Dier vermist - tips

Wat moet je doen als je dier vermist is? Hier vind je tips om je dier terug te vinden en websites die je kunt inschakelen om je huisdier zo snel mogelijk weer thuis te brengen.


Zelf zoeken

Verspreid posters en flyers met de omschrijving en een foto van je dier, plaats en datum van vermissing en je eigen contactgegevens. Hang de posters op plekken waar veel mensen komen. Denk aan de bus/tramhalte, postkantoor, supermarkt, glasbak, brievenbus en pinautomaat. Je kunt ook kleine flyertjes maken en in de brievenbus stoppen bij je mensen die in jouw omgeving wonen.

Plekken doorzoeken

Doorzoek persoonlijk gebouwen, garages, bergingen, tuinen etc. in de directe omgeving. Zoek bij verbouwingen en kluswerk goed onder vloeren en pas geplaatste dingen zoals keukenblokken en wanden. Let ook op gaten onder panden en raampjes van kelderboxen. Bel aan bij buurtgenoten en vraag aan de eigenaar of je even mag kijken in hun berging, schuur, garage. Neem een zaklamp mee op de zoektocht.

Geur verspreiden

Indien je een kattenbak gebruikt, zet deze dan buiten of leg wat van het gebruikte kattengrid rondom het huis. Als het droog weer is, kun je ook een favoriet dekentje/speeltje buiten leggen. Dit laatste geldt ook voor honden. Je vergroot de kans dat de kat of hond zijn vertrouwede omgeving terugvindt. 

Asiel

Bezoek het asiel in de buurt. Neem foto's of posters van je vermiste huisdier mee, zodat ze die daar op kunnen hangen.

Dierenambulance

Bel ook de lokale dierenambulance en breng posters langs of stuur er een paar op.

Oude adres

Ben je net verhuisd? Neem dan ook contact op met de nieuwe bewoners op jouw oude adres. Katten lopen vaak terug naar hun oude huis.

Roepen en geluiden maken

Roep je kat als het buiten stil en rustig is. Hij zal dan minder bang zijn en sneller reageren. Maak geluiden waar je kat normaal gesproken op reageert. Rammel bijvoorbeeld met een pak brokjes. Een kat zal niet altijd meteen op geroep reageren, vooral niet wanneer deze al een tijd van huis is, of gewond of ziek is. Neem hier daarom de tijd voor. Herhaal het roepen en rammelen meerdere keren achter elkaar met de nodige tussenpozen van stiltes, zodat je de kat kunt horen wanneer hij wel reageert.

Het laatst gezien

Honden gaan vaak terug naar de plek waar ze jou voor het laatst gezien hebben. Laat daar iets achter dat ze herkennen (zet je auto er bijvoorbeeld neer of laat iets achter met de geur van thuis).

Bomen

Vergeet niet omhoog in bomen te kijken of je kat daar misschien veiligheid zocht. Dit geldt voor bomen in de achtertuin, maar zeker ook voor bomen op straat.

Amivedi 

Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die zich sinds 1933 inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Is je huisdier vermist of heb je een huisdier gevonden? Meld het bij Amivedi! Zoek in hun bestand met vermiste en gevonden huisdieren, maak een flyer/poster of kom in contact met één van hun meldpunten.

Website Amivedi

Dierenbescherming

Meld de vemissing van je dier ook altijd bij de dierenbescherming. Zij plaatsen alle gevonden dieren die in een asiel terecht zijn gekomen op hun website. Je kunt er ook een vermist dier opgeven.

Website Dierenbescherming

Vermissing voorkomen

- Chip je dier
- Geef je hond een tracker om tijdens het loswandelen
- Laat je kat niet te vroeg naar buiten na adoptie/verhuizing

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar