Waarom vinden zwarte honden en katten minder snel een baasje?

Bij Verhuisdieren merken wij het ook: zwarte katten en honden vinden minder makkelijk een baasje. Deze dieren staan vaak langer op onze website dan andere honden en katten. Waarom is dat toch? 

Nieuws Nienke Oort
23-11-2023

Zwarte katten minder snel geadopteerd

Niet alleen op Verhuisdieren duurt het langer voor zwarte katten een baasje vinden, ook in asiels merken ze dat vaak. Er zijn meerdere redenen dat zwarte katten vaak 'over het hoofd' worden gezien. 

Zwarte katten brengen ongeluk

Vanuit de middeleeuwen bestaat er een mythe dat zwarte katten ongeluk brengen. Het is in die periode dat de eerste zwarte katten ontstaan. Daarvoor waren katten meestal grijsgestreept. Daarnaast beschreef paus Gregorius IX in het jaar 1233 een incident waarin heidenen de kont van een zwarte kat kusten. Daarmee was het lot van de zwarte kat bezegeld: het was een duivels dier, aldus kattenkenner Chris Dusauchoit. 

Daar is ook het bijgeloof ontstaan dat zwarte katten ongeluk zouden brengen. Als op vrijdag de 13e een zwarte kat je pad kruisde, nou berg je dan maar voor een dag vol ongeluk, was het bijgeloof. 

Onze ambassadeur Piet Hellemans legt het ook nog even uit in het programma Eigen Huis en Tuin naar aanleiding van een kijkersvraag van onze eigen vrijwilligster Marina.

Zwarte katten zijn prachtig!

Gelukkig zijn er ook veel liefhebbers van juist hele zwarte katten! En terecht, want hun lichte ogen komen prachtig uit in contrast met hun donkere vacht en als zij zich bewegen, zie je eigenlijk een prachtige kleine versie van een zwarte panter in jouw huis of tuin rondlopen.

Zwarte honden minder snel geadopteerd

Hoewel er over zwarte honden minder of eigenlijk geen mythes bestaan, blijven ook deze lieverds vaak langer zonder baasje. Dit heeft er vooral mee te maken dat zeker grote zwarte honden als angstaanjagender worden beschouwd. Dat heeft er weer mee te maken dat je de gezichtsuitdrukking van de hond minder goed kunt zien vanwege de zwarte kleur. 

Zwarte dieren over het hoofd gezien

Zwarte dieren zijn nu eenmaal minder zichtbaar. Het is lastiger een mooie en sprekende foto te maken van een zwart dier en ook in een kennel worden ze makkelijk over het hoofd gezien als ze wegkruipen in een donkerder hoekje. En dat is echt jammer, want hun vachtkleur zegt helemaal niets over het karakter. Zwarte honden en katten zijn minstens net zo lief als dieren met een andere vachtkleur. 

Op zoek naar een dier?

Dus ben jij op zoek naar een leuke hond of kat? Sla dan onze donkere vrienden niet op voorhand over, maar lees hun profiel! Mogelijk haal je het liefste dier in huis dat op dit moment op onze website staat!

Bekijk alle dieren