Zoals alle gedragsproblemen bij honden, heeft ook die van verlatingsangst bij elke hond een andere intensiteit. In de vorige blog gaf hondengedragskundige Ulrike Meder algemene tips om het alleen zijn rustig te trainen en op te bouwen voor honden. Maar voor een hond met extreme verlatingsangst zijn andere methodes nodig. Daar gaan we in deze blog verder op in.
“Ik probeer met mijn tips de levenskwaliteit voor zowel hond als baas op een hoog niveau te houden of te brengen”, zegt Ulrike Meder. “Daarvoor is het belangrijk dat de baas soms even weg kan zonder de hond en dat de hond dan ook in alle rust even een paar uurtjes thuis kan blijven.”
Hoewel elke situatie een individuele aanpak vergt, kan Ulrike wel wat handvaten geven om ook honden met een extreme angst uiteindelijk rustig te laten slapen als je als baas even weggaat.
“Het belangrijkste is om de bench te herintroduceren. Veel eigenaren stoppen met de bench als de hond volwassen wordt. Maar de bench kan heel goed een onderdeel van de routine van het hondenleven blijven en dienen als veilige rustplek.”
Inzet bench bij verlatingangst honden
- De bench als rustplek. Onrustige honden hebben baat bij een kleinere ruimte. De bench is dan als een nest wat veiligheid geeft.
- Hond moet lichamelijk en mentaal moe zijn voordat hij de bench in gaat. Anders voelt hij zich opgesloten.
- Belangrijk is dat wij niet negatief denken over de bench, dat voelt de hond.
- Grote van de bench is belangrijk. De hond moet kunnen opstaan en op meerdere manieren kunnen liggen. En er moet plaats zijn voor een waterbak.
- Laat de hond niet alleen in de bench als hij nog niet gewend is. Hij moet rustig zijn als je het huis verlaat.
- Laat de hond nooit langer dan twee tot drie uur in de bench.
- Geen plastic transportbenche gebruiken. Het moet een metalen bench zijn met een comfortabele ligplaats die open is. Goede ventilatie is belangrijk.
Ulrike komt met een voorbeeld van één van haar klanten. “Djem was inmiddels één jaar oud en niet meer gewend aan een bench. Maar het dier raakte telkens in paniek als ze hem alleen liet. Veel mensen geven de hond een kluif of afleiding als ze weggaan. Dat is het geven van affectie, en daarmee zeg je eigenlijk: ‘het is zielig dat ik je alleen laat, maar het moet even’. Want zodra ze zich dan realiseren dat ze alleen zijn, slaat de stress alsnog toe. Beter is het dier het gevoel geven dat hij veilig is en helemaal niet zielig.”
Daarnaast had de cliënte inmiddels een pup aangeschaft. “Ze wilde af en toe ook even alleen trainen met de jonge hond, Mellow. Daardoor werd de angst van Djem alleen maar groter, want nu verlieten twee onderdelen van de roedel hem in plaats van maar één!”
Kopieergedrag
De hondengedragskundige raadde haar klant aan de bench te herintroduceren. “Ze moest de bench weer onderdeel laten worden van de dagelijkse routine. Dus na elke wandeling Djem tot rust laten komen op zijn veilige plekje. Dat is ook van belang voor de pup, want die kopieert het gedrag van de oudste.”
Vervolgens is het de bedoeling dat het gebruik van de bench weer rustig wordt opgebouwd. “Dus laat de hond er eerst in als je gewoon thuis bent. Als hij dat rustig accepteert, kun je een keer vijf minuten weggaan. En het zo rustig opbouwen.”
Hond volgen met camera
Daarnaast raadt ze aan een camera op te hangen zodat je als baas kunt zien hoe de hond zich houdt. “Op die manier kun je proberen terug te keren, vóórdat de hond in paniek raakt. En als het goed is, is dat moment steeds later en verdwijnt dat uiteindelijk."
Cursus Verlatingsangst op de Huisdierenschool
Heeft jouw hond verlatingsangst en wil je hiermee aan de slag? Dan hebben wij de prefeccte online cursus voor je op de Huisdierenschool.