Aanmelden gastgezin
Veel Nederlandse stichtingen houden zich bezig met het welzijn van honden in het buitenland en proberen voor vele van hen hier in Nederland een warme mand te vinden. De vraag naar honden (gemiddeld 180.000 per jaar) is tenslotte veel groter dan het aanbod*, dus waarom geen dier van straat redden en hiermee de illegale handel (broodfok) verminderen?
Om je aan te melden als gastgezin, maak je een zoekprofiel aan:
Maak zoekprofiel aan voor een oppasdier
Om een ideale match te maken met het nieuwe baasje is het essentieel dat de hond eerst in een gastgezin verblijft om te wennen aan een huiselijk leven en te socialiseren. Die gastgezinnen zijn er nog te weinig en is dus veel vraag naar! Overweeg je je aan te melden als gastgezin?
Gastgezin zijn is mogelijk het dankbaarste vrijwilligerswerk dat er bestaat. Je redt een hond uit een hachelijke situatie, je bent getuige van de transformatie van een onzeker hoopje ellende tot een stabiele vrolijkerd. Allemaal dankzij jouw goede zorg. Wat houdt die zorg precies in, want gastgezin zijn vraagt wel wat commitment.
1 Ervaring met honden is een pre
Veel honden uit het buitenland hebben een rugzakje. De één wat zwaarder dan de ander. Daarnaast hebben straathonden over het algemeen een sterk oerinstinct, wat een ervaren aanpak vergt.
2 Geduld met honden is essentieel
De honden zijn geen thuissituatie gewend en moeten alles nog leren en overal aan wennen. Ze zijn nog niet altijd zindelijk, hebben soms angsten of gedragsproblemen, moeten wennen aan ons huiselijke ritme, de stofzuiger, fietsers en gasten over de vloer. Dit vergt geduld van het gastgezin.
3 Rust en ritme voor de hond
De honden hebben het meeste baat bij rust en ritme. Omdat alles al zo nieuw voor ze is, hebben ze veel voordeel bij weten wat er gaat gebeuren. Dus een vast ritme van uitlaten, spelen, eten en slapen kan veel goeds doen. Dat betekent dat je als gastgezin het belang van de hond even voorop moet zetten. In elk geval tot de hond een beetje zijn draai heeft gevonden.
4 Hond in balans
Zorg ervoor dat de hond in balans komt. Dat bereik je door het dier voldoende voer, veiligheid, beweging en uitdaging te geven. Een tevreden hond ontspant makkelijker.
5 Onbepaalde tijd
Als gastgezin weet je niet hoe lang een opvangertje bij je blijft. Er kan binnen enkele weken een geschikte baas gevonden zijn, maar soms duurt het langer. Daarbij komt het een enkele keer voor dat een adoptie niet volgens plan verloopt. In dat geval moet de opvanger terug kunnen keren naar het eerste gastgezin.
6 Belang van de hond voorop
Het is belangrijk dat het belang van de hond voorop staat. Een hondje uit het buitenland is over het algemeen niet direct dat trouwe maatje en die knuffelkont die wij graag zien in een viervoeter. Maar met bovenstaand punten in acht nemend, bereik je dat uiteindelijk wel. En dan is het de weg daarnaar toe, meer dan waard geweest!
Voordelen van gastgezin zijn:
- Het is het meest dankbare vrijwilligerswerk dat er bestaat
- Je zit niet direct jaren vast aan een hond
- Je redt er dieren mee
- Je maakt andere mensen blij met een stabiele en gesocialiseerde hond
- Er vindt zo nu en dan een ‘foster failure’ plaats: het gastgezin valt als een blok voor de charmes van de opvanger. Gelukkig hebben zij dan het eerste recht het dier definitief te adopteren.
“Sommige honden hebben misschien een trauma en angsten waar rekening mee gehouden moet worden. Straathonden hebben over het algemeen een sterker hondeninstinct; ze zullen zelfstandiger zijn. Eigen beslissingen willen maken. Als opvanger van een straathond moet je je dat heel goed realiseren. Doordat ze dichter bij natuur staan, zullen zij wat minder kneedbaar zijn. Dat hoeft niet erg te zijn, het kan zelfs heel mooi zijn. Maar het is wel belangrijk dat de nieuwe baas dat oergedrag respecteert.” Lees voor meer handvaten bij de opvang van een buitenlands hondje hier Ulrike’s blog.
De stichtingen doen de eerste screening om te kijken of een hondje van de straat wel een kans heeft om te aarden in Nederland. Toch kan het gebeuren dat je als gastgezin een hond krijgt met angsten of een gedragsprobleem, zoals overmatig blaffen, uitvallen naar andere honden of zelfs mensen of verlatingsangst. Stichtingen gaan ervan uit dat je als gastgezin je inzet om deze problemen aan te pakken als dan niet met een gedragskundige. Uiteraard zullen de stichtingen hierin adviseren en de leidende rol spelen.
Magazines de Buitenlandse Hond
Wil je eerst meer weten over wat het hebben van een buitenlandse hond in huis voor jou kan betekenen? Lees dan onze magazine. Deel II is de koop in onze webshop, deel I en II zijn ook te downloaden.
Via Verhuisdieren zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn
Steun de stichting
- Ontvang notificaties van nieuwe matches
- Bekijk contactgegevens van matches
- Support onze stichting voor 1 jaar