Hond aanschaffen? Vraag eerst advies aan dierenarts!

In acht jaar dat ik dierenarts ben, heb ik twee keer een consult gedaan zonder dat er een dier bij was, met alleen een (toekomstig) baasje dus. Deze toekomstige baasjes wilden advies over het aanschaffen van een hond. Ik denk dat een dierenarts zeer geschikt is om daarin advies te geven, wij zien immers veel zieke dieren en de gezonde dieren zien wij jaarlijks voor hun gezondheidscontrole en hun enting. Wij weten dus welke problemen bij welke rassen voorkomen, en wat de impact hierop is voor de hond en de baas.

 

Dierenarts Piet Dierenarts Piet
29-10-2014

Helaas treffen wij ook veel broodfok pups, al dan niet uit Oost Europa, met vreselijke ziektes als parvo en Giardia. Dus naast een advies qua ras of type, kan je dierenarts ook advies geven in waar je het beste je nieuwe viervoeter kan aanschaffen, afgestemd op de voorkeuren en het leven van het toekomstige baasje.

Een consult bij de dierenarts kost geld (€ 35-40 in de regel), maar het geld wat je kan besparen door een gezonde hond te hebben is een veelvoud hiervan. Heel veel kwalen en ziektes bij honden zijn helaas ras gerelateerd en zijn dus te voorkomen door voor een gezond ras of voor een kruising te kiezen. Een veelvoorkomend misverstand hierin is dat een stamboom een gezondheidscertificaat is. Als een stamboom al iets over de gezondheid van een hond zegt, dan is het een bewijs van inteelt.

Als je een huis gaat kopen schakel je een makelaar in, voor een verbouwing laat je je adviseren door een aannemer, waarom dan geen advies inwinnen voor de aanschaf van een hond bij je expert op dat gebied?Het “redden” van honden uit dierenwinkels en van broodfokkers (door ze te kopen dus!) is een goed voorbeeld van een impulsaanschaf, en naast alle mogelijke kwalen die deze dieren onder de leden kunnen hebben, weet je ook zeker dat voor elke verkochte pup uit dit soort louche circuits er minimaal drie nieuwe gefokt zullen worden, want het levert immers geld op!

Een hond is een commitment voor vele jaren en ben je minimaal 1,5-2 uur per dag zoet mee. En dat is ongeacht de grootte van de hond, een ander veel voorkomend misverstand hierin is dat een kleine hond ook minder uitgelaten hoeft te worden…

Een pup aanschaffen is de eerste weken/maanden nog meer werk en ik adviseer mensen die een pup willen aanschaffen ook altijd om minimaal vier weken vakantie op te nemen om dit nieuwe leven op te voeden. Als je deze tijd niet hebt, valt er wat voor te zeggen om naar volwassen honden te kijken in asiels of bijvoorbeeld bij Verhuisdieren.nl.

Voorkomen is beter dan genezen, en ook al verdienen wij dierenartsen ons geld (deels) met de ziektes van dieren, wij zien veel liever gelukkige en gezonde honden (en eigenaren) en verdienen liever ons geld met het voorkomen van ziektes en kwalen.

         Mail je vraag          
 

Hond uit het buitenland adopteren?

Overweeg je een hondje uit het buitenland te adopteren? Lees dan deze tips over het heplaatsen van een hond uit het buitenland. En realiseer je dat een adoptiehondje uit het buitenland zijn eigen uitdagingen kent...

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's