Vijf tips voor de eerste week met je adoptiekat

Wat ontzettend leuk, je hebt een kat geadopteerd en hij is net bij je komen wonen. Best wel spannend natuurlijk. Maar wij helpen jullie op weg door vijf handige tips met jullie te delen.


Vijf tips om jou en je nieuwe kat een goede start te geven, op weg naar een mooie toekomst samen. 

1) Rust 

Je nieuwe kat heeft net zijn bekende omgeving en zijn oude baasje verlaten. Het is logisch dat hij moet wennen aan de nieuwe omgeving, aan jou als baasje en jouw gewoontes en routine. Zorg dat je kat een fijne plek heeft om zich terug te trekken en houd eventuele andere huisdieren even uit de buurt. Je kat kan later wennen aan de andere katten en honden in huis. 

2) Routine

Geef de kat zoveel mogelijk een vaste routine; dus op vaste tijdstippen eten en ga zelf op vaste tijdstippen slapen en opstaan. Het biedt je kat houvast in wat er komen gaat en geeft rust. Wees terughoudend met visite. 

3) Stel vragen aan het oude baasje

Als het goed is, heb je goed contact met het oude baasje. Vraag ook gerust wat de kat fijn vindt, als prettig ervaart, waar hij van houdt en aan welke kattenbakvulling hij de voorkeur geeft. Als je zoveel mogelijk de oude gewoontes kopieert, voelt de kat zich het snelste thuis.

4) Laat de kat het tempo bepalen

De ene kat kruipt meteen op schoot en de andere heeft echt meer tijd nodig. Sommige katten zitten eerst dagen onder de bank of de kast. Laat je kat zelf bepalen wanneer hij uit zijn schuilplaats komt en om aandacht komt vragen. Achter je nieuwe kat aanlopen of hem proberen te lokken, heeft hoogstwaarschijnlijk een averechts effect. Geduld is soms een schone zaak met katten... 

5) Wacht even met naar buiten laten

Afhankelijk van het karakter van de kat zal hij sneller of langzamer klaar zijn om naar buiten te gaan. Belangrijk is dat je de kat pas naar buiten laat als hij helemaal op z'n plek en gewend is. Laat hem dan de eerste paar keren ook alleen naar buiten als je erbij bent. 

Geniet van je nieuwe maatje en laat hem het tempo bepalen. Dan vormen jullie binnen no-time een topduo!

Bonustip: Cursus Goede start met je kat

Via de Huisdierenschool kun je een online cursus volgen waarin je precies leert wat je kat nodig heeft om een gelukkig en ontspannen leven te leiden. 

Cursus Goede start met je kat 

Wil je meer weten over kattengedrag? Lees dan de blogs van onze kattenexperts

Je kat verzekeren?

De kans is groot dat je kat op een bepaalde moment een keertje iets mankeert. Dierenartskosten kunnen behoorlijk oplopen. Wil jij er zeker van zijn dat je je kat de medische zorg kunt geven die hij nodig heeft? Dan is het verstandig een huisdierenverzekering voor je nieuwe kat af te sluiten.

Op Verhuisdieren.nl zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar