Hondenrassen met heftige erfelijke problemen

Veel hondenrassen hebben heftige problemen, van ademhalingsproblemen (kortsnuitigen), permanente hoofdpijn (Cavalier King Charles Spaniël) tot epilepsie en honden die na een paar jaar volledig door hun poten zakken.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
25-04-2018

Op deze website vindt je tal van voorbeelden hoe rassen er oorsponkelijk uitzagen en wat er nu van geworden is. 

Deze gebreken zijn verbonden aan bepaalde rassen. Op rashondenwijzer is te zien welke rassen de meeste problemen hebben. Zoals Arjen Lubach in zijn uitzending van begin april ook al aangaf; veel van deze gebreken zijn door ons in deze rassen gefokt omdat het uiterlijk de laatste tientallen jaren belangrijker is dan de gezondheid en de leeftijdsverwachting van de honden. Helaas zet deze trend zich nog steeds door zolang wij de dieren blijven selecteren op uiterlijk.

Ik wil toch een rashond

Is hier dan niets aan te doen? Gelukkig kan je hier wel iets aan doen, door je goed informeren op sites zoals rashondenwijzer en bij aanschaf van een hond bij de extreme uiterlijkheden weg te blijven. Dus geen gigantisch grote of zware honden, geen korte snuiten, geen overtollige huidplooien, geen extreem kleine honden en geen extreem korte pootjes aanschaffen.

Je kunt ook kiezen voor een kruising. Ook al is het een kruising van rassen waar ook veel problemen zijn; de kans dat hun nakomelingen kampen met erfelijke ziektes is toch een stuk kleiner.

Kruising is gezonder

De gezondste honden, die ook oudst worden, zonder veel gezondheidsproblemen zijn kruisingen, tussen de 5 en 15 kg zwaar en met normale uiterlijke kenmerken qua bouw, poten, kop, huid en vacht.

Uiteraard zijn er uitzonderingen hierop, en je kan bij een bepaald ras ook het geluk hebben van een gezonde hond die prettig een hoge leeftijd haalt.

Wil je zeker weten of je de juiste keuze maakt? Vraag het je dierenarts voor je de hond aanschaft