Tips bij overdracht hond

Om een hond gelukkig te maken, is het belangrijk om in zijn behoeften te voorzien. Zowel lichamelijk als geestelijk. Als dit uit balans is, kan dit voor de oude baas reden zijn om een nieuw thuis te zoeken.


BEHOEFTE VAN DE HOND IS PRIORITEIT

Belangrijk voor de nieuwe baas is om vanaf het begin meteen duidelijke regels en grenzen te hanteren en daarin consequent te zijn. Dit geeft structuur en regelmaat en dit helpt de hond wennen. Heb geduld en geef de hond de ruimte die hij nodig heeft. Een hond heeft tijd nodig om te wennen.

VERTROUWEN KWEKEN

Creëer respect en vertrouwen. Bij een adoptie moet de hond de nieuwe baas leren vertrouwen. Dit bereik je door leiderschap te nemen en daarin consequent te zijn. Een hond moet wennen aan de nieuwe roedel, de nieuwe omgeving: welke plek krijgt hij in de roedel. De nieuwe baas moet hem daarin begeleiden en duidelijkheid bieden. Als er al een hond in het huishouden is, moet ook dit dier leren het nieuwe gezinslid te accepteren.

DE OVERDRACHT

Als je besloten hebt dat hond naar zijn nieuwe match gaat, is het heel belangrijk dat de nieuwe baas de hond bij het oude adres komt ophalen. Dit om onduidelijkheid bij het betreden van de nieuwe omgeving te voorkomen.

Het beste is om alle spullen van de hond alvast in de auto te leggen en daarna samen (oude en nieuwe baas) te gaan wandelen. Tijdens de wandeling geeft de oude baas de riem over aan de nieuwe baas. Hiermee wordt letterlijk het leiderschap overgedragen. Nu kan de nieuwe baas naar de auto wandelen en de hond in de auto brengen. De oude baas verdwijnt hierbij, als het even kan, op afstand.

Het doet de hond geen goed als de oude baas hem wegbrengt. Door de nieuwe baas het dier zijn nieuwe omgeving in te laten leiden, geeft dat een goede eerste start in het leiderschap. Het voorkomt een hoop onduidelijkheid en stress.

Als nieuwe match kun je het dier ook het best meteen meenemen voor een korte wandeling rondom zijn nieuwe huis. Hij ontdekt daarmee direct waar hij terecht is gekomen en ook dat neemt stress weg.

Tot slot is het voor de oude baas van belang dat hij of zij de emoties onder controle houdt bij het afscheid. Beter is om enkele dagen van te voren nog even flink te knuffelen en dag te zeggen. Maar op het moment zelf is het voor de hond beter in alle rust te worden overgedragen aan de zijn nieuwe match.

Via Verhuisdieren zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

  • Ontvang notificaties van nieuwe matches
  • Bekijk contactgegevens van matches
  • Support onze stichting voor 1 jaar