Honden uit het buitenland adopteren wordt steeds populairder. Het past ook in het beeld van de moderne levensstijl: bewust leven en een dier een tweede kans gunnen. En dat is een supermooie ontwikkeling. Om de herplaatsing een succes te laten zijn, geeft hondengedragskundige Ulrike Meder een paar belangrijke tips.
“Als we een hond bij een fokker halen, onderwerpen we de fokker aan een vragenvuur: mogen we de ouders zien, is de pup goed gesocialiseerd, hoe is het karakter van de hond en zijn er erfelijke aandoeningen te verwachten… Maar bij een hondje uit het buitenland wordt eigenlijk niet zo kritisch gekeken. Men is dan voornamelijk bezig met het dierenwelzijn en de beslissing wordt gebaseerd op medelijden met het dier”, zegt Ulrike Meder.
En dat is wel jammer. “Want”, zegt ze, “het is heel belangrijk om een achtergrond te weten van het dier dat je in huis haalt…” Daarbij is het van belang dat je jezelf de vraag stelt of je geschikt bent om een straathond een warme mand te bieden. “Het vergt namelijk toch een iets andere benadering dan bijvoorbeeld een rashond.”
DNA van de straathond
Het dna van een straathond zit al heel anders in elkaar dan van een gefokte hond. “Deze honden hebben een veel sterker hondeninstinct. Zij moeten al generaties lang overleven; dus voor hun eigen eten zorgen, zichzelf verdedigen, zichzelf in veiligheid brengen. Zij passen zich minder makkelijk aan aan onze huiselijke levenswijzes.”
Straathond versus huishond
- Straathonden slapen in een kartonnen doos, onder een brug of in de bosjes. Ze hebben een warme zachte mand en het leven in een huis nooit gekend en dat is dus vreemd en onwennig voor ze.
- Ze zijn altijd omringd door andere honden. Dit kan in onze maatschappij verlatingsangst met zich meebrengen. In het ergste geval zijn ze niet gesocialiseerd met mensen en vertrouwen ze ons niet.
- Sommige straathonden eten geen brokken en dat wordt als ‘verwend’ bestempeld. Echter, ze hebben nooit brokken gekend; het is niet dat ze het niet lusten, ze vertrouwen het niet.
- Drinken doen ze vaak liever uit de sloot of uit een poeltje op straat. Wij begrijpen dat gedrag niet en vinden het vies, maar voor hen is dat natuurlijk.
- Een ritje in de auto kan enorm stressvol zijn. Ze kennen auto’s alleen als langsrazende snelheidsmonsters en nu moeten ze er opeens in. Voor sommige dieren is dit heel eng.
- Speelgoed hebben ze nooit gehad. Ze spelen op straat met stokken en stukken afval.
“Als je als nieuwe eigenaar deze dingen weet, zul je je hond beter begrijpen en dat is de basis voor een harmonieuze relatie”, zegt Ulrike.
Buitenlandse hond bij juiste stichting adopteren
Daarnaast is het belangrijk om de stichting die de honden naar Nederland vervoert en ter adoptie aanbiedt, goed te bevragen. “Goede stichtingen vangen de honden eerst in het land van herkomst in een huiselijke omgeving op om te kijken of een dier daar kan aarden. Kan de hond wennen aan wonen in een huis, kan hij alleen zijn, gaat zijn angst over? Kortom: is de hond te socialiseren naar onze maatstaven?” En ook belangrijk is of de stichting de kosten die zij vragen voor een hond, kunnen verantwoorden.
Dan is er nog de vraag of je als baasje geschikt bent om een straathondje een gouden mand te bieden. “De meeste straathonden hebben veel stress gekend. Zij zijn dus gebaat bij een heel stabiel, zelfverzekerd persoon. Zo’n baas kan helpen de hond weer in balans te krijgen. Ook is het goed te vragen waar de hond vandaan komt; komt hij van het platteland? Probeer het dier dan niet te laten wennen in een drukke stad. Die overgang kan te heftig zijn.
Ook hebben de meeste honden uit het buitenland wat meer tijd en geduld nodig. Vanwege hun sterke instinct zijn ze minder makkelijk te vormen naar onze wensen. Zo hebben de meeste honden uit Spanje een flink jachtinstinct. Daar moet je mee om kunnen gaan. Honden uit Roemenië hebben vaak een waakfunctie. Zij blaffen over het algemeen meer en zijn territorialer dan de gemiddelde viervoeter. “Zaken om in je achterhoofd te houden”, waarschuwt de gedragsdeskundige.
Herplaatser uit buitenland vraagt ervaren baas
“Als ik een laatste tip mag geven: ik zou een echte straathond niet bij onervaren hondeneigenaren plaatsen. Het opbouwen van respect en vertrouwen is essentieel in de opvoeding van deze honden. Overigens: als het lukt, of je treft een dier dat geen ernstige trauma’s heeft, heb je wel een ontzettend dankbaar dier in huis gehaald. Dat is het prachtige aan straathonden: als ze je eenmaal vertrouwen, heb je het dankbaarste wezen ooit!”
Wat een prachtig gebaar dat je overweegt een hond uit het buitenland een tweede kans te geven. Zorg dat je goed voorbereid bent en lees onze aandachtspunten: Vijf tips voor de eerste week met je adoptiehond.
Gratis magazines
Wil je meer weten over waarom jouw buitenlandse hond bepaald gedrag vertoont en wat jij kunt doen om hem daarbij te ondersteunen, download dan nu onze gratis magazines over De Buitenlandse Hond.