Belang van gastgezinnen

“Het is een kick om te zien hoe een hond met een zwaar verleden in een gastgezin ontdooit en zich ontplooit tot een geweldig lief dier dat zo enorm dankbaar is. Dat is hartverwarmend om te mogen ervaren.” Gastgezin zijn voor een hondje uit het buitenland dat wacht op zijn definitieve adoptie, is misschien wel het mooiste vrijwilligerswerk dat er is.


En laat er nu een grote vraag zijn naar gastgezinnen. Er zijn in Nederland honderden stichtingen die zich actief bezighouden met het welzijn van hondjes in het buitenland. Voor veel van deze dieren zoeken zij een warme mand via Verhuisdieren. Samen proberen we de ideale match te vinden

Verhuisdieren matcht dieren met hun nieuwe baasjes op basis van het karakter en de behoeften van het dier. Daarom is het van essentieel belang dat de stichting goed weet wat die behoeften zijn. Dat ontdekken zij pas als het dier zich ook in een huiselijke omgeving bevind. Daarnaast vinden wij dat mens en dier elkaar eerst live moeten ontmoeten voor ze besluiten hun leven met elkaar te delen. Om dat mogelijk te maken, moet het dier dus in Nederland verblijven. 

Gastgezinnen gezocht!

Stichtingen willen dieren, die geschikt zijn voor adoptie, het liefst zo snel mogelijk naar Nederland laten overkomen. Maar dat kan alleen als ze hier een opvangadres voor de hond hebben. Stichtingen zijn dus altijd op zoek naar gastgezinnen waar de honden kunnen verblijven tot ze definitief geadopteerd worden. 

Als een dier in Nederland verblijft in plaats van een opvang in het buitenland, versnelt dat de adoptie, zeggen de vertegenwoordigers van de stichtingen. Zo vertelt Wilma van de stichting Modestos: “Als de hond in een gastgezin verblijft, biedt dat ons de kans om te ontdekken hoe de hond zich gedraagt in een huiselijke omgeving. We kunnen dus veel beter een karakteromschrijving maken. Daarnaast merken we dat potentiële adoptanten het fijn vinden om eerst kennis te maken met het dier.”

Meer honden redden met behulp van gastgezinnen

José van Stichting Wereldhonden zegt dat de hulp van gastgezinnen de doorstroming bevordert. “Op het moment dat wij een hond naar Nederland kunnen laten overkomen, betekent dat dat er een plek vrijkomt in het opvangcentrum in het buitenland. Dus dan kunnen we weer een hond van de straat redden. Zo simpel is het!”

Gastgezinnen zijn essentieel voor stichtingen. José: “Vergeet niet dat de meeste honden nog nooit in een huiselijke omgeving hebben gewoond. Zij kennen het huisleven nog helemaal niet en alles zal nieuw voor ze zijn. Mensen, kinderen, katten, stofzuigers, hun behoefte buiten doen, aan de riem lopen, auto's, fietsers…. noem maar op. Soms hebben honden ook verlatingsangst, en/of vluchtdrang. In een gastgezin krijgt de hond rustig de tijd om aan dit alles te wennen voor ze naar hun definitieve baas gaan. Doordat ze de heftigste wenperiode kunnen doorbrengen bij een gastgezin, is de kans op een geslaagde adoptie groter. De hond is tenslotte al veel meer tot rust gekomen en gewend.”

LET OP: Als je als gastgezin dieren op gaat vangen, moet je voldoen aan de regels van de Rijksdienst voor Ondernemen. Dit betekent een vakbekwaamheidsdiploma halen en een UBN nummer aanvragen. Hier vind je meer informatie

Ontmoeting bij gastgezin thuis

Een ander belangrijk punt is dat de nieuwe baasjes het dier kunnen ontmoeten en niet op een foto of een filmpje hoeven af te gaan. “Voor het slagen van een adoptie is het wel fijn als de honden en de nieuwe baasjes elkaar een keertje kunnen ontmoeten. Soms hebben mensen al een ander huisdier; dan is het ook van belang dat er gekeken kan worden of het klikt tussen die dieren”, zegt Hens Galjaard van Dierensteun La Vida.

Miranda van Stichting ProZUS opereert vanuit Spanje. “Ik help hier een gemeentelijk asiel. Ze zijn hier van nature niet gewend om asieldieren onder de aandacht te brengen en op deze manier een nieuw thuis voor ze te zoeken. Ik ga regelmatig het asiel in, probeer de honden te leren kennen. Maak mooie foto’s en filmpjes en die stuur ik naar de stichting. In combinatie met mijn kennis van honden wordt besloten om wel of niet een hond naar een gastgezin in Nederland te laten komen. 

Hond opvangen

Wennen bij gastgezin

“De tussenstap van een gastgezin is nodig. Want hoeveel ik ook weet van honden en hoe mooi mijn filmpjes ook zijn; uiteindelijk zal een hond zich in een huiselijke omgeving anders gedragen dan in een opvang. Ik kan bijvoorbeeld lastig inschatten wat het energielevel is van een hond. Daar kom je echt pas achter als ze in het ritme van een Nederlands huishouden mee draaien.”

Daarnaast fungeren gastgezinnen ook als vangnet voor de enkele gevallen dat een adoptie toch niet naar wens uitpakt. Dat kunnen verschillende redenen zijn. Maar in alle gevallen moet een stichting in staat zijn een dier naar behoren te kunnen opvangen. 

Het is duidelijk. Door de hulp van gastgezinnen kunnen honden die zo hard een warme mand verdienen, maar nog even moeten leren hoe ze daar van kunnen genieten, een nieuwe baas vinden. 

Dankbaarste taak ooit!

Alle vertegenwoordigers van de stichtingen zijn het ook over één ding eens: een hondje opvangen uit het buitenland is de meest dankbare taak die je maar kunt vervullen. Miranda zegt: “Het zien opbloeien van een getergd dier tot een vrolijke spring-in-’t-veld, is het mooiste wat er is. Met geduld, tijd en liefde weet je niet wat je allemaal voor elkaar krijgt bij deze vergevingsgezinde dieren. Prachtige ervaring.”

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar