Verantwoord hond of kat aanschaffen

Als je besloten hebt om een huisdier te nemen, begint de zoektocht naar waar je het dier vandaan gaat halen. Je wilt tenslotte een gezonde kat of hond adopteren die op een verantwoorde wijze ter wereld is gekomen. Zoek je dan op Marktplaats, in het asiel, of vind je je dier misschien via Verhuisdieren?


Er zijn tal van manieren om aan een huisdier te komen en wij bespreken hier de opties en de voor- en nadelen.

Hond of kat adopteren via vrienden of familie

Het kan natuurlijk zijn dat iemand in je omgeving een nestje pups of kittens heeft. Vraag dan altijd hoe de dekking tot stand is gekomen en wat jouw vriend of familie doet aan de socialisatie van het dier als het nog klein is. Let er ook op dat als je de hond of kat ophaalt, deze niet te jong is (honden minimaal 8 weken, kittens liefst 12 weken) en dat ze ontwormd, ontvlooid en geënt zijn.

Het kan ook zo zijn dat iemand in je omgeving niet langer voor zijn of haar dier kan zorgen. Dan is het geweldig als jij dat dier een fijn thuis kunt gaan geven. Maak dan wel goede afspraken over de zorg en eventueel contact tussen oude baasje en dier (met name voor honden kan contact met het oude baasje verwarrend zijn).

Verder is dit vaak een heel betrouwbare en fijne manier om aan een lief huisdier te komen, je kent tenslotte de achtergrond.

Hoe koop ik een gezonde kat?

Lokaal asiel / Ikzoekbaas.nl / Dierenasiels.com

“Asielen zitten overvol, daar kun je altijd een dier vandaan halen.” Ja, er zitten absoluut veel dieren in het asiel, jammer genoeg. Maar gelukkig zijn de asielen er voor echte noodopvang. Anders kun je je dier natuurlijk ook herplaatsen via Verhuisdieren en je dier een stressvolverblijf in het asiel besparen.

Een hond of kat kopen via het asiel ( ikzoekbaas.nl / dierenasiels.com) is zeker een optie; je biedt een dier weer een fijn en warm thuis. Medewerkers zullen hun best doen je in te lichten over het karakter van de hond of kat en mee helpen bepalen of het dier bij jou en je gezinssituatie past. De dieren hebben een gezondheidscheck gehad, zijn gechipt en gecastreerd.

Realiseer je alleen wel dat een verblijf in een asiel voor vrijwel elk dier stressvol is en de kans groot is dat het dier niet zijn ware aard laat zien. Dieren kunnen vanwege de stress gedrags- of gezondheidsproblemen (zoals blaasgruis) aan een asielverblijf overhouden. Daarnaast is vaak de achtergrond van het dier niet bekend en heb je dus geen idee hoe het verleden van je nieuwe huisgenoot eruit heeft gezien.

Over het algemeen zitten er in het asiel bovendien weinig geschikte gezinshonden. Verschillende asielen zijn daarom inmiddels een samenwerking aangegaan met stichtingen om honden uit het buitenland aan te gaan bieden.

Kat of hond kopen bij de fokker

Als je kiest voor een rashond of -kat kom je al snel uit bij een (erkende) fokker. Lees je goed in over het ras dat je kiest, omdat veel rassen kampen met gezondheidsproblemen. Als je eenmaal gekozen hebt, moet je nog op zoek naar een goede, verantwoorde fokker die het welzijn van het dier boven de inkomsten heeft staan. Een goede fokker fokt maar enkele nestjes met een teef, laat de dieren opgroeien in een huiselijke omgeving en biedt NOOIT aan om het dier te komen brengen. 

Marktplaats

Op Marktplaats vind je misschien het grootste aanbod dieren in alle soorten en maten.  Op deze verkoopsite kan iedereen een kat of hond te koop of ter adoptie aanbieden en daarin schuilt direct het gevaar. Ook (illegale) broodfokkers en dierenhandelaren weten de verkoopsite feilloos te vinden en maken prachtige advertenties waarin zij rashonden en katten aanbieden tegen mooie prijzen.

Op deze website is er geen enkele controle over wie de dieren aanbiedt en dus is het geheel aan jou om goed uit te zoeken of het een betrouwbare partij is die de hond of kat aanbiedt. Dit vergt onderzoek, tijd en geduld!

Wees als gebruiker van Marktplaats bewust van het feit dat er veel foute handelaren tussen zitten en dat je met het kopen van een kitten of pup van een handelaar heel nare puppy- en kittenfabrieken in Oost-Europa in stand houdt.

Verhuisdieren.nl

Wil je zeker weten dat een dier niet afkomstig is uit de (illegale) broodfok, overweeg dan je nieuwe kat of hond te adopteren via  Verhuisdieren.nl. Via ons platform worden dieren herplaatst, die om wat voor reden dan ook niet meer bij hun huidige baasje kunnen blijven. Hier vind je dus zogenoemde tweedekansdieren. De dieren verblijven nog bij hun huidige eigenaar tot er een geschikte match is gevonden. De dieren zitten dus NIET bij Verhuisdieren. 

Op Verhuisdieren mag ook maar een maximaal adoptiebijdrage voor een dier gevraagd worden. Bij ons is het belangrijker dat een dier een fijne baas vindt, dan dat er geld aan verdiend wordt. Met deze maatregel voorkomen we dat handelaren hun dieren via onze website aanbieden; ze kunnen tenslotte niet voldoende geld vragen.

Daarnaast mogen er bij ons geen nesten pups of kittens worden aangeboden, zeker niet van rassen. Nog een maatregel om broodfok tegen te gaan. Natuurlijk komt het een enkele keer voor dat er een raspup of -kitten op onze site wordt aangeboden, maar dan hebben wij dat profiel dubbelgecheckt en navraag gedaan waarom dit dier herplaatst moet worden. Onze plaatsprofielen worden elke dag allemaal gecheckt!

Via Verhuisdieren vind je wel jonge honden en katten die geboren zijn in het buitenland en daar geen kans zouden hebben op een goed leven. Deze dieren zijn altijd ouder dan vier maanden (de leeftijd dat ze volledig geënt mogen reizen). Wij houden een vinger aan de pols welke stichtingen deze dieren naar Nederland halen en we hebben ook een review-systeem. Mocht een stichting niet op verantwoorde wijze herplaatsen, dan komen we daar achter door ervaringen van onze gebruikers en wordt een stichting van ons platform geweerd als zij niet netjes herplaatsen. Tevens moeten alle dieren eerst in een gastgezin verblijven, zodat nieuwe adoptanten kennis kunnen maken met het dieren, ze al kunnen wennen aan een huiselijk leven én er een vangnet is, mocht de adoptie niet volgens wens verlopen. Zo voorkomen we dat het dier in het asiel belandt.

Via Verhuisdieren: 

- Weet je zeker dat het dier niet afkomstig is uit de (illegale) broodfok

- Is de achtergrond van het dier bekend, want je legt zelf contact met de huidige eigenaar

- Kies je voor het karakter van het dier, niet voor het ras of het uiterlijk

- Bied je een dier een tweede kans op een fijn leven

- Mag er geen commerciële handel in honden en katten plaatsvinden

- Word dieren een stressvol verblijf in het asiel bespaard, want de dieren verblijven bij de huidige baas

- Is het - indien gewenst - mogelijk om in contact te blijven met het oude baasje

Hoe schaf ik een huisdier aan?

 

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar