Paard is bang voor vuurwerk

Over het algemeen lijken paarden minder angstig tijdens de jaarwisseling dan honden. Dit lijkt een vreemd omdat paarden toch sensitieve prooi- en vluchtdieren zijn. Hoe zou dat komen? En wat kun je doen als je paard toch extreem angstig is voor vuurwerk.

Blog Arlene Jansen
15-11-2017

Gemiddeld genomen zijn er tijdens oud & nieuw meer problemen met honden dan met paarden. Ook zijn er zijn meer aanvragen voor hulp rondom vuurwerkangst bij honden dan bij paarden. Er zijn veel verklaringen voor de mogelijke verschillen tussen hond en paard, hieronder enkele toegelicht;

 • Minder vuurwerk bij een paardenstal dan in een woonwijk
  De stalling van een paard is gemiddeld genomen niet in een woonwijk, maar meer in het buitengebied, waar simpelweg minder vuurwerk wordt afgestoken tijdens de jaarwisseling.
 • Paard went mogelijk beter dan hond aan vuurwerk
  Ondanks het vuurwerkverbod, wordt vanaf november af en toe vuurwerk afgestoken. Paarden zijn gemiddeld langer buiten dan honden en ook op stal wordt het vuurwerk goed waargenomen. De afstand van het vuurwerk tot het paard is vaak groot en stap-voor-stap wordt er meer vuurwerk afgestoken, zo zouden de paarden kunnen wennen aan het vuurwerk.
  Voor honden is dat anders. De meeste huizen zijn goed geïsoleerd en honden zijn meer binnen dan buiten. Als de hond in een woonwijk wordt uitgelaten, zijn de knallen dichterbij. Mogelijk kunnen honden minder wennen aan vuurwerk of angstig worden, omdat ze kort maar (te) intensief vuurwerk ervaren en kunnen paarden beter wennen omdat ze langer en minder intensief vuurwerk ervaren.
 • Prooidier versus predator omgaan met angst en stress
  Een prooidier (paard) zal van nature vaker en sneller schrikken dan een predator (hond). Het regelmatig ervaren van stress en of angst kan voor zorgen dat het paard beter om kan gaan met deze angst en stress (coping), het is immers ‘normaal’ dat paarden dagelijks ergens van schrikken.
 • Afleiding van eten
  Paarden zijn dieren die van nature bijna de hele dag bezig zijn met eten – ook ‘ s nachts. Ook tijdens de jaarwisseling zijn veel paarden bezig met eten. Bij honden overstemt de angst sneller hongermotivatie dan bij paarden. Tijdens de jaarwisseling is een paard beter af te leiden met eten dan een hond.

"Net als bij alle andere gedragsproblemen, is vuurwerkangst te verhelpen is met gedragstherapie"

Vuurwerkangst bij paard

Op het internet staan veel bruikbare tips. Voor paarden die hevige angst hebben, zijn deze algemene maatregelen vaak onvoldoende en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Wat is er dan nog mogelijk?

 • VERPLAATSEN PAARD; Je kunt je paard tijdelijk verplaatsen naar een omgeving waar weinig of geen vuurwerk wordt afgestoken. Heeft je paard problemen met de trailer? Ook dat is op te lossen.
 • SEDEREN; De meeste paarden met hevige angst worden gesedeerd. De gangbare sedatiemiddelen remmen geen angst maar zorgen alleen dat het paard nauwelijks meer kan bewegen. Sedatie op basis van acepromezine wil je NIET gebruiken bij VUURWERK. Voor het paard is het sederen niet atlijd de beste oplossing, maar in sommige situaties is het noodzakelijk om je paard veilig door de jaarwisseling te krijgen. 
 • THERAPIE; Net als bij andere gedragsproblemen, is vuurwerkangst te verhelpen met gedragstherapie. De gedragstherapeut onderzoekt hoe de angst is ontstaan, wat de hoofdoorzaak is en welke factoren het gedrag beinvloeden. Daarna wordt een advies en stappenplan gegeven zodat het paard niet meer of minder angstig wordt voor vuurwerk. Net als bij honden wil je ruim voor oud & nieuw starten met de gedragstherapie.

         Mail je vraag         

Is je kat bang voor vuurwerk?

Is je hond bang voor vuurwerk?

Lastminute tips bij vuurwerkangst 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.