Tips bij herplaatsing hond

Verhuisdieren zoekt via het unieke matchingsysteem naar een nieuwe baas voor je hond. Als herplaatser wil je een goed gevoel krijgen bij de nieuwe baas en de omgeving voor je hond. Deze tips helpen!


 • Ga altijd zelf kijken bij een nieuwe eigenaar voordat je de hond meegeeft aan het nieuwe baasje. Als oude baasje ken je het dier als geen ander: vraag jezelf af of de nieuwe omgeving bij je dier past, is de nieuwe situatie geschikt voor de hond ?

 • Geef de nieuwe eigenaar bedenktijd voordat je de hond achterlaat. Mensen die de hond gelijk willen hebben zijn soms impulsief bezig met een hond aanschaffen. Denk zelf ook rustig na voor je definitief ja zegt tegen de adoptie, neem geen overhaaste beslissingen.
   
 • Laat de nieuwe eigenaar ook bij je op bezoek komen om te laten zien hoe en waar de hond gewend is te leven. Waar de mand staat, plek van de etensbak, uitlaatplekken, enz.
   
 • Vraag naar de toekomstplannen van de nieuwe eigenaar: gaat de nieuwe baas in de nabije toekomst meer werken, staat er gezinsuitbreiding op het programma, hoe is de gezondheid van de nieuwe baas, is er een verhuizing in het vooruitzicht?
   
 • Stel voor dat de hond eerst een periode mag logeren bij de eventuele nieuwe eigenaar. Dit geeft meer rust om te kijken of er echt sprake is van een succesvolle match. Mocht het toch niet klikken, dan kan de hond weer bij je terugkomen om vanuit zijn oude omgeving verder te zoeken naar de ideale match. Zorg wel dat het voor beide partijen duidelijk is dat 'niet zomaar' weer teruggebracht kan worden. 
   
 • Zorg dat je hond volledig is ingeënt op het moment van herplaatsing. Dit voorkomt problemen i.v.m. ziektes overdragen aan andere dieren in het nieuwe gezin.
   
 • Meld de nieuwe eigenaar een eventueel medisch verleden en bijzondere karaktereigenschappen (ongewenst gedrag) van de hond. ‘Probleemhonden’ wisselen al vaak van baas, waardoor het gedrag verergert. Probeer als eigenaar het probleem eerst zelf aan te pakken met een gedragskundige. Herplaatsen dan soms niet meer nodig óf het ongewenste gedrag is opgelost voordat het dier een nieuwe eigenaar krijgt. Hierdoor wordt de slagingskans op een succesmatch aanzienlijk groter.
   
 • Als uw hond lievelingsspeeltjes of een kleedje/mand heeft, geef deze dan mee aan de nieuwe eigenaar. Ook een oud T-shirt van de oude eigenaar helpt de hond rustiger de transitie te doorstaan vanwege bekende geuren. Het is aan te raden de hond te behandelen met Bach bloesem.
   
 • In het belang van de hond is het beter als u als oude baasje geen contact meer hebt met het dier, zeker niet in de eerste periode. De hond moet wennen aan zijn nieuwe situatie en bezoek van de oude baas maakt dat ingewikkelder. Natuurlijk kan je afspreken dat de nieuwe baas je op de hoogte houdt van het welzijn van het dier.
   
 • Honden die in het bezit zijn van een stamboom zijn vaak te herplaatsen via bepaalde rasverenigingen. Neem altijd eerst contact op met de fokker waar u de hond vandaan heeft. Soms staat in contracten dat de fokker het recht heeft om de hond als eerste terug te nemen.
   
 • Biedt je hond niet op Marktplaats of dergelijke 'advertentie sites' aan. Er zijn veel handelaren actief op deze sites. (Mensen dachten een goed plekje gevonden te hebben voor hun hond en zagen hem weken later weer op zo'n site staan... )
   
 • Geef je hond niet per se gratis weg! Wij bevelen aan om minimaal € 50,- te vragen. Hoef je geen adoptievergoeding voor je hond te hebben doneer het dan aan een goed doel. Vaak denken mensen dat ze de hond gratis moeten weggeven en vermelden dit ook nog eens extra. Hiermee voorkom je de mogelijkheid dat je hond slachtoffer wordt van dierenhandel.
   
 • Zorg dat je de nieuwe eigenaar informeert over het merk voer dat je de hond altijd geeft. Als de nieuwe eigenaar ander voer wil geven kan hij/zij dit voer beter eerst mengen met het voer dat de hond gewend is te krijgen. De kans op diarree en allergie is anders groter.
   
 • Zorg altijd dat een herplaatsingovereenkomst getekend wordt en controleer de legitimatie goed. Mondelinge afspraken zijn haast niet te bewijzen. Je kunt hier een voorbeeld van een adoptieovereenkomst (word document) downloaden. Adoptieovereenkomst

Via Verhuisdieren zoek je verantwoord naar jouw ideale hond, kat of konijn

Steun de stichting

 • Ontvang notificaties van nieuwe matches
 • Bekijk contactgegevens van matches
 • Support onze stichting voor 1 jaar

Verhuisdieren.nl is een Erkend Goed Doel

 • Verschillende manieren om te doneren
 • Veel giften zijn aftrekbaar bij de belasting
 • Zet een leuke actie op touw; wij helpen!

Via Stichting Verhuisdieren herplaats je verantwoord je hond of kat; een diervriendelijk alternatief voor het dierenasiel.

Wij hebben een ANBI keurmerk. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen

Staat je vraag er niet tussen? Mail ons: support@verhuisdieren.nl

icon-arrow-left Created with Sketch.