- De moederhond is er niet bij - MAAK RECHTSOMKEERT. Bij een goede fokker is de moederhond altijd aanwezig. Check ook of je de tepels ziet bij de moederhond. Illegale broodfokkers zijn gehaaid genoeg om een andere teef bij de pups te zetten die helemaal de moeder niet is. 

- De hond heeft geen stamboom - WEES ALERT. Als je denkt een raspup te kopen maar de fokker heeft geen stamboom, vraag dan flink door. Er zijn fokkers die er bewust voor kiezen om zich niet aan te sluiten bij de Raad van Beheer en daar hebben ze soms goede redenen voor. Maar zorg dat ze je daarvan kunnen overtuigen. 

- De pup is direct verkrijgbaar en kost niet al te veel geld - ALARMBELLEN. Met name op sites als Marktplaats worden met grote regelmaat rashondenpups aangeboden die direct verkrijbaar zijn. Dat is al verdacht, want er is veel vraag naar gezonde honden en een goede fokker heeft vrijwel altijd een wachtlijst!

Hond aanschaffen via Verhuisdieren

Wil je er zeker van zijn dat je niet bijdraagt aan (illegale) broodfok, maak dan een account aan op Verhuisdieren. Hier staan alleen maar tweedekansdieren die die gouden mand zoeken.  

PetTalk Karen Soeters over illegale broodfok honden

Wil jij meer weten over illegale broodfok en handelaren op sites zoals Marktplaats? Bekijk dan ook de Verhuisdieren PetTalk van Karen Soeters (House of Animals).

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar