Hondentaal begrijpen

Honden hebben hun eigen manier van communiceren. En zij kunnen een deel van onze taal leren, zoals commando's. Ook wij kunnen hun taal leren.


Als jij en je hond elkaar een beetje beter begrijpen, zijn er minder misverstanden en ontstaat meer en meer vertrouwen. Door hondentaal te leren lezen, ga je steeds beter snappen waarom een hond doet wat hij doet. 

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het gedrag van honden en waarom ze doen wat ze doen. Nog niet zo lang geleden werd veel (probleem-)gedrag weggeschreven onder de noemer dominantie. Maar inmiddels weten we dat (probleem-)gedrag juist veel vaker voortkomt uit onzekerheid of angst en juist niet uit dominatie. Een dominante hond is juist zelfverzekerd en vertoont juist vrijwel geen probleemgedrag.

Door over dit soort dingen te leren, begrijp je het gedrag van je hond veel beter en kun jij beter reageren als baasje. Doordat je je hond begrijpt en hem kunt geven wat hij nodig heeft, versterkt dit jullie band. 

Hondentaal begrijpen via de Huisdierenschool

De Vlaamse hondengedragsdeskundige Daniella De Coster is expert op het gebied van hondentaal en neemt je in deze cursus op de Huisdierenschool aan de hand van duidelijke video's mee in de wereld van de hond.

De basis van hondentaal begrijpen

Hondentaal is best ingewikkeld om te leren lezen; ze hebben tenslotte een heel andere manier van communiceren dan wij. Daniella vertelt je heel duidelijk waar je op kunt letten en wat je hond bedoelt als hij bijvoorbeeld zo maar gaapt, wegkijkt of juist gaat blaffen. 

Hondentaal en zintuigen

Honden gebruiken hun zintuigen heel anders dan wij mensen. Wij doen veel meer met onze ogen, terwijl honden de wereld om hen heen juist meer verkennen met hun neus. Ook dit is een belangrijk aspect in het begrijpen van je hond en Daniella legt je uit hoe je je kunt verplaatsen in de wereld van jouw hond.  

Zo communiceert je hond

Honden blaffen, piepen, springen tegen je op en markeren door urine achter te laten. Dat is hún manier van communiceren. Anders dan hoe wij het doen dus. Na het volgen van deze cursus zul je veel beter begrijpen hoe jouw hond eigenlijk de hele dag met je communiceert!

Hondentaal in de praktijk

En hoe breng je al die kennis en theorie dan in praktijk? Hoe reageer je dan als je nu begrijpt wat je hond je probeert te vertellen. Ook dat laat Daniella zien in deze cursus. 

Je leert: 

  • in hoeverre een hond eigenlijk maakbaar is en wat je zult moeten accepteren
  • communiceren met je hond
  • wat de toestemmingstest is
  • hoe je je hond blij en gelukkig maakt

Na het volgen van deze cursus zul je zien dat jij en je hond elkaar beter begrijpen en zullen er dus minder misverstanden plaatsvinden... 

Naar de cursus

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar