Aanmelden gastgezin

Gastgezin zijn is enorm dankbaar vrijwilligerswerk. Je redt een hond uit een uitzichtloze situatie en je bent getuige van de transformatie van een onzeker hoopje ellende tot een stabiele vrolijkerd. Mede dankzij jouw goede zorg. Wat houdt die zorg precies in? Want gastgezin zijn vraagt wel wat commitment.


Voordelen van gastgezin zijn:

  • Het is het meest dankbare vrijwilligerswerk dat er bestaat
  • Je voorkomt asielplaatsing
  • Je kunt voor meerdere honden iets betekenen zonder de 'eigenaar' te zijn
  • Vaak eerste recht op adoptie, mocht je vallen voor je opvanger

Hoe meld je je aan als gastgezin?

Om je aan te melden als gastgezin, maak je een zoekprofiel aan:

Zoekprofiel oppasdier
 

1 Ervaring met honden is een pre

Veel honden uit het buitenland hebben een rugzakje. De één wat zwaarder dan de ander. Daarnaast hebben straathonden over het algemeen een sterk oerinstinct, wat een ervaren aanpak vergt.

2 Geduld met honden is essentieel

De honden zijn geen thuissituatie gewend en moeten alles nog leren en overal aan wennen. Ze zijn nog niet altijd zindelijk, hebben soms angsten of gedragsproblemen, moeten wennen aan ons huiselijke ritme, de stofzuiger, fietsers en gasten over de vloer. Dit vergt geduld van het gastgezin.

3 Rust en ritme voor de hond

De honden hebben het meeste baat bij rust en ritme. Omdat alles al zo nieuw voor ze is, hebben ze veel voordeel bij weten wat er gaat gebeuren. Dus een vast ritme van uitlaten, spelen, eten en slapen kan veel goeds doen. Dat betekent dat je als gastgezin het belang van de hond even voorop moet zetten. In elk geval tot de hond een beetje zijn draai heeft gevonden. 

4 Hond in balans

Zorg ervoor dat de hond in balans komt. Dat bereik je door het dier voldoende voer, veiligheid, beweging en uitdaging te geven. Een tevreden hond ontspant makkelijker. 

5 Onbepaalde tijd

Als gastgezin weet je niet hoe lang een opvangertje bij je blijft. Er kan binnen enkele weken een geschikte baas gevonden zijn, maar soms duurt het langer. Daarbij komt het een enkele keer voor dat een adoptie niet volgens plan verloopt. In dat geval moet de opvanger terug kunnen keren naar het eerste gastgezin.

6 Belang van de hond voorop

Het is belangrijk dat het belang van de hond voorop staat. Een hondje uit het buitenland is over het algemeen niet direct dat trouwe maatje en die knuffelkont die wij graag zien in een viervoeter. Maar met bovenstaand punten in acht nemend, bereik je dat uiteindelijk wel. En dan is het de weg daarnaar toe, meer dan waard geweest!

Screening door de stichting

De stichtingen doen de eerste screening om te kijken of een hondje van de straat wel een kans heeft om te aarden in Nederland. Toch kan het gebeuren dat je als gastgezin een hond krijgt met angsten of een gedragsprobleem, zoals overmatig blaffen, uitvallen naar andere honden of zelfs mensen of verlatingsangst. Stichtingen gaan ervan uit dat je als gastgezin je inzet om deze problemen aan te pakken al dan niet met een gedragskundige. Uiteraard zullen de stichtingen hierin adviseren en de leidende rol spelen.

Magazines de Buitenlandse Hond

Wil je eerst meer weten over wat het hebben van een buitenlandse hond in huis voor jou kan betekenen? Lees dan onze magazine. Deel II is de koop in onze webshop, je krijgt de online versie van deel I er gratis bij.

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar