Een goede start met je buitenlandse hond

Een hond die ter wereld komt in Roemenië, Bulgarije, Curacao, Servië, Griekenland of Spanje heeft een andere start dan een hond die bij een fokker of gezin wordt geboren. Ze kunnen een langdurig zwerversbestaan geleid hebben of in een asiel hebben gezeten. Ook het dna van deze honden zit vaak anders in elkaar; er kan meer sprake zijn van angst, werkdrift of jachtinstinct. Kortom; veel honden die afkomstig zijn uit het buitenland hebben tijd nodig om te wennen aan een leven hier in Nederland. 

Hondenexpert Ulrike Meder en Nienke Oort
30-11-2019

Natuurlijk zijn er legio verhalen van leuke honden uit het buitenland die zich direct thuis voelen bij hun Nederlandse adoptant. En gelukkig maar!

Voor de honden die wel even moeten wennen is Verhuisdieren een samenwerking aangegaan Van start met je hond, een initiatief van Els Hommes en onze eigen hondengedragsdeskundige Ulrike Meder.  

Verhuisdieren heeft maar één doel en dat is elke adoptie zo goed mogelijk laten slagen. Honden uit het buitenland ervaren vaak veel stress van hun verhuizing. Ze laten een leven dat zij kenden achter (al was het nog zo slecht), hebben een stressvol transport achter de rug en kennen geen leven in een huis. Om deze honden de beste kans te geven op een fijne start van hun nieuwe leven in Nederland, geeft Ulrike al heel veel tips op onze eigen website, maar als baasjes echt de verdieping willen zoeken in de begeleiding van hun nieuwe buitenlandse vriendje, kunnen zij via Van start met je hond heel gericht informatie,  concrete tips, oefeningen en instructies vinden over de fases die deze honden doormaken en hen op een juiste wijze gaan begeleiden. 

Eigen ervaring met buitenlandse hond

Buitenlandse hond adopterenInitiatiefnemer Els Hommes ervaarde het zelf hoe het is om een hond te adopteren uit het buitenland. "In 2018 adopteerden mijn man en ik Mila uit Bulgarije. Een lief teefje van 2,5 jaar. Zeker in het begin had ik veel vragen. Veel praktisch vragen over het wandelen, eten en alleen thuis blijven. Dat laatste lukte voor geen meter. Mila blafte de hele buurt bij elkaar. Niets hielp! Tot ik Ulrike Meder ontmoette. Zij is hondengedragstherapeut en gespecialiseerd in de begeleiding van buitenlandse honden. Na een gesprek met haar kwamen we erachter hoeveel onnodige fouten we hebben gemaakt in de wenperiode van Mila."

Els ontdekte dat er op internet ontzettend veel te vinden is over het opvoeden van honden. "Alleen heel weinig specifiek voor buitenlandse honden. In de praktijk zie ik dat maar weinig mensen hulp van een "Ulrike" inroepen. Argumenten zijn dat mensen de financiële middelen er niet voor hebben of dat ze vinden dat ze het zelf moeten kunnen. Als dat zo is dan moeten we daar een oplossing voor vinden. Want veel buitenlandse honden hebben begeleiding nodig van iemand die weet wat hij/zij doet", zo is Els overtuigd. 

Van start met je hond

Om die reden hebben Ulrike en Els Van start met je hond ontwikkeld. Via dit platform kun je online informatie inwinnen die puur gericht is op buitenlandse honden. Naast informatie kun je ook aan de slag met verschillende modules die je door middel van van tips, instructies, oefeningen en theorie helpen je buitenlandse hond te laten wennen.

"Een buitenlandse hond een goed leven geven in Nederland vergt iets van de hele keten. Ten eerste de stichting die de hond ter adoptie aanbiedt en vervolgens de begeleiding die door het nieuwe baasje gegeven wordt. In dat kader zijn wij superblij dat we met stichting Verhuisdieren samenwerken. Zo kunnen we direct na de adoptie de mensen echt gaan helpen in het goed begeleiden van hun hond", aldus Els.

Leer je hond begrijpen

Ulrike Meder heeft zelf honden uit het buitenland geadopteerd en schreef over Hope al verschillende blogs. "Er zijn zoveel gedragingen van honden die wij als mens niet altijd begrijpen. Zeker als het een hond uit het buitenland betreft. Via Van start met je hond probeer ik mensen handvatten te geven waardoor ze hun hond beter gaan begrijpen. Door gedrag te begrijpen kun je ook beter ingrijpen en je nieuwe maatje de begeleiding geven die hij of zij nodig heeft om een stressvrij en gelukkig leven te starten in Nederland."

Dus wil jij je buitenlandse hond goed begeleiden? Denk aan het verminderen van stress, het wennen aan het leven in een huis, sociaal omgaan met mensen en honden, neem dan een kijkje op van Van start met je hond. 

Foto's: Anieka van Leeuwarden

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.