Baasje van huisdier overleden? Laat ze afscheid nemen.

Huisdieren worden snel vergeten als een dierbare overlijdt. Toch is het heel belangrijk om een huisdier - en zeker een hond! - afscheid te laten nemen van zijn of haar baasje als deze overleden is. 

 

Nieuws Chantal Antheunisse
22-03-2024

Veel mensen kennen het verhaal van de Japanse hond Akita Hachiko, die volgens de verhalen negen jaar elke dag wachtte op het treinstation in Tokio tot zijn baasje terug kwam van zijn werk. Maar zijn baasje kwam niet meer, want hij was overleden op zijn werk. De hond heeft nooit afscheid kunnen nemen en is altijd op zijn baasje blijven wachten...

Als de eigenaar van een kat of hond overlijdt gebeurt er veel. De routine verandert, het dier wacht op het baasje, ineens zorgt iemand anders voor de hond of kat. Dieren snappen de dood. Als een dier de mogelijkheid krijgt zijn overleden baasje (of huisdiermaatje!) te besnuffelen, zal hij of zij begrijpen dat deze niet meer terugkomt.

In dit blog lees je ook meer over het troosten, herplaatsen of adopteren van een dier waarvan net zijn baasje is overleden.

Een huisdier zal bij het overlijden van een baasje zeker een vorm van verdriet voelen bij het verlies van hun baasje of een mede-huisdier. Hoe een dier ermee om gaat hangt eigenlijk heel erg af van het dier zelf. Sommige dieren zijn opeens stil, rustig en verliezen eetlust, terwijl andere juist hyperactief of zelfs agressiever worden.

Dat sommige honden op hun overlijden baasje blijven wachten bij weinig duidelijkheid, is eigenlijk ook niet gek. Het zijn sociale dieren, net als wij. Baasjes vormen een gezin met een hond. Het is dan ook voor te stellen dat ze het baasje uit de groep gaan missen en soms gaan zoeken.

Afscheid nemen

Het blijkt daarom heel erg belangrijk dat een hond of kat bij overlijden nog afscheid mag nemen van een stervend of overleden baasje. Je kan het dier even bij het baasje op bed zetten, zodat het kan zien, ruiken en voelen dat het overleden is. Laat ze er in elk geval even bij zijn, dit geldt overigens ook voor een ander huisdier dat is overleden. Het kan op die manier duidelijker worden voor een huisdier dat het baasje of het andere huisdier niet meer terugkomt.

Dwing een dier overigens nooit. Laat de hond of kat in de dezelfde ruimte als het baasje of het mede-huisdier en laat het verder aan het dier zelf over. Ze hoeven niet op of bij de overleden persoon of het dier te zijn om de dood vast te stellen. Elk dier heeft daar zijn eigen manier voor. 

Rouw en troosten bij huisdieren

Wie katten een beetje kent, weet dat ze vaak van kleine dingen al flink van slag kunnen zijn. Het wegvallen van een baasje kan erg stressvol zijn, wat zich kan uiten in rusteloosheid, veel slapen, minder eetlust of meer afzonderen.

Een hond voelt zich meestal goed bij regelmaat, structuur, duidelijkheid en een rangorde. Als het baasje wegvalt, vallen sommige van deze dingen ook even allemaal weg. Een hond kan daarom verschillende soorten gedragsverandering laten zien die kunnen duiden op rouw: lusteloosheid, veel blaffen, heel onrustig, agressiviteit, depressiviteit of binnen plassen en poepen.

Troosten van huisdier bij verlies

Eigenlijk gelden vele punten van onze tips bij herplaatsen, ook voor tips bij het troosten van een huisdier. Waarbij punt numeró 1: Bij elk dier gaat dit anders en elk dier gaat anders om met verlies. Dus wees geduldig met het dier en forceer niets.

Geef tijd om te wennen aan nieuwe regelmaat, kijk of je kan werken aan het zelfvertrouwen met het dier en zorg voor wat afleiding en ontspanning: aandacht, ontspanningsoefeningen, spelen, structuur, leiding. Het overlijden is ook vaak een hele hectische tijd met vele mensen over de vloer en veel onrust, zorg daarna ook voor een periode met genoeg ontspanning voor het dier. Je kan kijken naar hersenwerk, leer ontspannen te wandelen of leer over de hondentaal

Een hond herplaatsen na overlijden van zijn baas

Het is erg belangrijk om goed vast te leggen wat er met jouw dier gebeurt na jouw overlijden. Is er een plek waar jouw dier zich fijn voelt? Maak goede afspraken.

Soms is het overlijden plots of is er toch nog niet goed over nagedacht, het is dan aan de nabestaanden om een beslissing te maken. Voor veel nabestaanden voelt het als verraad om het dier niet zelf in huis te nemen, maar het bijvoorbeeld te herplaatsen op Verhuisdieren.nl. Wat wij weten, is dat het geen verraad is. Eigenlijk het tegendeel is waar, elke baas wil een fijn leven voor zijn hond of kat in een omgeving waar dat mogelijk is. Als een hond altijd op een erf heeft gewoond, denk na of het dier ook zou kunnen aarden bij jou in de stad? En hoe zal het gaan met jouw huidige huisdieren? Een passend huis kan later veel leed voorkomen.

Wij weten uit ervaring dat het veel verdriet bij de nabestaanden scheelt als ze weten dat de hond of kat bij een nieuw baasje terechtkomt dat er echt blij mee is en waar het dier goed op zijn of haar plek is. Herplaatsen hoeft dus absoluut niet negatief te zijn; het kan juist een heel fijn gevoel geven. Lees hier waar je aan kan denken bij het maken van een goed plaatsprofiel op Verhuisdieren.

Een hond adopteren die zijn baasje is verloren

Op Verhuisdieren hebben wij soms spoed diertjes, die op zoek zijn naar een nieuw huisje na het overlijden van hun baasje. Wat echt belangrijk is, adopteer nooit een dier door het verdrietige verhaal. Denk goed na en neem de tijd om te overwegen of dit dier echt bij jou past. Wat voor ras is het? Hoe is jouw thuissituatie? Wat is de achtergrond van de hond of kat?

Houd er natuurlijk ook rekening mee dat de hond of kat in de eerste weken niet zichzelf zou kunnen zijn. Hij komt uit een rusteloze omgeving en een hectische tijd, zijn of haar hele leven zal overhoop liggen. Leer de hond of kat dus rustig kennen en geef hem of haar alle tijd. Heb jij het geduld hiervoor? Ga dan samen nieuwe uitdagingen aan en geef hem alle liefde die jij te geven hebt!

Kijk op deze pagina welke dieren op dit moment met spoed op zoek zijn naar een baasje!