In veertien jaar dat ik dierenarts ben, heb ik aantal keer een consult gedaan zonder dat er een dier bij was. Met alleen een (toekomstig) baasje dus. Deze toekomstige baasjes wilden advies over het aanschaffen van een hond. Ik denk dat een dierenarts zeer geschikt is om daarin advies te geven. Wij zien immers veel zieke dieren en de gezonde dieren zien wij jaarlijks voor hun gezondheidscontrole en hun enting. Wij weten dus welke problemen bij welke rassen voorkomen en wat de impact hierop is voor de hond en de baas.
Broodfok
Helaas treffen wij ook veel broodfok pups, al dan niet uit Oost Europa, met vreselijke ziektes als parvo en Giardia. Dus naast een advies qua ras of type hond, kan je dierenarts ook advies geven in waar je het beste je nieuwe viervoeter kan aanschaffen, afgestemd op de voorkeuren en het leven van het toekomstige baasje.
Rashond
Een consult bij de dierenarts kost geld (€35-40 in de regel), maar het geld wat je bespaart door een gezonde hond te hebben, is een veelvoud hiervan. Heel veel kwalen en ziektes bij honden zijn helaas rasgerelateerd en zijn dus te voorkomen door voor een kruising of een gezond ras te kiezen. Een veelvoorkomend misverstand is dat een stamboom een gezondheidscertificaat is. Een stamboom geeft alleen aan wie de directe ouders zijn van de hond en is dus zeker geen gezondheidsverklaring of garantie op een gezonde hond.
Als je een huis gaat kopen schakel je een makelaar in, voor een verbouwing laat je je adviseren door een aannemer, een auto koop je ook in overleg met een garagehouder. Waarom dan geen advies inwinnen voor de aanschaf van een hond bij je expert op dat gebied?
Handel in honden
Het “redden” van honden van broodfokkers (door ze te kopen dus!) is een goed voorbeeld van een impulsaanschaf. Naast alle mogelijke kwalen en trauma’s die deze dieren onder de leden hebben, zorg je dat deze vreselijke handel blijft bestaan als je hier geld aan uitgeeft. Je redt dus nooit een hond van de broodfok als je voor de hond betaald, je bent de reden dat de broodfok blijft bestaan...
Voorkomen is beter dan genezen, en ook al verdienen wij dierenartsen ons geld (deels) met de ziektes van dieren, wij zien veel liever gelukkige en gezonde honden (en eigenaren) en verdienen liever ons geld met het voorkomen van ziektes en kwalen.
Overweeg je een hondje uit het buitenland te adopteren? Lees dan deze tips over het heplaatsen van een hond uit het buitenland. En realiseer je dat een adoptiehondje uit het buitenland zijn eigen uitdagingen kent...