Jonge hond vraagt veel geduld

Een puppy is zo schattig, maar wat gebeurt het vaak dat mensen zich vergissen in wat er komt kijken bij de opvoeding van een jonge hond. Vaak wordt gedacht dat de puppyperiode het meeste tijd vergt in de opvoeding van een jonge hond. Dat is een misverstand, zegt hondengedragskundige Ulrike Meder. De puberteit vraagt eigenlijk veel meer discipline van baasje en hond.

Hondenexpert Ulrike Meder & Nienke Oort
05-09-2020

Puberteit van je hond is de fase waarin je respect, vertrouwen en loyaliteit verdiept.

Een jonge hond gaat grofweg drie fases door:

2-4 maanden - Volgfase: Het hondje volgt het baasje overal. Belangrijk om het volgen goed te belonen en ook goed aan te leren. Hier heb je later profijt van!

4-6 maanden - Speel- en ontdekkingsfase: Het hondje speelt veel en gaat steeds meer op ontdekking maar is nog makkelijk af te leiden met leuke nieuwe speeltjes. Belangrijk is de hond in deze fase vaak bij je te roepen en te belonen als hij komt.

6/8 maanden tot wel twee jaar - Onthechtingsfase (puberteit): De hond probeert zich af te zetten van de baas, loopt veel weg en luistert slecht; het dier wil zijn eigen wereld ontdekken. Onze wereld is kunstmatig voor honden en dus vergt het veel van het dier om zich aan te passen aan onze regels en wensen.

Hondenpuberteit: steun van de baas

“Het verschilt per hond hoe lang deze fase duurt en hoe de hond deze beleeft. Maar elke hond heeft in zijn puberteit veel steun van de baas, regelmaat en regels nodig”, vertelt Ulrike.

Niet veel eigenaren realiseren zich dat er na de puppytijd nog een veel intensievere periode aanbreekt; de puberteit. Ten eerste duurt deze langer dan de puppytijd en de hond luistert slecht, waardoor er soms frustratie optreedt.

“Na de eerste maanden houden de meeste hondentrainingen op. Dat is jammer, want juist dan kunnen zowel hond als baas begeleiding gebruiken. In deze fase verdiep je namelijk het respect, vertrouwen en loyaliteit. Dat klinkt misschien vreemd in de tijd dat je hond totaal niet luistert, je constant uitdaagt en ‘vervelend is’. Maar als je beslissingen neemt vóór je hond, geef je daarmee directie (richting) en protectie (bescherming). Dit is precies wat je hond nodig heeft in de puberteit. Net als kinderen :-).”

Lange lijn hulpmiddel in puberteit

Ulrike raadt baasjes van een flink puberende hond aan hem aan een lange lijn te laten lopen (bv een BioThane-lijn: deze is afwasbaar en raakt niet makkelijk in de knoop). Gebruik geen flexi-riem, want hiermee blijft er spanning op de lijn staan; een ontspannen lijn is beloning voor je hond.

“Jonge honden gaan uitdagingen opzoeken, kijken hoe ver ze kunnen gaan bij andere honden of mensen. Als je je hond aan een lange lijn hebt, geeft je dat als baasje de kans tijdig in te grijpen als je dier iets wil gaan doen, dat jij niet wilt.” Komt hij niet? Met de lange lijn kun je je hem makkelijker pakken. Springt hij op? Dit is eenvoudiger te corrigeren. Dreigt er een conflict met een andere hond? Met de lange lijn kun je sneller ingrijpen. Wil je hond achter fietsers of hardlopers aan? Met de lange lijn kun je hem terughalen.

De hondengedragskundige vervolgt: “Op deze manier leert hij hoe ver hij mag gaan, wat jouw grenzen en dus de zijne zijn. Door je hond regels en grenzen mee te geven, dwing je wederzijds respect af. Ook geef je leiding aan je hond, waarmee je loyaliteit en vertrouwen wint. Hoe onstuimiger je hond, hoe consequenter jij als baasje moet zijn in je regels en routine.”

Geef je hond voldoende uitdaging

Nog een belangrijk handvat is: geef je hond iets te doen, daag hem uit, anders daagt hij jou uit! “Jonge honden willen aan het werk, iets doen voor de baas. Dat kan een speurcursus, jacht- of agilitytraining zijn, hersenwerk geven, maar het kan ook eenvoudiger. Ga - als de hond één jaar is - met hem fietsen. Dat is mentaal een flinke uitdaging, want dan kan hij niet overal snuffelen, of naar andere honden toe; hij moet op jou letten! Of als je gaat wandelen; geef hem regelmatig commando’s. Laten zitten bij het weggaan, wachten met naar binnen gaan. Wachten bij de stoeprand, allemaal mentale uitdagingen.”

Ulrike zegt ook dat het spelen met andere honden prima is, want dat is heel goed voor de socialisatie, maar ga ook regelmatig samen op pad. “Als jouw hond met andere honden speelt, is hij dus niet met jou bezig. Jullie bouwen geen band op. Daarbij leert de hond, behalve socialisatie, niet veel van spelen met andere jonge honden. Wel is het juist weer goed om jouw puber om te laten gaan met een stabiele volwassen hond, want daar leert hij dan weer wel veel van.”

Dan rest te zeggen tegen alle baasjes met purerende honden: Hou vol. Het komt echt goed!

Contact met onze hondenexpert