Tips bij herplaatsen buitenlands hondje

In sommige Europese landen leven een hoop honden op straat en worden aan hun lot overgelaten. Gelukkig zijn er tal van organisaties, niet zelden opgericht door Nederlanders, die zich het lot van deze zwerfdieren aantrekken, voor ze zorgen en ze soms proberen te herplaatsen hier in Nederland.

Hondenexpert Nienke Oort & Ulrike Meder
05-08-2016

Het is natuurlijk een mooie beslissing om zo’n arm straathondje een tweede kans te geven op een zorgeloos leven. Daar is Ulrike Meder, hondengedragskundige, het helemaal mee eens. Ze heeft zelf twee honden uit het buitenland geadopteerd, één uit Turkije en één uit Roemenië. Wel wil ze graag wat tips meegeven om ervoor te zorgen dat de herplaatsing ook een succes wordt.

Maakt de herplaatsing een kans?

“Probeer allereerst uit te vinden of de organisatie goed weet waar ze mee bezig is. Er moet worden voldaan aan de Europese regels voor wat betreft inentingen en gezondheidsverklaringen én het belang van het dier moet voorop staan. Enkele honden zijn zo gewend aan het straatleven, dat zij er niet gelukkiger van worden door opeens in een huis en gezinssituatie te worden gestopt. Soms is het beter het dier in zijn eigen omgeving te laten en hem of haar alleen wat ondersteuning te bieden in de vorm van voer en medische verzorging. Een goede organisatie beoordeelt van te voren of een hondje geschikt is voor adoptie en daar ook echt blijer van wordt”, zegt Ulrike.

Dan komt het moment van kiezen. “Ook hier heb ik een belangrijke tip: laat je niet verleiden door emotie en/of het uiterlijk, maar verdiep je in het karakter van de hond. Een podenco uit Spanje beschikt over een enorm jachtinstinct en kan hier in Nederland niet makkelijk los lopen zonder af en toe de benen te nemen. Dat moet de nieuwe baas zich wel realiseren. Een goede organisatie leert de hond eerst kennen voor ze hem of haar ter adoptie aanbieden en weet dan ook het een en ander te vertellen over het dier.”

Geschikt baasje gezocht

Het mooiste is als de adoptiehond in een opvanggezin zit hier in Nederland. “Dan is het dier de ergste schok van verandering al te boven, kent het opvanggezin de hond en zijn eigenaardigheden een beetje én kan de toekomstige baas de tijd nemen om de hond te leren kennen. Want er moet wel een klik zijn. Belangrijk is om te voelen of de hond ongeveer dezelfde energie heeft als jij. Je hebt zo’n dier voor jaren.”

Tot slot zou de organisatie de garantie moeten afgeven dat mocht de herplaatsing onverhoopt toch niet slagen, zij het dier terugnemen en een nieuw baasje voor de hond zoeken. “Dit om te voorkomen dat de hond in een asiel belandt of als er sprake is van een gedragsprobleem, hier niets aan gedaan wordt”, legt Ulrike uit.

Gratis magazine

Wil je meer weten over waarom jouw buitenlandse hond bepaald gedrag vertoont en wat jij kunt doen om hem daarbij te ondersteunen, download dan nu onze  gratis magazines van De Buitenlandse Hond of bestel een papieren exemplaar in de webshop.

Download hier de magazines