Socialisatieproblemen bij herplaatsing hond

Het adopteren van een tweedekans hondje uit het buitenland of via Verhuisdieren is een mooie en fijne gebeurtenis. Zeker als bij het eerste contact blijkt dat er een klik is en de herplaatsing ook echt kan plaatsvinden.

Hondenexpert Nienke Oort en Urike Meder
15-04-2017

Hoe goed de overname ook kan voelen, soms komt na een paar weken toch gedrag naar boven waar je als nieuwe baasje niet op gerekend had. De hond vertoont op bepaalde vlakken geen sociaal gedrag.

“Er zijn hondeneigenaren die hun hond niet voldoende sociaal gedrag aanleren. Hierdoor heeft de hond nooit de kans gekregen om te leren hoe hij of zij zich juist gedraagt. Als je een hond adopteert die deze vaardigheden nog niet goed onder de knie heeft, kun jij daar als nieuwe baasje nog wel degelijk iets aan doen! En soms maakt omgang met een viervoeter die deze sociale vaardigheden wel kent een wereld van verschil”, zegt hondengedragskundige Ulrike Meder.

Hoe ziet a-sociaalgedrag eruit?

  • Te uitbundig gedrag (op af stormen, bovenop springen) naar een andere hond is niet sociaal.
  • Tegen mensen opspringen is geen sociaal gedrag. De hond toont op dat moment geen respect naar de persoon. 
  • Spelen is heel belangrijk voor honden waarbij ze testen tot hoe ver zij hun speelmaatje uit kunnen dagen. Dit is goed voor hun zelfvertrouwen. Echter, de hond moet de signalen van de andere hond respecteren als deze aangeeft te willen stoppen of aangeeft dat het spel te intens wordt.
  • Uitvallen naar mensen of hond is geen sociaal gedrag. Dit gebeurt vaak als de hond is aangelijnd en komt voort uit onzekerheid. Aan de lijn kan de hond niet vluchten of vermijden, dus kiest hij voor de enige andere optie om zichzelf te verdedigen en dat isaanvallen. Dit gedrag wordt vaak versterkt door de eigenaar die de riem strakker neemt als een andere hond nadert. Hiermee wordt de spanning opgebouwd in plaats van weggenomen

Hond vertoont ongewenst gedrag

Het is niet altijd makkelijk ongewenst gedrag aan te pakken. “Stel: een hond valt uit naar mensen die op visite komen. De eerste keer schrik je als baasje. De tweede keer ben je van te voren al bang dat het gaat gebeuren en dat voelt de hond. Je verliest het vertrouwen in het dier en het dier in jou. Terwijl jij op die momenten juist de leiding moet nemen, de hond het vertrouwen moet geven dat jij het op de juiste manier oplost. Deze vicieuze cirkel moet worden doorbroken en dat kan soms lastig zijn”, geeft Ulrike toe.

Maar in veel gevallen is gewenst gedrag ook best eenvoudig aan te leren. “In sommige gevallen is bij de vorige eigenaar niet voldaan aan de behoeften van de hond en daardoor is de hond niet in balans. Begin dus met voldoen aan de behoeften van het dier: voldoende beweging en uitdaging, regels en regelmaat. Socialisatie begint bij de band tussen eigenaar en hond, waarbij de eigenaar leert de hond te leiden en de hond leert te volgen. Op het moment dat de hond in balans is, zal het een blije, netjes gedragende hond zijn. In ernstige gevallen kan een re-socialisatie in een stabiele hondenroedel nodig zijn.”

Probeer de hond af te leiden

Voor het baasje is het heel belangrijk de hond uit zijn spanning te halen als hij verkeerd gedrag vertoond of dreigt verkeerd gedrag te gaan vertonen. Dit kun je doen door de hond af te leiden en hem vragen zijn aandacht op jou te vestigen in plaats van op datgene dat het ongewenst gedrag triggert. Beloon het dier vervolgens als hij relaxt en rustig is.

De eigenaar dient ook nog eens niet alleen op zijn eigen hond letten, maar ook te kijken naar het gedrag van passerende honden. “Komen jullie een hond tegen die wat angstig is of duidelijk met lichaamstaal aangeeft persoonlijke ruimte nodig te hebben, en jouw hond wil er toch op af rennen, corrigeer je hond dan met behulp van een lange lijn.

Gebruik de lange lijn in combinatie met een tuigje waarbij de lange lijn gewoon op de grond ligt. Bij over-enthousiast gedrag kun je als baasje dan op de lijn stappen, waarmee je hem direct uit de spanning haalt en hij weer zijn aandacht op jou vestigt”, verduidelijkt de hondengedragskundige.

Sowieso is het heel belangrijk druk gedrag en opwinding niet te belonen. “Beloon de hond juist als hij rustig en kalm is. Wil hij druk op iemand of een andere dier afrennen? Voorkom dat en laat hem pas gaan als hij rustig is. Zo leer je hem in alle rust anderen en andere dieren te benaderen. Een sociale hond is een rustige hond die in balans is en vertrouwt op jouw beslissingen.”

Klik hier voor je vraag aan Ulrike

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.